Περιττές απειλούν να καταστήσουν οι εξελίξεις στα πεδία των µαχών τις συζητήσεις επί συζητήσεων της Δύσης για το αν πρέπει και µπορεί να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Αξιοποιώντας το πλεονέκτηµα της αεροπορικής τους ισχύος, οι δυνάµεις του Μουαµάρ Καντάφι ανακατέλαβαν µέσα στο Σαββατοκύριακο το Ρας Λανούφ και την Μπρέγκα, αµφότερα σηµαντικά πετρελαϊκά λιµάνια· µόνον 220 χιλιόµετρα και µία µεγάλη πόλη, η Ατζντάµπιγια, τους χώριζαν πλέον χθες από την έδρα των εξεγερµένων, τη Βεγγάζη. Το ηθικό των ανδρών του επαναστατικού στρατού, που πριν από µόλις µία εβδοµάδα ήλεγχαν όλο το ανατολικό τµήµα της Λιβύης και προέλαυναν προς τη Σύρτη, έχει πλέον καταρρακωθεί: «Δεν υπάρχει πια εξέγερση», έλεγε χθες ο Ναµπίλ Τιτζούρι. «Τις προάλλες βρίσκονταν στο Ρας Λανούφ, µετά στην Μπρέγκα, µεθαύριο θα είναι στη Βεγγάζη».
Στο ΔΥΤΊΚΟ μετωπο, εγγύτερα στην Τρίπολη, µόνο µία πόλη, η Μισράτα, παραµένει στον έλεγχο των εξεγερµένων κι αυτή πολιορκείται δυο µέρες τώρα από τις δυνάµεις του Καντάφι. Σύµφωνα µε κάποιες πληροφορίες, την κυβερνητική προέλαση εµποδίζει η ανταρσία ορισµένων στρατιωτικών µονάδων, που αρνήθηκαν να επιτεθούν στη Μισράτα, την τρίτη µεγαλύτερη πόλη της Λιβύης:
«Από νωρίς το πρωί, τα κυβερνητικά στρατεύµατα πολεµάνε µεταξύ τους», έλεγε χθες ο Μοχάµεντ, ένας αντικαθεστωτικός µαχητής. «Ο διχασµός αυτός είναι για εµάς δώρο σταλµένο από τον Θεό. Ακριβώς τη στιγµή που νοµίζαµε ότι έρχεται το τέλος, συνέβη αυτό. Τώρα περιµένουµε να δούµε τι θα γίνει». Σύµφωνα µε έναν άλλο κάτοικο της πόλης, πάντως, µάχες µαίνονταν στα περίχωρα ανάµεσα στους αντάρτες και τους άνδρες του Καντάφι, αρκετοί όλµοι είχαν πέσει εντός της πόλης, πλήττοντας µεταξύ άλλων ένα τέµενος και ένα κτίριο κατοικιών, και οι δρόµοι της Μισράτα ήταν έρηµοι.
Στη Μισράτα φέρεται να έχει µετακινηθεί µετά τη νίκη της στη Ζαουίγια, την εγγύτερη στην Τρίπολη πόλη που είχε περιέλθει στον έλεγχο των εξεγερµένων, η διαβόητη 32η Ταξιαρχία, µε επικεφαλής τον γιο του Καντάφι, Χάµις – η καλύτερα εκπαιδευµένη και εξοπλισµένη δύναµη του καθεστώτος. Η Ζαουίγια έπεσε στα χέρια των κυβερνητικών δυνάµεων την περασµένη Πέµπτη, έπειτα από µια εβδοµάδα σφοδρών µαχών. Ξένοι ανταποκριτές ρώτησαν έναν στρατιώτη τι είχαν απογίνει οι αντάρτες στην πόλη. Ο στρατιώτης έφερε το χέρι στον λαιµό του, έκανε την κίνηση που σηµαίνει απανταχού στον κόσµο «τους κόψαµε το λαρύγγι» και γέλασε.
Το Σάββατο, το καθεστώς πήρε ξένους δηµοσιογράφους από την Τρίπολη µια «βόλτα» (µε αεροπλάνο και λεωφορείο) στο Μπιν Τζαουάντ και το Ρας Λανούφ, 600 και 665 χιλιόµετρα αντίστοιχα προς Ανατολάς: ήθελε να επιδείξει τις νίκες του. Οι ανταποκριτές αντίκρυσαν µόνο καταστροφή, κανένα σηµάδι ζωής, εκτός από τους κυβερνητικούς στρατιώτες και παραστρατιωτικούς που τριγυρνούσαν πάνω σε φορτηγάκια διακοσµηµένα µε το πορτρέτο του Καντάφι. Η Τρίπολη δήλωσε χθες πως ζήτησε τη βοήθεια του ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού Eni SpA για την κατάσβεση µιας πυρκαγιάς που καίει µέρες τώρα σε δεξαµενή πετρελαίου στο Ρας Λανούφ, µε το επιχείρηµα πως το διυλιστήριο «είναι πάνω στη Μεσόγειο και επηρεάζει το περιβάλλον». Απάντηση από την Eni (η οποία προτού ξεσπάσει η εξέγερση παρήγαγε στη Λιβύη καθηµερινά κάπου 244.000 βαρέλια πετρελαίου και ισοδύναµου φυσικού αερίου) χθες τουλάχιστον δεν ήρθε. Το Σάββατο πάντως, ο Σαΐφ αλ-Ισλάµ, ο γιος του Καντάφι, είχε δηλώσει ιδιαίτερα απογοητευµένος από τη στάση του «φίλου Μπερλουσκόνι» και είχε απειλήσει την Ιταλία µε οικονοµικά αντίποινα αν «προδώσει» το καθεστώς του οποίου είναι βασικός εµπορικός εταίρος. Στο µεταξύ, οι κάτοικοι στη Βεγγάζη προετοιµάζονται για τα χειρότερα. «Αν χάσουµε, η Χούντα Μπεν Αµίρ θα µας κρεµάσει όλους», δήλωσε στους «Times» ο Ουαλίντ Μαλάκ, ένας µηχανικός που έγινε επαναστάτης. Αναφερόταν στη µισητή δήµαρχο της πόλης, έµπιστη υπασπιστή του Καντάφι – η λευκή της έπαυλη ήταν η πρώτη που κάηκε όταν ξέσπασε η εξέγερση, η ίδια είχε προλάβει να εγκαταλείψει την πόλη. «Αν φτάσουν οι δυνάµεις του Καντάφι στη Βεγγάζη», προειδοποιεί ο πρόεδρος του αντικαθεστωτικού Εθνικού Λιβυκού Συµβουλίου, Μουσταφά Αµπντέλ Τζαλίλ, «αυτό θα σηµάνει τον θάνατο µισού εκατοµµυρίου ανθρώπων».
Η ταξιαρχία του Χαµίς Καντάφι πολιορκεί τη Μισράτα που ελέγχουν οι εξεγερµένοι
Ασυγχώρητη αδιαφορία
«άν η δύση αφήσει τον Καντάφι να συνθλίψει την εξέγερση παρακολουθώντας αµέτοχη, τότε εµείς οι λίβυοι πολίτες δεν θα τη συγχωρέσουµε ποτέ».
Εξεγερµένος στη Βεγγάζη
Η ενηµέρωση στο στόχαστρο
Σε ενέδρα υποστηρικτών του Καντάφι έπεσε ο εικονολήπτης του αλ τζαζίρα που σκοτώθηκε το Σάββατο κοντά στη Βεγγάζη, σύµφωνα µε το παναραβικό δορυφορικό δίκτυο, που χαρακτήρισε αυτό το «άνανδρο έγκληµα», «µέρος της µοχθηρής εκστρατείας του λιβυκού καθεστώτος» εις βάρος του. το τηλεοπτικό συνεργείο επέστρεφε στη Βεγγάζη από αποστολή νότια της πόλης όταν ξαφνικά, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε βροχή από σφαίρες. ο εικονολήπτης αλί Χασάν αλ-τζαµπέρ σκοτώθηκε, ένας ακόµα δηµοσιογράφος τραυµατίστηκε. πηγές του αλ τζαζίρα υποστήριξαν µιλώντας στην «guardian» πως το συνεργείο είχε «παρασυρθεί σε παγίδα» µε το δέλεαρ κάποιας συνέντευξης. ο Καντάφι έχει συµπεριλάβει το κανάλι στη λίστα των υπεύθυνων για την κρίση στη λιβύη.
Εξαφανίσεις
Ενα κύµα «αυθαίρετων συλλήψεων και εξαφανίσεων» έχουν εξαπολύσει, όπως καταγγέλλει το παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα ∆ικαιώµατα (hrW), οι δυνάµεις ασφαλείας του Καντάφι στην πρωτεύουσα τρίπολη, ώστε να καταπνίξουν κάθε αντικαθεστωτική φωνή. «∆εδοµένου του βεβαρηµένου ιστορικού της λιβύης µε βασανιστήρια και πολιτικές δολοφονίες, ανησυχούµε βαθιά για τη µοίρα όσων συλλαµβάνονται ή απλώς εξαφανίζονται», δήλωσε η Σάρα λία Γουίτσον, εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης.NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου