Μέτρα που απηχούν στις δεσμεύσεις του Μνημονίου, αλλά στην πραγματικότητα «μαγειρεύονται» για να καλύψουν την εισπρακτική αποτυχία που καταγράφεται στα έσοδα του προϋπολογισμού, ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα και κυρίως εν όψει του ελέγχου από την Τρόικα (σ.σ: που έρχεται αρχές Απριλίου χωρίς τον επικεφαλής της Σ. Ντερούζ και πιθανώς χωρίς να δώσει και συνέντευξη), η κυβέρνηση καλείται να βρει από πού θα πάρει 1,7 δισ. ευρώ για να κλείσει τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, και παράλληλα θα πρέπει μέχρι τις 15 Απριλίου να παρουσιάσει το νέο σχέδιο λιτότητας ως το 2015 στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η αναλυτική κατάσταση των αποκρατικοποιήσεων ύψους
50 δισ. ευρώ.
Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται παλιά (βάσει Μνημονίου) αλλά και νέα (λόγω εισπρακτικής αποτυχίας) μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν μέχρι το καλοκαίρι.
Αυτά είναι:
1) Κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων. Εξετάζεται να καθιερωθεί ένα και μόνο προνοιακό επίδομα, για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα.
2) Εξοδος από τα βαρέα 350.000 εργαζομένων. Εντός της εβδομάδας ανακοινώνονται τα μέλη της νέας επιτροπής που θα δώσει πόρισμα ως τον Μάιο, μια που ο νόμος θα πρέπει να έχει πάει στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η έξοδος από τα βαρέα θα οδηγήσει σε αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 3 έως 7 χρόνια.
3) Κατάργηση (είτε λουκέτο, είτε με συγχώνευση) τουλάχιστον 20 χρεοκοπημένων (σε σύνολο 45) επικουρικών ταμείων, και ταυτόχρονα, μείωση των επικουρικών συντάξεων για όλα τα «επικουρικά». Ο νόμος θα ισχύσει από το 2012, πλην απροόπτου.
4) Κατάργηση και μείωση επιδομάτων στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Α.Τ.» αυτό το Πάσχα θα είναι ίσως το τελευταίο που θα δοθεί το επίδομα των 500 ευρώ στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η πλήρης κατάργηση του επιδόματος εορτών και η ενσωμάτωση ενός μέρους του σε 12 μισθούς.
5) Αλλαγές στον νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ώστε να γίνονται και χωρίς τη μεσολάβηση κλαδικών συνδικάτων, παράλληλα με πιο ελαστικό ωράριο στον ιδιωτικό τομέα (10ωρο ημερησίως χωρίς υπερωρίες, για συγκεκριμένο διάστημα χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις).
6) Δραστική μείωση της σπατάλης με τα φάρμακα ώστε να μαζευτούν 1,5 δισ. ευρώ. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν εφαρμόζεται σε ταμεία όπως ο ΟΓΑ και ο ΟΠΑΔ, στα οποία υπάρχει αποδεδειγμένη υπέρβαση δαπανών.
Οι αποφάσεις της Συνόδου είναι κάτι σαν «ευχή και κατάρα» για την κυβέρνηση, αφού την ανακούφιση για τους μηχανισμούς ευρω-διάσωσης έρχονται να διαδεχτούν τα όσα θα πρέπει να κάνει για να αποδειχθεί αν και κατά πόσο μπορεί να βγάλει πέρα ένα αυστηρό πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα της οικονομίας.
Και αυτό είναι το δύσκολο, καθώς οι κανόνες επιβίωσης προϋποθέτουν ανάπτυξη και όχι (άλλη) ασφυξία. Εδώ και μήνες όμως η κυβέρνηση πράττει το αντίθετο, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει σε στάση πληρωμών τον ιδιωτικό τομέα.
ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Περικοπές και κατάργηση φοροαπαλλαγών. Ηδη, προετοιμάζεται το έδαφος για την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Ως προϋπόθεση για να έχει μια οικογένεια κάποιας μορφής φοροαπαλλαγή εξετάζεται να έχει εισόδημα κάτω από 60.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό δεν το ζητάει όμως κανένα μνημόνιο. Απλά το «σερβίρουν» ως μνημονιακό για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους τόσο στη μείωση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, όσο και επειδή αδυνατούν να κόψουν την σπατάλη στο κράτος. Σημειώνεται ότι οι πρωτογενείς δαπάνες (που πληρώνει το κράτος «βρέξει χιονίσει») αποτελούν σχεδόν το 90% του συνόλου των κρατικών δαπανών. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, αλλά ένα πλήθος λογαριασμών που πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά, σε αδηφάγους οργανισμούς, και υπηρεσίες.
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 12,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Αγώνα δρόμου για την είσπραξη τουλάχιστον 12,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,5% του ΑΕΠ τη διετία 2011 –2012, από αποκρατικοποιήσεις, ξεκινά η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις αποκρατικοποιήσεις που είναι γνωστές, δηλαδή και ουσιαστικά αποτελούν τον «εύκολο δρόμο» για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου:
- Την πώληση του 49% του Καζίνου της Πάρνηθας.
- Τη διάθεση των αδειών για να νέα «φρουτάκια» και το διαδικτυακό στοίχημα.
- Την πώληση με εκχώρηση του management της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
- Tην πώληση του 66% της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
- Την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού.
- Την πώληση τουλάχιστον 30% της ΔΕΠΑ.
- Τη διάθεση των αδειών του φάσματος συχνοτήτων.
- Τη χρονική επέκταση της διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη γερμανική Hochtief AG.
- Την πώληση του 55,2% που διαθέτει το Δημόσιο στη Λάρκο.
- Τις γενικές αρχές για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Με δεδομένο όμως ότι τα έσοδα αυτά δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνυα τον στόχο, και κατά συνέπεια θα απαιτηθεί να «σπάσουν αβγά», η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει παρεμβάσεις στον τομέα των κερδοφόρων εισηγμένων επιχειρήσεων.
Στη ΔΕΗ για παράδειγμα, όπου τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Εκτός από την έντονη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η αξιοποίηση της επιχείρησης συνδέεται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έχει καθυστερήσει υπερβολικά.
Για τον ΟΤΕ το Δημόσιο που κατέχει σήμερα το 16% έχει ήδη αρχίσει συζητήσεις την Deutsche Telecom για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Μέχρι στιγμής υπάρχει σταθερή θέση για διατήρηση κάποιου ποσοστού δημόσιου ελέγχου της εταιρείας η οποία επιτυγχάνεται ακόμη και αν το ποσοστό του Δημοσίου μειωθεί στο 5%.
Παράλληλα με όλα αυτά τρέχει και το φιλόδοξο fast track, όπου εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν εξελίξεις και στο πρώτο μεγάλο ακίνητο το οποίο βαίνει προς αξιοποίηση. Τα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα έργα που αναμένεται να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και βέβαια να οδηγήσουν στα άδεια ταμεία του Δημοσίου ένα σημαντικό ποσό.ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου