Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


7 Μαρ 2011

Σεράγεβο: Μωσαϊκό θρησκειών και πολιτισμών

Ο ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός ολοκληρώθηκε το 1889 και είναι κτισμένος σε νεογοτθικό ρυθμό.
Ο ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός ολοκληρώθηκε το 1889 και είναι κτισμένος σε νεογοτθικό ρυθμό.

Οταν μένεις ξάγρυπνος μέχρι το πρωί, ακούς όλους τους θορύβους της νύχτας στο Σεράγιεβο. Με βαρύ και σίγουρο ήχο το κωδωνοστάσιο της καθολικής μητρόπολης σημαίνει δύο. Ενα λεπτό αργότερα, οι καμπάνες της ορθόδοξης εκκλησίας σημαίνουν και αυτές δύο. Λίγο αργότερα, το ρολόι του τζαμιού σημαίνει έντεκα, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση υποδιαίρεσης της ημέρας. Μόνον οι Εβραίοι δεν έχουν τη δική τους ώρα» γράφει ο Βόσνιος νομπελίστας συγγραφέας, Ιβο Αντριτς.

Καλωσορίσατε στο Σεράγεβο, μια πόλη-χωνευτήρι πολιτισμών και θρησκειών, που μεγάλωσε τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς και τον Εμίρ Κουστουρίτσα, ενέπνευσε τον γνωστό Σέρβο ποιητή Αλεξέα Σάντιτς και ανέδειξε τον νομπελίστα συγγραφέα Ιβο Αντριτς. Εδώ, στην καρδιά των Βαλκανίων, διαφορετικές θρησκείες, κουλτούρες, ήθη και έθιμα συνυπάρχουν, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, η Ανατολή συναντά τη Δύση και ο χριστιανισμός τον ισλαμισμό.
Η Latin Bridge, που κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, είναι από τις πιο όμορφες γέφυρες του ποταμού Μιλιάτσκα.
Η Latin Bridge, που κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, είναι από τις πιο όμορφες γέφυρες του ποταμού Μιλιάτσκα.
Η «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης», που καθρεπτίζεται φιλάρεσκα στα ήρεμα νερά του ποταμού Μιλιάτσκα, είναι η πιο «ανατολίτικη» πόλη της Γηραιάς ηπείρου. Οι μιναρέδες που «λογχίζουν» τον ουρανό, το παραδοσιακό ανατολίτικο παζάρι στο κέντρο της πόλης, οι μουσουλμανικοί μαχαλάδες και οι μαντιλοφορεμένες γυναίκες υπογραμμίζουν την ισλαμική ταυτότητα της βοσνιακής πρωτεύουσας.
Ο πληθυσμός του Σεράγεβο, στη συντριπτική του πλειοψηφία, πιστεύει στον Αλλάχ: ο πρόσφατος εμφύλιος πόλεμος (1992-1995) συντέλεσε καθοριστικά στη μεταβολή του εθνολογικού και θρησκευτικού προφίλ της πόλης. Πριν από τον πόλεμο, οι μουσουλμάνοι αποτελούσαν το 50% του πληθυσμού, οι ορθόδοξοι Σέρβοι το 33% και οι Κροάτες το 7%. Σήμερα, οι μουσουλμάνοι φτάνουν το 87%, ενώ οι Σέρβοι και οι Κροάτες αγγίζουν το 5-6%.
Μια πολυπολιτισμική μπαρουταποθήκη
Αν και η περιοχή κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, το Σεράγεβο άρχισε να αναπτύσσεται τον 14ο αιώνα, σαν προπύργιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εκτεταμένο δίκτυο ύδρευσης, ιερά τεμένη, κλειστή αγορά, δημόσια βιβλιοθήκη και λουτρά, πανδοχεία και το παλάτι του Κυβερνήτη περιελάμβαναν οι εργασίες ανοικοδόμησης που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι μετατρέποντας σταδιακά το Σεράγεβο στο σημαντικότερο διοικητικό κέντρο στα Δυτικά Βαλκάνια.
Μοιραία, το αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό «πρόσωπο» της πόλης απέκτησε καθαρά οθωμανικά-ισλαμικά χαρακτηριστικά. Με τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878), οι Τούρκοι απώλεσαν οριστικά την πόλη η οποία πέρασε στα χέρια της Αυστροουγγαρίας.
Μετά το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, το Σεράγεβο ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και έγινε πρωτεύουσα της επαρχίας Ντρίνα. Τον Απρίλιο του 1941 οι ναζί κατέλαβαν την πόλη, αλλά 4 χρόνια αργότερα (6/4/1945), οι Παρτιζάνοι με επικεφαλής τον Τίτο την ελευθέρωσαν.
Για αρκετές δεκαετίες, Σέρβοι, Κροάτες, Βόσνιοι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, όλοι τους Σλάβοι, κατοικούσαν αρμονικά στην ίδια γειτονιά των Βαλκανίων, μιλούσαν την ίδια γλώσσα και μοιράζονταν τα ίδια όνειρα για τη ζωή. Οι ματωμένες παρακαταθήκες ενός πολυτάραχου ιστορικά παρελθόντος έμοιαζαν να έχουν ξεχαστεί.
Εως ότου ένας πυροβολισμός κατά τη διάρκεια μιας πομπής σε ορθόδοξη γαμήλια τελετή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έγινε η σπίθα που πυροδότησε την πολυπολιτισμική μπαρουταποθήκη της Βαλκανικής.
Οι συνειρμοί ήταν αναπόφευκτοι: Από έναν πυροβολισμό είχε ξεκινήσει και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, όταν στις 28 Ιουνίου 1914 δολοφονήθηκε στο Σεράγεβο ο διάδοχος του αυστριακού θρόνου, Φραγκίσκος Ιωσήφ, από τον Σέρβο εθνικιστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ.
Απρόσμενη πόλη. Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, η Βοσνία έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά βήματα οικονομικής ανάκαμψης. Η ανάπτυξη της χώρας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο εμπόριο και στον τουρισμό. Ξεκινήστε την περιήγησή σας στο Σεράγεβο από τον πεζόδρομο Φεράντιγια (Βάσε Μισκίνα).
Καθίστε σ' ένα από τα πολλά καφέ-μπαρ του πιο δημοφιλούς σημείου της πόλης, απολαύστε έναν δυνατό καφέ και παρακολουθήστε το ανθρώπινο ποτάμι που περνά από μπροστά σας.
Με έκπληξη θα αντικρίσετε εικόνες μιας πόλης που πάλλεται από ζωντάνια, ένταση και ενέργεια! Δεκαέξι χρόνια μετά την άγρια πολιορκία από τους Σέρβους τίποτε δεν θυμίζει τα δραματικά γεγονότα του τριετούς εμφυλίου πολέμου.
Περπατώντας με εξερευνητική διάθεση στο κέντρο της πόλης, θα διαπιστώσετε ότι μουσουλμανικά τζαμιά γειτνιάζουν με ορθόδοξους ναούς, συναγωγές και ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες αποδεικνύοντας τον θρησκευτικό «πλουραλισμό» της πρωτεύουσας. Εδώ, στην καρδιά των Βαλκανίων, η Ανατολή απέχει από τη Δύση μόλις ένα πολεοδομικό τετράγωνο!
Οι μουσουλμάνοι κατέχουν τα πρωτεία, με 86 τζαμιά διάσπαρτα σε όλην την πόλη. Με δικαιολογημένη περηφάνια υποδεικνύουν το Bey's Mosque (1530) ως το σημαντικότερο τζαμί της πόλης και την ιερατική σχολή Kursumlija Madressa (1537) που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως την παλαιότερη της χώρας.
FAST INFO
Τουριστικές πληροφορίες
Στο κέντρο της παλιάς πόλης στεγάζεται το τουριστικό γραφείο του Σεράγεβου, που παρέχει στους επισκέπτες ενημερωτικό υλικό και χρήσιμες πληροφορίες: Tourist Info Centre, Zelenih Beretki 22a, Τηλ.: 00387 33 220 724, 220 721, www.sarajevo-tourism.com, e-mail: tourinfo@bih.net.ba.
Διαμονή
Για τη διαμονή σας στο Σεράγεβο προτείνονται τα παρακάτω ξενοδοχεία: «Radon Plaza Hotel» (00387 33 752 900, www.radonplazahotel.ba), «Holiday Inn Hotel» (00387 33 28 80 00, www.holiday-inn.com/sarajevo), «Europe Hotel» (00387 33 58 04 00, www.hoteleurope.ba), «City Boutique Hotel» (00387 33 56 68 50, www.cityhotel.ba), «Old Town Hotel» (00387 33 57 42 00, www.hoteloldtown.ba).
Φαγητό
Για παραδοσιακή βοσνιακή κουζίνα μπορείτε να γευματίσετε στα εστιατόρια «Bosna», «Tavola», «Sarajevo», «Mala Kuhinja» και «HS Pivnica».
Τα αξιοθέατα
Στον Ορθόδοξο σερβικό καθεδρικό ανάψτε ένα κερί και περιηγηθείτε στους ιερούς χώρους του ναού. Μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη στη διάρκεια του πολέμου, ο καθεδρικός ναός των Σέρβων ανοικοδομήθηκε και επαναλειτούργησε το 1999 με την οικονομική συνεισφορά του ελληνικού κράτους.
Η εμπορική καρδιά της πόλης χτυπά στα πλακόστρωτα όρια της παλιάς πόλης (Bascarsija), και συγκεκριμένα στο μουσουλμανικό παζάρι (Bezistan) με τον έντονο τουριστικό του προσανατολισμό. Ξυλόγλυπτα αντικείμενα, είδη λαϊκής τέχνης, κομψοτεχνήματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, είδη ένδυσης, μεταξωτά υφάσματα, χειροποίητα χαλιά και δερμάτινα είδη αποτελούν τα ποικιλόμορφα εμπορεύματα των δεκάδων μικρομάγαζων.
Στην Bascarsija μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας σε αναμνηστικά δώρα (το παζάρεμα επιβάλλεται), να γευματίσετε σε παραδοσιακά εστιατόρια και να ξεναγηθείτε σε εργαστήρια κατασκευής ειδών λαϊκής τέχνης. Το φημισμένο «Τούνελ του Σεράγεβο» λειτούργησε στη περίοδο του εμφυλίου και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης (έχει μήκος 800 μ., ύψος 1,6 μ. και πλάτος 1 μ.). Για περίπου 1.450 μέρες, σ' αυτό το τούνελ έβρισκαν καταφύγιο 4.000 άτομα, σε περίπτωση βομβαρδισμού, και 20 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων διακινούνταν καθημερινά.
Από τις 25 art galleries της πόλης ξεχωρίζει η «Academy of Fine Arts», που στεγάζεται σ' ένα εξαίσιο οικοδόμημα του 1898 (πρώην προτεσταντικός ναός) στις όχθες του Μιλιάτσκα.
Περιπλανηθείτε στις μουσουλμανικές γειτονιές που σκαρφαλώνουν στις πλαγιές των γύρω λόφων, θαυμάστε τα ευρωπαϊκά νεοκλασικά αρχοντικά που δεσπόζουν κατά μήκος του ποταμού, φωτογραφίστε τις ιστορικές γέφυρες που τον στεφανώνουν, ενώ για νυχτερινά μουσικά ακούσματα προτιμήστε ένα από τα πολλά jazz-club της πόλης.
Το Σεράγεβο, άλλωστε, είναι μια πόλη με μεγάλη μουσική παράδοση και φιλοξενεί κάθε Νοέμβριο το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο προσελκύει διάσημα ονόματα της τζαζ μουσικής σκηνής.
Το Φεστιβάλ κινηματογράφου
Κάθε Αύγουστο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, διοργανώνεται στο Σεράγεβο ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο. Θεωρείται το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χώρας και συναγωνίζεται επάξια τα κινηματογραφικά φεστιβάλ των Κανών και του Βερολίνου. Το 2009, η ελληνική ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Κυνόδοντας», που συγκαταλέγεται φέτος στην πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για Οσκαρ (στην κατηγορία «Kαλύτερης ξένης ταινίας»), έλαβε στο Φεστιβάλ του Σεράγεβου το ειδικό βραβείο της επιτροπής, ενώ το βραβείο «Καλύτερης Ηθοποιού» μοιράστηκαν η Αγγελική Παπούλια και η Μαίρη Τσώνη για τους ρόλους τους στην ταινία.ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...