Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


8 Μαρ 2011

Το ντόµινο συνεχίζεται Σενάρια επέµβασης στη Λιβύη

Οι αεροπορικοί βοµβαρδισµοί  συνεχίσθηκαν και χθες  στο Ρας Λανούφ
 και ο γ.γ.  του ΝΑΤΟ Ράσµουσεν τόνισε  χθες ότι εξετάζεται το 
ενδεχόµενο  διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης  στη Λιβύη προκειµένου  να
 σταµατήσουν «οι επιθέσεις  κατά αµάχων»

Βρετανία και Γαλλία συντάσσουν σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ που θα επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ ο Μπαράκ Οµπάµα τόνισε πως εξετάζονται πολλές στρατιωτικές επιλογές
Ολο και πιο κοντά πλησιάζει το ενδεχόµενο διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη προκειµένου να σταµατήσουν, όπως είπε ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν, «οι επιθέσειςκατά αµάχων οι οποίες πιθανό να θεωρηθούν εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας», ενώ Βρετανία και Γαλλία συντάσσουν σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ που θα επιβάλει ζώνη απαγόρευσηςπτήσεων πάνω από τη Λιβύη, «σε περίπτωση
που χρειαστεί», όπως δήλωσε βρετανός διπλωµάτης. O ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ηΜόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, όµως ο πρόεδροςτων ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα επανέλαβε ότι εξετάζονται πολλές στρατιωτικές επιλογές για τη Λιβύη.

Οπως αποκάλυψε πάντως χθες στην εφηµερίδα «Independent» ο Ρόµπερτ Φισκ, η Ουάσιγκτονθέλοντας να αποφύγει την άµεση στρατιωτική εµπλοκή στη Λιβύη, έχει ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να παράσχει όπλα στους αντικαθεστωτικούς της Βεγγάζης.

ΟΙ ΣΑΟΥ∆ΑΡΑΒΕΣ που ήδη αντιµετωπίζουν µια «ηµέρα οργής» που διοργανώνεται την Παρασκευή από τους σιίτες της χώρας (οι οποίοι αποτελούν το 10% του πληθυσµού) και απαγόρευσαν όλες τις συγκεντρώσεις, δεν έχουν ακόµα απαντήσει στο αίτηµα των Αµερικανών, παρ’ ότι ο βασιλιάς Αµπντάλα µισεί τον Μουαµάρ Καντάφι, ο οποίος είχε προσπαθήσει να τον δολοφονήσει πριν από έναν χρόνο. Τα όπλα – κυρίως αντιαρµατικές ρουκέτες και αντιαεροπορικοί πύραυλοι – θα µπορούσαν να φτάσουν στη Βεγγάζη µέσα σε 48 ώρες ώστε οι αντικαθεστωτικοί να επιτεθούν στα προπύργια του Καντάφι στη ∆υτική Λιβύη και έτσι να µειωθεί η πίεση προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για δηµιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η οποία απαιτεί την καταστροφή των αντιαεροπορικών στρατιωτικών βάσεων του καθεστώτος Καντάφι. Εδώ και αρκετές ηµέρες, αεροσκάφη - ραντάρ AWACS πετούν γύρω από τη Λιβύη, έχοντας διαρκή επαφή µε τις υπηρεσίες εναέριου ελέγχου της Μάλτας και ζητώντας λεπτοµέρειες για τις πτήσεις λιβυκών αεροσκαφών µεταξύ των οποίων τα ταξίδια που έκανε τις τελευταίες 48 ώρες το προσωπικό τζετ του Καντάφι προς και από την Ιορδανία. ΟΙ ΗΠΑ που ήδη εµπλέκονται σε δύο πολέµους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, προσπαθούν να αποφύγουν τη µονοµερή στρατιωτική εµπλοκή και στη Λιβύη, γι’ αυτό και ο υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς τόνισε χθες ότι οποιαδήποτε επιλογήµε τη χρήσηστρατιωτικήςδύναµης για την κρίση θα πρέπει να έχει τη διεθνή υποστήριξη. ΟΓκέιτς επανειληµµένα τις τελευταίες ηµέρες προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν µεγάλες πολιτικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ εάν επιτεθούν σεµια µουσουλµανική χώρα, ακόµα και εάν είναι για να στηρίξουν µιαλαϊκή εξέγερση. Ετσι οι στρατηγοίστο Πεντάγωνο καταστρώνουν µιασειρά εναλλακτικών σχεδίων.

Μια σχετικά ήπια επέµβαση θα ήταν η χρήση αεροσκαφών που µπορούν να κάνουν παρεµβολές στις επικοινωνίες στον διεθνή εναέριο χώρο, ούτως ώστε να µην µπορεί η λιβυκή κυβέρνηση να καθοδηγήσει τις στρατιωτικές της δυνάµεις. Την υποστήριξή τους στη δηµιουργίαζώνης απαγόρευσης πτήσεων εξέφρασαν χθες ο ∆ηµοκρατικός γερουσιαστής Τζον Κέρι και οι Ρεπουµπλικανοί Τζον ΜΑΚΚΈΙΝ και Μιτς ΜΑΚΚΌνελ. Οµως ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ουίλιαµ Ντέιλι προειδοποίησε: «Πολλοί λένε διάφορες φράσεις όπως ζώνη εναέριου αποκλεισµού – όµως µιλούν γι’ αυτό λες και είναι κάποιο βιντεοπαιχνίδι». Ανώτατοι αξιωµατικοί του αµερικανικού στρατού διευκρίνιζαν ότι για µια τέτοια επιχείρηση θα χρειαζόταν πολύ µεγάλη δύναµη, ένας τεράστιος στόλος τάνκερ για ανεφοδιασµό των αεροπλάνων, ενώ θα έπρεπε να χρησιµοποιηθούν βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.


Απόβαση Τυνησίων στη Λαµπεντούζα

Περισσότεροι από 1.000 λαθροµετανάστες έφτασαν µε δέκα και πλέον πλοιάρια τη νύχτα της Κυριακής προς ∆ευτέρα στο νησί Λαµπεντούζα, το νοτιότερο άκρο της Ιταλίας, εκµεταλλευόµενοι τις καλές καιρικές συνθήκες. Οι περισσότεροι είναι από την Τυνησία και πιστεύεται πως κανείς δεν προέρχεται από τη Λιβύη. Στην Ιταλία όµως έχουν φτάσει από τα µέσα Ιανουαρίου, όταν ανετράπη ο δικτάτορας Μπεν Αλι, περισσότεροι από 7.000 µετανάστες από την Τυνησία, και οι αρχές φοβούνται πως αν η κατάσταση χειροτερεύσει στη Λιβύη, θα ζήσουν ανάλογο κύµα και από την πρώην αποικία τους. Οι υποδοµές στη Λαµπεντούζα επαρκούν για την υποδοχή µόλις 850 λαθροµεταναστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων µεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ιταλία. Η Ρώµη έχει επανειληµµένως ζητήσει από την Ε.Ε. να τη συνδράµει προκειµένου να αντιµετωπίσει τη µαζική άφιξη λαθροµεταναστών.


Νέες κυβερνήσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία

Υπό την εποπτεία των ενόπλων δυνάµεων ορκίστηκε χθες νέα κυβέρνηση στην Αίγυπτο που περιλαµβάνει καινούργια πρόσωπα σε υπουργεία - κλειδιά. Μια νέα κυβέρνηση ήταν ένα από τα βασικά αιτήµατα των διαδηλωτών της Πλατείας Ταχρίρ και αυτή που ορκίστηκε χθες µε επικεφαλής των πρωθυπουργό Εσάµ Σαράφ αναλαµβάνει την ευθύνη να προωθήσει τις µεταρρυθµίσεις που χρειάζεται η χώρα και να διοργανώσει ελεύθερες εκλογές. Μεταξύ των σηµαντικότερων αλλαγών είναι η ανάθεση στον συνταγµατάρχη Μανσούρ ελ-Εσάουι, πρώην υπεύθυνο ασφαλείας του Καΐρου, του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην Τύνιδα. Νέους επικεφαλής όρισε χθες σε έξι υπουργεία σε αντικατάσταση εκείνων που παραιτήθηκαν την περασµένη εβδοµάδα, ο επικεφαλής της µεταβατικής κυβέρνησης της Τυνησίας Μπεγί Σαΐντ Εσέµπσι, ο οποίος διατήρησε για τον εαυτό του τα υπουργεία Αµυνας, Εσωτερικών, ∆ικαιοσύνης και Εξωτερικών. Χθες, ανακοίνωσε επίσης τη διάλυση του Τµήµατος Εσωτερικής Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών, τη µισητή µυστική αστυνοµία δηλαδή, που κατασκόπευε και παρενοχλούσε τους διαφωνούντες την εποχή του ανατραπέντος προέδρους Μπεν Αλι. Η διάλυση της µυστικής αστυνοµίας ήταν ένα από τα βασικά αιτήµατα των διαδηλωτών.


Επιχείρηση φιάσκο της SAS στη Βεγγάζη

Σε «παρεξήγηση» απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαµ Χέιγκ το φιάσκο στο οποίο κατέληξε µια επιχείρηση την οποία ο ίδιος ενέκρινε για την εδραίωση επαφών µε τις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάµεις. Οµάδα οκτώ Βρετανών, οι περισσότεροι µέλη των ειδικών δυνάµεων SAS που συνόδευαν έναν ή δύο «διπλωµατικούς αξιωµατούχους» (το πιθανότερο µέλη των µυστικών υπηρεσιών), προσγειώθηκε απροειδοποίητα την περασµένη Πέµπτη κοντά στη Βεγγάζη, το προπύργιο των εξεγερµένων. Οι τελευταίοι όµως τους πέρασαν για µισθοφόρους του Καντάφι, οι εξηγήσεις τους δεν τους ικανοποίησαν, τα όπλα που έφεραν επιβάρυναν τη θέση τους και τελικά τους έθεσαν υπό κράτηση. Χρειάστηκε να τηλεφωνήσει ο βρετανός πρεσβευτής στη Λιβύη, ο Ρίτσαρντ Νόρθερν, εκπρόσωπο του αντικαθεστωτικού Εθνικού Λιβυκού Συµβουλίου και να παρακαλέσει προκειµένου να αφεθούν – τελικά την Κυριακή – ελεύθεροι και να επιστρέψουν στη Βρετανία οι «απεσταλµένοι». Μάλιστα, η τηλεφωνική συνοµιλία και µαζί η απολογία του Νόρθερν υπεκλάπησαν από την Τρίπολη και µεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης. Προσπαθώντας να σώσει τα προσχήµατα, ο Χέιγκ επέµεινε χθες πως εκπρόσωποι της λιβυκής αντιπολίτευσης «καλοδέχθηκαν την ιδέα» των διπλωµατικών επαφών.
Συντονιστικός ρόλος για το Στρατηγείο της Λάρισας


ΤΟ ΝΑΤΟΪΚΟ Αεροπορικό Κέντρο της Λάρισας προβλέπεται να έχει συντονιστικό ρόλο σε τυχόν επιχειρήσεις επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισµού της Λιβύης στην περίπτωση που το Συµβούλιο Ασφαλείας δώσει σαφή εντολή να εφαρµοστεί το µέτρο αυτό.

Η Ελλάδα, όπως και η εξίσου κοντινή στη Λιβύη Ιταλία, δεν φαίνεται να προκρίνουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, µια πιο ενεργή εµπλοκή τους µε µαχητικά αεροσκάφη στον σχεδιασµό αυτόν, ωστόσο παρέχουν τις απαραίτητες επιχειρησιακές διευκολύνσεις µέσω των αµερικανικών και ενταγµένων στο ΝΑΤΟ βάσεών τους, όπως και πλήρη επιµελητειακή υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό, η εικόνα που προσφέρουν τα ραντάρ της Κρήτης στο ΝΑΤΟ είναι σηµαντική, λένε ειδικοί αξιωµατικοί, ενώ για το Κέντρο της Λάρισας (CAOC-7) αναφέρεται ότι η εµπλοκή του προβλέπεται ευθέως στα συµµαχικά σχέδια. Η Αθήνα, που έχει ανάψει το πράσινο φως για χρήση της Σούδας στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και τις κινήσεις προετοιµασίας, δεν θέλει – έτσι όπως έχουν σήµερα τα πράγµατα – να αρχίσουν από τη Σούδα επιθετικές δράσεις. Με ανακούφιση δέχθηκε και την εξήγηση των ΗΠΑ ότι οι 312 κοµάντος θα έµεναν στη Σούδα µόνο 3-4 ηµέρες και µετά θα επιβιβάζονταν στο ελικοπτεροφόρο «Kearsarge» και θα έφευγαν για περιπολία νοτίως της Μάλτας – όπως και έγινε την Κυριακή. Επίσης, νέες αφίξεις πεζοναυτών έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο αλλαγής πληρωµάτων ή ενίσχυσης του µηχανισµού τεχνικοεφοδιαστικής υποστήριξης της βάσης. Οσον αφορά τις αρκετές δεκάδες γερµανών κοµάντος, έχει δοθεί η εξήγηση στην ελληνική πλευρά ότι αποτελούν δύναµη ασφαλείας µεταγωγικών αεροσκαφών. Βέβαια, µε νέα εντολή του ΟΗΕ που ενδεχοµένως ληφθεί για προστασία αµάχων, τα δεδοµένα µπορεί να αλλάξουν σε πολλούς τοµείς, εκτιµούν στρατιωτικές πηγές.

Στη θάλασσα ανοιχτά της Λιβύης έχει ενισχυθεί η ναυτική δύναµη που ουσιαστικά εφαρµόζει έναν άτυπο ναυτικό αποκλεισµό. Χθες το πρωί κατέπλευσε στη Ρόδο µια γαλλική φρεγάτα, ενώ αναµένεται και ένα ιταλικό πολεµικό.

Η Αθήνα έχει ανάψει το πράσινο φως για χρήση της Σούδας µόνο σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και κινήσεις προετοιµασίαςNEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...