Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


16 Μαρ 2011

Λιβύη: Προελαύνουν οι δυνάμεις του Καντάφι Πλησιάζει η μάχη της Βεγγάζης - Διχασμένη η Δύση





Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι προελαύνουν στη Λιβύη ανακτώντας κατά πληροφορίες τον έλεγχο στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζαμπίγια, το τελευταίο «εμπόδιο» πριν κινηθούν προς τη Βεγγάζη, τελευταίο προπύργιο των εξεγερμένων. Σφοδρές μάχες μαίνονται για τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα, ενώ στα δυτικά ο στρατός εισήλθε στην πόλη Ζουάρα και βομβαρδίζει τη Μιζουράτα. Στο διπλωματικό πεδίο, η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G8 έληξε δίχως συμφωνία σχετικά με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε πως οι εξεγερμένοι υποχωρούν από την ανατολική πόλη Ατζαμπίγια, η οποία δέχεται το τελευταίο 24ωρο σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για τον αριθμό των αντικαθεστωτικών που υποχωρούν.

Η Ατζαμπίγια είναι στρατηγικός κόμβος, καθώς είναι το τελευταίο «εμπόδιο» στο δρόμο των δυνάμεων του Καντάφι προς τη Βεγγάζη. Η πόλη βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτίως της έδρας των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας. Από τις αεροπορικές επιδρομές φέρεται να έχει χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας αντικαθεστωτικός.

Η λιβυκή κρατική τηλεόραση μεταδίδει πως ο στρατός έχει τον «πλήρη έλεγχο» της Ατζαμπίγια, ωστόσο η εικόνα δεν είναι προς το παρόν σαφής και τις τελευταίες ημέρες πόλεις-κλειδιά της Λιβύης αλλάζουν διαρκώς χέρια μεταξύ κανταφικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Brnieq ανέφερε ότι μαχητικό MiG 23 των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και ελικόπτερο βύθισαν δύο πολεμικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ατζαμπίγια. Η πληροφορία δεν ήταν εύκολο να διασταυρωθεί.
Ο στρατός είναι έτοιμος να αναλάβει μία ανθρωπιστικού τύπου επιχείρηση στην Βεγγάζη, αναφέρθηκε τέλος σε ανακοίνωση από την κρατική τηλεόραση, καλώντας τους κατοίκους να μην αφήνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τους «τρομοκράτες», όπως χαρακτήρισε τους αντικαθεστωτικούς

Το καθεστώς Καντάφι δηλώνει, παράλληλα, πως ελέγχει όλους τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά.

Οι εξεγερμένοι δεν έχουν παρά «δύο δυνατότητες: να παραδοθούν ή να διαφύγουν» ανέφερε ο Καντάφι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Giornale, υποσχόμενος ότι δεν θα σκοτώσει όσους παραδοθούν.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...