Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


23 Μαρ 2011

Ανησυχία από τη διαρροή ραδιενέργειας στο Φουκουσίμα Περιορισμοί στην κατανάλωση τροφίμων


Ανέβηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κι έτσι διατάχθηκε η εκκένωσή του από το εργατικό προσωπικό. Η Ιαπωνία και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς σε τρόφιμα που προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί από τη διαρροή ραδιενέργειας. Στους 9.400 νεκρούς και στους 14.700 αγνοούμενους φτάνει ο απολογισμός από το σεισμό
και το τσουνάμι. Ξεπέρασαν τα επιτρεπτά για τα βρέφη όρια τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό βρύσης.
Πολύ υψηλότερα από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια, είναι τα ποσοστά ραδιενέργειας, που βρέθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, σε 11 είδη λαχανικών, που προέρχονταν από την περιοχή της Φουκουσίμα, μεταξύ των οποίων στο μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο και το κουνουπίδι. Μολυσμένο νωπό γάλα εντοπίστηκε και στο Ιμπαράκι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν διέταξε την απαγόρευση  της κατανάλωσης γάλακτος και  μια σειράς γεωργικών προϊόντων, από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

Την Τρίτη ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενεργών ουσιών και στη θάλασσα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στα προϊόντα αλιείας σε όλο το μήκος των ακτών της περιοχής.

Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ακόμη ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό της βρύσης στο Τόκιο ξεπέρασαν τα επιτρεπτά για τα βρέφη όρια.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγής γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και φρούτων και λαχανικών που προέρχονται από τη Φουκουσίμα, το Ιμπαράκι, το Τοτσίγκι και τη Γκούνμα.

Την επιβολή συστηματικών ελέγχων στις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων από την Ιαπωνία, ζήτησε από την Κομισιόν η Γαλλία.

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το εργατικό προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό, υπενθύμισε η διαταγή για εκκένωση του χώρου στον αντιδραστήρα 2, μετά τις μετρήσεις που κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στην αίθουσα ελέγχου του πυρηνικού αντιδραστήρα 3 ενώ ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες εκεί, θα συνεχιστούν την Τετάρτη. Ωστόσο η αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις μονάδες θα χρειαστεί εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, όπως δήλωσε  η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco).

Η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 9.400 ανθρώπους και οι αγνοούμενοι τους 14.700 ενώ εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 18.000.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, εκτιμά ότι το συνολικό κόστος των καταστροφών θα κυμανθεί ανάμεσα στα 15 με 25 τρισεκατομμύρια γεν, δηλαδή περίπου 130 με 218 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, Καόρου Γιοσάνο, θα παρουσιάσει την εκτίμηση στο υπουργικό συμβούλιο, της Τετάρτης, όπως αναφέρει η εφημερίδα του ΝΙΚΚΕΙ.

Τα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά συγκροτήματα της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των τριών μεγάλων, όπως αποκαλούνται, τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, σκέφτονται να ενισχύσουν με χρηματοδότηση ύψους μεγαλύτερου του ενός τρισεκατομμυρίου γεν, ως έκτακτη δανειοδοσία, την εθνική Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο (TEPCO), ώστε να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση στο δίκτυο της χώρας.

Το πρωί της Τετάρτης, στις 7:12 τοπική ώρα, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τράνταξε την βορειοανατολική Ιαπωνία. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για ενδεχόμενη εκδήλωση τσουνάμι, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο.ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...