Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


16 Μαρ 2011

Νέα αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας , Χιλιάδες ξένοι πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Τόκιο

Ειδικοί εξετάζουν μια κάτοικο της περιοχής κοντά στο πυρηνικό 
εργοστάσιο της Φουκουσίμα για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας.

Τρόπο να εγκαταλείψουν το Τόκιο αναζητούν χιλιάδες άτομα, κυρίως ξένοι πολίτες, ενώ το πρωί (ώρα Ελλάδας) απομακρύνθηκαν προσωρινά τα τεχνικά συνεργεία από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, λόγω νέας διαρροής ραδιενέργειας. Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα δεν επέτρεψαν τη ρίψη νερού στους αντιδραστήρες 3 και 4 από ελικόπτερα του στρατού.

Λίγο αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο, ανακοίνωσε πως ραδιενεργός ατμός ενδέχεται να διέρρευσε στην ατμόσφαιρα από το προστατευικό κέλυφος του αντιδραστήρα 3.

Στον σταθμό έχουν ήδη σημειωθεί εκρήξεις σε τρεις από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες του.

Η οροφή του αντιδραστήρα 3 έχει υποστεί βλάβη από προηγούμενη έκρηξη και οι 180 εργάτες που προσπαθούσαν να ψύξουν τους αντιδραστήρες και να συντηρήσουν τον σταθμό, απομακρύνθηκαν πριν από μερικές ώρες λόγω ραγδαίας αύξησης στα επίπεδα ραδιενέργειας.
Ωστόσο, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας σε ακτίνα μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν βρίσκονται σε επίπεδα που αποτελούν άμεση απειλή για την υγεία.
Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική διασπορά ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία.
Σε μία από τις σπανιότατες φορές που ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο απευθύνθηκε στους Ιαπωνες εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και ζήτησε από το λαό να μην εγκαταλείψει τον αγώνα.


Η μεγάλη φυγή
Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι, που αναζητούν τρόπους να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία λόγω της πυρηνικής κρίσης, απευθύνονται σε εταιρίες ναύλωσης ιδιωτικών αεροσκαφών.

Η μαζική φυγή έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση των τιμών των ναύλων.

«Μου ζητήθηκε χθες να μεταφέρω 14 ανθρώπους από το Τόκιο στο Χονγκ Κονγκ. Μία απόσταση πέντε ωρών και πέντε λεπτών. Δεν τους ενδιέφερε η τιμή. Η χρέωση προσαυξημένη κατά 26%, ξεπερνούσε τα 160.000 δολάρια», δήλωσε ο Τζάκι Γου, επικεφαλής της Hong Kong Jet, μίας νεοϊδρυθείσας εταιρίας ιδιωτικών αεροσκαφών, θυγατρικής του ομίλου China HNA.

«Χθες, ένα ναυλωμένο αεροπλάνο από το Τόκιο με προορισμό την Αυστραλία, χρέωσε 265.000 δολάρια, 20% πάνω» προσθέσε ο ίδιος.

Ορισμένες πολυεθνικές εταιρίες απομακρύνουν τους ξένους υπαλλήλους τους από το Τόκιο και τις γειτονικές περιοχές όπου χθες εντοπίστηκαν χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

'Οσοι φεύγουν, κατευθύνονται προς το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι ελλείψεις σε καύσιμα και το κλείσιμο κάποιων αεροδρομίων.

Ο Μάικ Γουόλς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ναύλωσης ιδιωτικών αεροσκαφών Asia Jet, είπε ότι μέχρι νωρίς σήμερα η εταιρία πραγματοποίησε τρεις πτήσεις απομάκρυνσης σεισμόπληκτων από το Τόκιο για το Χονγκ Κονγκ.

«Μιλάμε για περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που ήθελαν να εγκαταλείψουν το Τόκιο σήμερα το πρωί», είπε ο ίδιος στο Ρόιτερς.

Η εταιρία έχει πέντε αεροσκάφη τύπου A330 σε αναμονή για να πετάξουν αργότερα σήμερα για το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να μεταφέρουν το καθένα περίπου 300 επιβάτες.

Η Metrojet, μία αεροπορική εταιρία, η οποία εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσιμα προς ναύλωση 28 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και δύο Gulfstream G200, που μπορούν να μεταφέρουν δέκα επιβάτες έκαστο.

Το ταξίδι με το G200 κοστίζει 5.900 δολάρια την ώρα συν τους φόρους αεροδρομίου και άλλες χρεώσεις.

Σύμφωνα με τον Γουόλς της Asia Jet, οι μεγάλες εταιρίες και ορισμένοι μη κυβερνητικοί οργανισμοί εκπροσωπούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών της εταιρίας.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Ο φόβος της ραδιενέργειας οδήγησε πολλές χώρες στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ιαπωνία.
1.Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να αναβαθμίσει την ταξιδιωτική της οδηγία που καλεί τους Αυστραλούς να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν προς την Ιαπωνία με βάση τις συμβουλές ειδημόνων σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν σοβαρό λόγο να βρίσκονται στην Ιαπωνία να εγκαταλείψουν το Τόκιο και τις οκτώ περιφέρειες
της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από το σεισμό και το τσουνάμι.

Ο Ραντ είπε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο εξαιτίας των προβλημάτων στις υποδομές της χώρας, όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και το σύστημα μαζικών μεταφορών, και δεν συνδέεται με την ανησυχία για τους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για έλεγχο πιθανής μόλυνσης από ραδιενέργεια όσων επιστρέφουν από την Ιαπωνία.
2.Βρετανία
Το Φόρειν Όφις συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στο Τόκιο και τη βορειοανατολική Ιαπωνία.
3.Καναδάς
 Ο Καναδάς προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και τις περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό και το τσουνάμι.

Οι Καναδοί κλήθηκαν επίσης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί αν ταξιδέψουν στην περιοχή του Τόκιο εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το σύστημα ηλεκτροδότησης.
4.Γαλλία

Η γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο κάλεσε τους γάλλους πολίτες που βρίσκονται στην ιαπωνική πρωτεύουσα να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να κατευθυνθούν προς το Νότο. Ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Air France να διαθέσει αεροσκάφη της για την απομάκρυνση των Γάλλων πολιτών και ότι ήδη υπάρχει κινητοποίηση.
5.Τουρκία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε τους τούρκους υπήκοους να μην ταξιδεύουν στην Ιαπωνία.

«Προτείνεται στους πολίτες μας να αναβάλουν το ταξίδι τους για την Ιαπωνία σε αυτή τη φάση,  αν δεν είναι απαραίτητο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
6.ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών αξιωματούχων, να μην ταξιδεύουν στην Ιαπωνία αυτή την περίοδο.

7.ΤΑΪΒΑΝ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέδωσε το ανώτατο επίπεδο προειδοποίησης για 13 ιαπωνικές περιφέρειες λόγω του κινδύνου μόλυνσης από ραδιενέργεια.
Ταξιδιωτική οδηγία για την Ιαπωνία εξέδωσαν και οι εξής χώρες : Κροατία, Σλοβενία και Σολβακία, Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία  και Νότια Κορέα..NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...