Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


8 Μαρ 2011

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's


Κατά τρεις βαθμίδες -από το Β1 στο Ba1- υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος Moody’s, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα αρνητική αξιολόγηση στο άμεσο μέλλον. Οργισμένη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών που κάνει λόγο για αδικαιολόγητη και αυθαίρετη υποβάθμιση.
Ο οίκος στηρίζει την αξιολόγηση του στις «επίμονες οικονομικές
δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και τον «αμείωτο κίνδυνο χρεοκοπίας».
«Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να σταθεροποιηθούν οι προοπτικές του χρέους της χώρες παραμένουν πολύ φιλόδοξα και η εφαρμογή του υπόκειται σε σημαντικούς κινδύνους», επισημαίνεται στην έκθεση αξιολόγησης, ενώ εκτιμάται ότι μετά το 2013 η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης το σπρεντ των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσεις φτάνοντας το 9,13%, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 30 σεντς έναντι του δολαρίου.
Σκληρή απάντηση
Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει από την πλευρά του την υποβάθμισης το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αφήνει υπαινιγμούς για τα κίνητρά της και τη συγκυρία κατά την οποία αποφασίστηκε. Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι ο οίκος δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας ούτε τις προοπτικές που αυτή δημοπυργεί. Παράλληλα, τονίζει το υπουργείο, από τον Ιούνιο του 2010, οπότε είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση δεν έχει μεσολαβήσει καμία εξέλιξη που να δικαιολογεί νέα αρνητική αξιολόγηση.
«Ο οίκος Moody’s επικαλείται ως επιχείρημα ότι το έργο των διαρθρωτικών αλλαγών είναι δύσκολο και ενέχει πολλούς κινδύνους στην υλοποίηση, κάτι το οποίο είναι απολύτως γνωστό από πέρυσι τον Μάιο που υπογράφηκε το πρόγραμμα. Στους εννέα μήνες που έχουν μεσολαβήσει, όχι μόνο έχει αποδειχτεί η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά έχουν εφαρμοστεί πρωτοφανείς σε κλίμακα παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όπου αναφέρονται με λεπτομέρεια όλοι οι στόχοι που εκπληρώθηκαν τόσο στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και σε αυτό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Η Ελλάδα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από τρεις διεθνείς οργανισμούς τόσο ως προς την υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και ως προς την πρόοδο που σημειώνεται στους δείκτες δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανταγωνιστικότητας. Η πρόσφατη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και οι εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υιοθετείται από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης», τονίζει το υπουργείο που επιτίθεται στον οίκο κατηγορώντας τον για αυθαίρετες εκτιμήσεις: «Η σημερινή υποβάθμιση είναι πιο αποκαλυπτική για τα λανθασμένα κίνητρα και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Οι οίκοι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αύξηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην "ανακάλυψη" κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση. Σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, παρόμοιες αδικαιολόγητες αποφάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Σίγουρα βέβαια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο των ίδιων των οίκων αξιολόγησης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Καθησυχαστικό είναι πάντως το υπουργείο για τις επιπτώσεις της αξιολόγησης υπενθυμίζοντας ότι η χρηματοδότηση του Δημοσίου δεν κινδυνεύει, καθώς αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης, ενώ έχουν ληφθεί «όλες οι αναγκαίες πρόνοιες» για την εξασφάλιση ρευστότητας και στις τράπεζες.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...