Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


29 Απρ 2011

Κλειστά: το τελευταίο παζάρι Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για να ανοίξουν τα επαγγέλµατα – 30 Ιουνίου η καταληκτική προθεσµία


Δικηγόροι διαµαρτύρονται σε παλαιότερη πορεία για την απελευθέρωση του επαγγέλµατός  τους. Κόκκινη γραµµή αποτελεί γι’ αυτούς η κατάργηση της ελάχιστης αµοιβής τους



Στην τελική ευθεία βρίσκεται το «παζάρι» για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων στην πράξη. Μηχανικοί,δικηγόροι, φαρµακοποιοί και άλλες επαγγελµατικές κατηγορίες διαπραγµατεύονται µε τα αρµόδιαυπουργεία για τον τρόπο µετον οποίο θα υλοποιηθεί ονόµος για το άνοιγµα των επαγγελµάτων τους, που όπως έχει προβλεφθεί θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Εως τότε,θα πρέπεινα έχουνοριστικοποιηθεί οι λεπτοµέρειες και να έχουν αποσαφηνιστεί συγκεκριµένα σηµεία του νόµου. Αυτό θα γίνει µε προεδρικά διατάγµατα τα οποία αποτελούν τα «κλειδιά» γιατο άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Από την 1η Ιουλίου θα ισχύσουν οι νόµιµες αµοιβές
Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ για την απελευθέρωση του επαγγέλµατος των µηχανικών έχειαρχίσει. «Οι ελάχιστες αµοιβές έχουν καταργηθεί καιαπό τον ερχόµενο Ιούλιο θαισχύουν οι νόµιµες αµοιβές», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Νίκος Ζυγούρης. «Ωστόσο, µέχρι στιγµής δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος υπολογισµού των νόµιµων αµοιβών. Γι’ αυτό και στο Τεχνικό Επιµελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ) έχει συσταθείεπιτροπή για να διερευνήσει τον τρόπο υπολογισµού τωννόµιµων αµοιβών και να καταθέσει τις προτάσεις του στο υπουργείο».

Επί της ουσίας,η νόµιµη αµοιβή θα λειτουργήσει σαν µπούσουλας για τον µηχανικό. Με αναφορά τη νόµιµη αµοιβή θα µπορεί να κάνει ελεύθερα τη συµφωνία του µε τον πελάτη. «Ο νόµος δεν µπορείνα αλλάξει, οπότε προετοιµαζόµαστε για την επόµενηµέρα. Εχουµε συστήσει επιτροπές για να δούµε πώς θα διαµορφωθεί η νοµική αµοιβή, πώς δεν θα χαθούν οι εισφορές για ταΤαµεία, τι εκπτώσεις θα µπορούν να κάνουν οι µηχανικοί µε τον πελάτη, τιθα περιλαµβάνει το συµφωνητικό που θα υπογράφουν οι δύο πλευρές», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. «Επίσης επεξεργαζόµαστε νέο τρόπο υπολογισµούτού προϋπολογισµού τού έργου. Με τον παλιό τρόπο είχαµε πολύ µεγάλη φοροδιαφυγή. Με τον νέο τρόπο προσπαθούµε και τη φοροδιαφυγή ναπεριορίσουµε και το κόστος να µην επιβαρύνει τον πελάτη».

Ο κ. Σπίρτζηςεπιµένει ότι το επάγγελµα του µηχανικούποτέ δεν ήταν κλειστό, γι’ αυτό – όπως λέει στα «ΝΕΑ» – η κυβέρνηση θα πρέπει κάποια στιγµή να δώσει στη δηµοσιότητατη λίστα µετα κλειστά επαγγέλµατα, που είχε δεσµευτεί να κάνει.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Κόκκινη γραµµή το γραµµάτιο προείσπραξης
ΡΑΝΤΕΒΟΥ µε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, που θα σηµάνει την εκκίνηση της διαβούλευσης για το άνοιγµα των επαγγελµάτων τους, έχουν σήµερα δικηγόροι, συµβολαιογράφοι και δικαστικοί επιµελητές.

Κόκκινη γραµµή για τους δικηγόρους αποτελεί, όπως έχουν καταστήσει σαφές πριν από την ψήφιση του νόµου, η διατήρηση του γραµµατίου προείσπραξης, των ελάχιστων δηλαδή ορίων της αµοιβής τους. «Η εξασφάλιση των γραµµατίων προείσπραξης αποτελεί εχέγγυο για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη», λένε νοµικοί κύκλοι, θέλοντας να δείξουν ότι η διατήρηση της ελάχιστης αµοιβής δεν συνδέεται µόνο µε τη λειτουργία του επαγγέλµατός τους αλλά και µε την ποιότητα της παρεχόµενης δικαιοσύνης που και οι ίδιοι υπηρετούν.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι όσον αφορά το συγκεκριµένο «αγκάθι», οι δικηγόροι επικαλούνται από την πλευρά τους ότι ο Χ. Καστανίδης σε προηγούµενη Ολοµέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας – και ενώ είχε ήδη αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων – είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης των προεισπράξεων. ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
«Αγκάθι» η ελάχιστη αµοιβή και ο αριθµός τους
Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της ελάχιστης αµοιβής, αλλά και ορισµένος αριθµός για τους συµβολαιογράφους, φαίνεται πως αποτελεί κόκκινο πανί για τους εκπροσώπους του συγκεκριµένου κλάδου. «Σύµφωνα µε τις µελέτες, ο αυξανόµενος ανταγωνισµός στις χώρες όπου δεν υφίσταται ο συµβολαιογραφικός θεσµός ή έχει απελευθερωθεί το επάγγελµα του συµβολαιογράφου (π.χ. Ολλανδία) ωθεί σε παραβατικότητα», όπως έχουν υποστηρίξει συµβολαιογράφοι από την πρώτη ηµέρα που τέθηκε στο τραπέζι το άνοιγµα του επαγγέλµατός τους.

Βασική θέση τους είναι ότι «χωρίς ορισµένο αριθµό και χωρίς ελάχιστη αµοιβή δεν υπάρχει συµβολαιογράφος σε καµία ευρωπαϊκή χώρα». Και αυτές οι δύο παράµετροι φαίνεται πως αποτελούν και τη βάση για τη διαβούλευση µε το υπουργείο. ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Πράσινο φως για ίδρυση 1.000 - 1.200 νέων φαρµακείων
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται η διαδικασία για την απελευθέρωση του επαγγέλµατος των φαρµακοποιών: η χαλάρωση των πληθυσµιακών κριτηρίων που προβλέπεται σε σχετικό νόµο του υπουργείου Υγείας έχει δώσει το πράσινο φως για την ίδρυση περίπου 1.000-1.200 νέων φαρµακείων. Ηδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από πτυχιούχους φαρµακοποιούς στις περιφερειακές ενότητες και αναµένεται να εκδοθούν νέες άδειες, ενώ πρόσφατα δηµοσιεύτηκε και εγκύκλιος που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δυνατότητα µεταφοράς και ίδρυσης επιπλέον φαρµακείων κοντά σε νοσοκοµεία (του ΕΣΥ, του ΙΚΑ, πανεπιστηµιακά και στρατιωτικά).

Επίσης, έχει καθιερωθεί η κλιµακούµενη «έκπτωση» (rebate) των φαρµακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταµεία ανάλογης του τζίρου τους, που έχει ως στόχο το ψαλίδισµα της φαρµακευτικής δαπάνης.

Εκκρεµότητα ώστε να ανοίξει… διάπλατα το επάγγελµα των φαρµακοποιών αποτελεί ρύθµιση που αφορά την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρµακείων, ώστε να παραµένουν ανοιχτά και τα απογεύµατα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου. Σηµειωτέον ότι η ρύθµιση αυτή αποτελούσε κόκκινο πανί για τους φαρµακοποιούς, σύµφωνα ωστόσο µε πηγές του κλάδου δεν διαφαίνεται η πρόθεση να προχωρήσουν σε δικαστική διαµάχη ή να οργανώσουν κινητοποιήσεις ενόψει της αναµενόµενης ρύθµισης.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...