Στην... ποδιά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «σφάζονται» κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, μετά την «παρέμβαση» Σόιμπλε που «φούντωσε» για τα καλά τη συζήτηση.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των Ντομινίκ Στρος-Καν και Ολι Ρεν,οι οποίοι έσπευσαν να «ξορκίσουν» το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, ήρθε χθες η σειρά του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, να υπογραμμίσει:
«Εχουμε ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται και δεν βασίζεται στην αναδιάρθρωση».
Σε συνέντευξή του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» τόνισε ακόμη πως «για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και να αποφύγει διάφορες επιπλοκές, η δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή είναι προς το δικό της συμφέρον. Κανείς δεν υποτιμά το πόσο επίπονη είναι η κατάσταση».
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της», δήλωσε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκερτρούντε Τούμπελ - Γκούγκερελ, μιλώντας στην «Handelsblatt».
«Εχουμε μιλήσει ''κατά'' της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, επειδή υπάρχει ένα πρόγραμμα προσαρμογής για τη χώρα, η οποία είναι πρόθυμη να το εφαρμόσει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος το 2014».
Αλλά και εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ (που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος) επανέλαβε ότι το Βερολίνο δεν έχει αλλάξει τις θέσεις του σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεν προτείνει αναδιάρθρωση. «Αυτό που λέμε είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για ολισθήματα», συμπλήρωσε.
Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης, οι αγορές εξακολουθούν να μην πείθονται και τα spreads των ελληνικών ομολόγων να παραμένουν κολλημένα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (στις 1.016 μονάδες βάσης χθες του 10ετούς).
Την ίδια ώρα, τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο επιμένουν ότι η αναδιάρθρωση τελικά θα γίνει.
Μικρή πιθανότητα
Μιλώντας στη «Wall Street Journal» ο Ντέιβιντ Οουεν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Jeffries International, τονίζει ότι «η πιθανότητα να καταφέρει η Ελλάδα να αποφύγει την αναδιάρθρωση είναι πολύ χαμηλή».
Από την πλευρά του, ο Μαρκ Οσβαλντ της Monument Securities, επισημαίνει πως «εάν οι επενδυτές δουν να συμβαίνει μια αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, θα αρχίσουν να ανησυχούν για την Ιρλανδία και ξαναγυρνάμε στον κίνδυνο μετάδοσης. Γι' αυτό θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αλλά πιθανότατα μετά το 2012-2013».
Reuters
Οι αναλυτές τη θεωρούν σίγουρη
Βέβαιη θεωρούν οι αναλυτές την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά τα 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, στην οποία συμμετείχαν 21 οικονομικοί αναλυτές, προβλέπεται πιθανότητα 60% για αναδιάρθρωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
«Υπέρ» τάσσονται επίσης τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, όσο και αναλυτές της Citigroup, κατά τους οποίους η έλλειψη σημαντικής προόδου στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις διαρθρωτικές αλλαγές αναβιώνει τη συζήτηση της αναδιάρθρωσης.
Εκτιμούν ακόμη ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι απίθανο να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Στο 30% υπολογίζει τις πιθανότητες της αναδιάρθρωσης ο Μόριτς Κρέμερ της Standard & Poor's.
«Κούρεμα»
Για να είναι αποτελεσματική μία αναδιάρθρωση, προσθέτει, οι πιστωτές ενδεχομένως να πρέπει να διαγράψουν το 50% έως 70% των απαιτήσεών τους.
Πάντως, την προειδοποίηση ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της πριν από τον Ιούνιο του 2013, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, απηύθυνε ο «κουρέας» της Ουρουγουάης Lee Buchheit.
Ο ίδιος θεωρεί ότι εάν όσοι είναι εκτεθειμένοι στο ελληνικό χρέος αποδεχτούν εθελοντικά τα λεγόμενα «κουρέματα», προκειμένου να βελτιωθεί η θέση του οφειλέτη τους, αυτό θα βοηθούσε σημαντικά την αξιοπιστία της Ελλάδας, ώστε να μπορέσει να βγει στο μέλλον ξανά στις αγορές.
«Ναι» μόνο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών
«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει»
Βόλφ. Σόιμπλε
«Παράθυρο» για εθελοντική
«Παράθυρο» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άνοιξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» ανέφερε ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από το 2013 θα μπορούσε να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση. Υπογράμμισε ακόμη πως θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Ωστόσο, ο Β. Σόιμπλε, δήλωσε χθες ότι ερμηνεύθηκαν «κάπως λανθασμένα» τα σχόλια που έκανε σε γερμανική εφημερίδα, και ότι το Βερολίνο παραδέχθηκε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους.
Ντομινίκ Στρος-Καν
«Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους που τους αναλογούν»
«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει παρά τα επώδυνα μέτρα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Κατά την άποψή του το ελληνικό πρόγραμμα θα λειτουργήσει χωρίς αναδιάρθρωση χρεών με την προϋπόθεση δύο πραγμάτων: αφενός ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί, αφετέρου πως θα γίνουν αυτά που υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι. Θεωρεί ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας το γεγονός πως οι πλουσιότεροι πολίτες δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Ολι Ρεν
Η Κομισιόν δεν τη στηρίζει
Η Κομισιόν δεν βλέπει ως επιλογή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στην άποψη αυτή εμμένει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν. Οπως σημειώνει, η εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία δεν στηρίζει αναδιάρθρωση χρέους, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στον τραπεζικό κλάδο. Σημειώνει ακόμη ότι η ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση δεν προβλέπεται υπό τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF), αλλά είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει μετά το 2013.
Γ. Προβόπουλος
«Τολμηρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα»
«Κατά» της αναδιάρθρωσης χρέους, καθώς δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας, τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Οπως εξηγεί, η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή, καθώς θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα προσπαθούσε να λύσει. «Αυτό που χρειάζεται είναι να παρθούν τολμηρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και να υπερακοντιστούν οι στόχοι» τονίζει και επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια.ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου