Έναν νέο μηχανισμό επιτήρησης που έχει ως στόχο να βάλει τέλος στις ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας που προκάλεσαν την κρίση αποφάσισαν να συγκροτήσουν οι είκοσι πιο ισχυρές οικονομίες στον κόσμο.
Η ομάδα G20, που συνέρχεται στην Ουάσινγκτον παράλληλα με τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανακοίνωσε ότι το
πρόγραμμα προβλέπει τη στενή παρακολούθηση νευραλγικών δεικτών οικονομικής σταθερότητας όπως τα δημοσιονομικά και το δημόσιο χρέος, τα επίπεδα ιδιωτικών καταθέσεων και οι συναλλαγματικές ροές μεταξύ κρατών.Στόχος του νέου μηχανισμού είναι να εντοπίζει τα προβλήματα εγκαίρως, πριν εξαπλωθούν και απειλήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Αλλά η συμφωνία που ανακοίνωσε το G20 την Παρασκευή αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών που θεσπίζονται.
Όπως δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, «ο μηχανισμός που αποφασίστηκε είναι ένα σημαντικό επίτευγμα στην προσπάθεια για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων. Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο σχετικά με το πλαίσιο για την ανάπτυξη», είπε η Λαγκαρντ. Η ίδια διευκρίνισε ότι στη διαδικασία θα συμμετάσχουν σε πρώτη φάση οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ινδία).
Πολλές, ωστόσο, από τις κρίσιμες ρυθμίσεις του μηχανισμού –όπως το εάν θα γίνεται δημοσίως γνωστό ποιες χώρες έχουν μεγάλες ανισορροπίες- δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Εκφράζονται, πάντως, σοβαρές ενστάσεις για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός επιβολής κυρώσεων.
Επαφές ΠαπακωνσταντίνουΗ μεταρρύθμιση των θεσμών της παγκόσμιας οικονομίας θα βρεθεί και στο επίκεντρο της συνόδου των 187 κρατών μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου