Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


7 Μαΐ 2011

Εξτρα μείωση φόρου έως και 1.000 ευρώ


Εξτρα μείωση φόρου έως και 1.000 ευρώ


Οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές φέρνουν αλλαγές στο μέτρο συλλογής αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου που θα οδηγήσουν σε έξτρα μείωση φόρου έως και 1.000 ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί αυτή την περίοδο «φόρμουλα», ώστε αφενός να μειωθούν ή και να καταργηθούν φοροαπαλλαγές και αφετέρου να μην αποδυναμωθεί το κίνημα των αποδείξεων.


Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι με ενδεχόμενη κατάργηση δημοφιλών φοροαπαλλαγών όπως έξοδα από γιατρούς, δικηγόρους, ιδιαίτερα μαθήματα, θα «φουντώσει» η φοροδιαφυγή στους συγκεκριμένους κλάδους, αφού οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν κανένα κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις.Γι΄ αυτό και εξετάζεται οι αποδείξεις αυτές να μετρούν για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Η αλλαγή αυτή θα συνοδευτεί και με περαιτέρω παρεμβάσεις στο μέτρο των αποδείξεων.
Στο πλαίσιο αυτό συζητείται η αύξηση του ορίου των δαπανών για τις οποίες ο φορολογούμενος μπορεί να μαζέψει αποδείξεις από τις 15.000 στις 20.000 ευρώ για κάθε άτομο και από τις 30.000 στις 40.000 ευρώ για τους συζύγους. Σε αυτή την περίπτωση αν ένα ζευγάρι καλύψει το ανώτατο όριο των 40.000, θα έχει μεγαλύτερη επιστροφή φόρου 1.000 ευρώ.
Επίσης προτείνεται νέα διάταξη που θα προβλέπει ότι για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ από όσους έχουν εισόδημα πάνω από το όριο αυτό, θα πρέπει η αξία των αποδείξεων που έχουν μαζέψει να καλύπτει το 10% των πρώτων 12.000 ευρώ του εισοδήματος και το 40% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ. Σήμερα προβλέπεται ότι η αξία των αποδείξεων θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% των πρώτων 12.000 ευρώ του εισοδήματος και ποσοστό 30% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ.
Οι αλλαγές που εξετάζονται θα έχουν άμεση επίδραση στα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το επόμενο έτος στην εφορία. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώνουν κανονικά όλες τις αποδείξεις από οποιαδήποτε συναλλαγή ή υπηρεσία.ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...