Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


10 Μαΐ 2011

Ψαλίδι στις επικουρικές και των ήδη συνταξιούχων Ο νόµος θα εφαρµοστεί από 1/1/2012 - πολλά τα επικουρικά ταµεία που είναι στο κόκκινοΠερικοπές από την 1/1/2012 και στους ήδη συνταξιούχους θα υπάρξουν στις επικουρικές συντάξεις σε όσα Ταµεία είναι ελλειµµατικά. Σχετικές δηλώσεις έγιναν χθες στη ΝΕΤ από τη γενική γραµµατέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά ∆ρέττα. Ηδη οι πρώτες αναλογιστικές µελέτες δείχνουν ότι επικουρικά ταµεία αντιµετωπίζουν σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα. Η µελέτη για το
ΕΤΕΑΜ (το επικουρικό του ΙΚΑ) οδηγείται στο συµπέρασµα πως κάθε µήνα υπάρχει έλλειµµα 30 εκατ.

ευρώ. Αντίστοιχες µελέτες δείχνουν πως το ΤΕΑ∆Υ (επικουρικό ∆ηµοσίου) δεν αντιµετωπίζει άµεσο πρόβληµα σε αντίθεση µε το Μετοχικό Ταµείο ∆ηµοσίων Υπαλλήλων. Την ίδια στιγµή υπάρχουν επικουρικά ταµεία (κυρίως του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα) που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφορά το Ταµείο της ΕΥ∆ΑΠ (που έχει υπαχθεί στο ΤΑΥΤΕΚΩ).

ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ. Ο νόµος για τις επικουρικές συντάξεις θα κατατεθεί τον Σεπτέµβριο και η εφαρµογή του θα γίνει από 1/1/2012.

Οι µειώσεις που θα επέλθουν στις επι κουρικές συντάξεις µετά και τις αναλογιστικές µελέτες εκτιµάται από το υπουργείο Εργασίας ότι θα είναι της τάξης του 5% - 6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιµούν ότι θα φθάσει και το 30%. Τα επικουρικά ταµεία, τα οποία αυτήν τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000

συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα. Αυτό σηµαίνει ότι όσα κριθούν πως δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις. Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις. Το θέµα των επικουρικών θα κυριαρχήσει στην «επίσκεψη» που θα κάνουν αύριο οι εκπρόσωποι της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας.

ΜΕΙΩΣΗ ∆ΑΠΑΝΩΝ. Στο µεταξύ όλες οι βασικές αρχές και οι εκκρεµότητες του υπουργείου Εργασίας, σε σχέση µε το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα – που θα οδηγήσουν σε µείωση δαπανών ύψους 6,5 δισ. ευρώ – συζητήθηκαν στη σύσκεψη εργασίας που είχε χθες ο Πρωθυπουργός µε την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουµάνη, παρόντος και του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το πρόγραµµα σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας έχει κλείσει, ενώ προεξάρχουσα µέριµνα της πολιτικής ηγεσίας είναι ο εξορθολογισµός των δαπανών, µε πρώτες εκείνες που αφορούν τα ιατροφαρµακευτικά. Στους στόχους του υπουργείου είναι η µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης από τα 4,2 δισ. ευρώ στα 2,6 δισ. στην τριετία 2012-2015 και η σωστή στόχευση, ώστε η επιδοµατική πολιτική να κατευθύνεται σε όσους το έχουν πραγµατικά ανάγκη.

Τέλος η τρόικα, στην αυριανή επίσκεψή της στο υπουργείο Εργασίας, αναµένεται να επικεντρωθεί στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταµείων καθώς και σε θέµατα σχετικά µε τις επιχειρησιακές συµβάσεις και την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Η τρόικα αναµένεται να ενηµερωθεί για το προσχέδιο τελικής έκθεσης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, στο οποίο θα περιλαµβάνονται οι µακροπρόθεσµες προβλέψεις δαπανών των επικουρικών ταµείων έως το 2060. Παράλληλα, θα ενηµερωθεί για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί το τελευταίο δίµηνο στον τοµέα της ενίσχυσης των θεσµών της αγοράς εργασίας και συγκεκριµένα στις επιχειρησιακές συµβάσεις, την αύξηση των συµβάσεων ορισµένου χρόνου και τη καλύτερη διαχείριση των ωρών εργασίας.
Οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταµείων αύριο στο στόχαστρο της τρόικας

Πλαφόν στις συντάξεις

Την εφαρµογή του πλαφόν στις συντάξεις σε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία (όπως προβλέπει η κείµενη νοµοθεσία)

προανήγγειλε µέσα από το Ράδιο 9 ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης.

«Υπάρχουν υψηλές συντάξεις, το ποσό πρέπει να αντιστοιχεί στις εισφορές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουµάνης και πρόσθεσε ότι θα εφαρµοστεί η νοµοθεσία που αφορά την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, σε όλα τα ασφαλιστικά ταµείαNEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...