Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


14 Μαΐ 2011

Φοροκυνηγητό κατά 500.000 επιχειρηματιών


Φοροκυνηγητό κατά 500.000 επιχειρηματιών


Αγριο κυνηγητό σε περίπου 500.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αγνόησαν την περαίωση, εξαπολύει από τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Πρώτοι στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται επιτηδευματίες που, ενώ είχαν ακολουθήσει τη διαδικασία της
«αυτοπεραίωσης» για τις χρήσεις 2007, 2008 και 2009, δεν αποδέχθηκαν το εκκαθαριστικό σημείωμα της πρόσφατης περαίωσης, αλλά και όσοι έχασαν το δικαίωμα της ρύθμισης γιατί δεν κατέβαλαν τουλάχιστον δυο συνεχόμενες ληξιπρόθεσμες δόσεις.
Το δείγμα των υποθέσεων που θα ελεγχθούν με διαδικασίες - εξπρές καθορίζεται με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά που έχει ήδη αποσταλεί στις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα. Κριτήρια για την επιλογή του δείγματος αποτελούν τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ και το ύψος των ακαθάριστων εσόδων.
Συγκεκριμένα, αντιμέτωποι με φορολογικό έλεγχο για τις ανέλεγκτες χρήσεις της τριετίας 2007-2009 βρίσκονται επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων:
  • Τα δύο τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου λήγουν στους αριθμούς 11, 21, 31, 41 και 51 και
  • Το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων τους για κάθε χρήση υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων και τις 60.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών.
Οι έλεγχοι θα γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες και θα ακολουθούνται συγκεκριμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις.
Ο έλεγχος θα γίνεται στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί.
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα περάσουν από φορολογικό «κόσκινο» όλες οι δαπάνες που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ καθώς και κάθε δαπάνη που αφορά έξοδα ταξιδίων, κινητή τηλεφωνία, καθώς και οι δαπάνες που αφορούν σε επιβατικά αυτοκίνητα. Εκτός από τις φορολογικές δηλώσεις, ο έλεγχος θα επεκτείνεται στις δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις λοιπών φορολογιών.
Οταν ο ελεγκτής τελειώσει τον έλεγχο, συντάσσει Ειδικό Σημείωμα Ελέγχου με τις διαπιστώσεις του ελέγχου.
Σημείωμα Ελέγχου
Το σημείωμα αυτό κοινοποιείται στον φορολογούμενο ο οποίος καλείται εντός 5 ημερών, εφόσον το επιθυμεί, να θέσει γραπτά ή προφορικά τις αντιρρήσεις και ενστάσεις του. Σε περίπτωση διοικητικού συμβιβασμού οι προσαυξήσεις όλων των φόρων μειώνονται στο 1/3 και τα πρόστιμα στο 1/5.
Με την επίλυση της φορολογικής διαφοράς ή εντός των επόμενων 2 ημερών καταβάλλεται στη ΔΟΥ το 1/5 του συνολικού ποσού της οφειλής (φόροι, τέλη, εισφορές, πρόστιμα). Το υπόλοιπο ποσό εξοφλείται σε:
  • 12 ίσες μηνιαίες δόσεις αν η συνολική οφειλή είναι μέχρι 25.000 ευρώ.
  • 18 ίσες μηνιαίες δόσεις για οφειλή από 25.000 - 50.000 ευρώ.
  • 24 ίσες μηνιαίες για οφειλή από 50.000 - 100.000 ευρώ.
  • 30 ίσες μηνιαίες δόσεις για οφειλή από 100.000 - 150.000 ευρώ.
  • 36 ίσες μηνιαίες δόσεις για οφειλή πάνω από 150.000 ευρώ.
Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 300 ευρώ εκτός από την τελευταία δόση.
Τεκμαρτό ΦΠΑ ετοιμάζει η Εφορία
«Φοροταρίφα» σε 16.000 επιχειρήσεις
«Φοροταρίφα» με την επιβολή «τεκμαρτού» ΦΠΑ ετοιμάζει η Εφορία σε 16.000 επιχειρήσεις που αγνόησαν τα προειδοποιητικά e-mail που έλαβαν από το υπουργείο Οικονομικών και δεν προσήλθαν στις Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ που είχαν «ξεχάσει» και να πληρώσουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ.
Το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει τον κατάλογο με τις περίπου 16.000 επιχειρήσεις στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έμμεσου προσδιορισμού του ΦΠΑ. Σύμφωνα με κριτήρια αξιολόγησης, από αυτές τις ανέλεγκτες επιχειρήσεις, οι 1.343 χρήζουν ελέγχου λόγω επικινδυνότητας. Ο έλεγχος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ανατίθεται σε ειδικά συνεργεία ελέγχου που πιάνουν δουλειά από Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου είχαν εντοπιστεί 18.000 επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγορίας που δεν είχαν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ Φεβρουαρίου 2011.
Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε e-mail στις επιχειρήσεις αυτές για να συμμορφωθούν. Από τις 18.000 μόλις 1.900 επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν και πλήρωσαν τον ΦΠΑ που είχαν «ξεχάσει» συνολικού ύψους 10,76 εκατ. ευρώ. ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...