Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


8 Μαΐ 2011

Γερμανικός «εμφύλιος» για την Ελλάδα


Γερμανικός «εμφύλιος» για την Ελλάδα


Ο υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε επιτέθηκε σε όσους προτείνουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δηλαδή και στον επικεφαλής οικονομολόγο του Ινστιτούτου Ifo και μερίδας του γερμανικού Τύπου.

«Δεν είμαι υπέρ αυτού (...) είμαι περισσότερο της αντίθετης άποψης
... ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να ενισχύσουμε την Ευρώπη» δήλωσε στο περιθώριο κομματικής συνάντησης των Ελεύθερων Δημοκρατών, του φιλελεύθερου σχηματισμού που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ.
Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και οι φημολογίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους και εξόδου από το ευρώ δυσχεραίνουν την κατάσταση, σημειώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομίας. «Είναι κοινό μυστικό ότι οι Ελληνες έχουν ένα δύσκολο δρόμο μπροστά τους ... Οι καθημερινές φημολογίες οδηγούν απλώς σε νέες φημολογίες και αυτό δεν ενισχύει την Ευρώπη», τόνισε.
Ifo: Φύγετε από το ευρώ για να σωθείτε
Η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψει το ευρωνόμισμα εάν θέλει να αποτρέψει την οικονομική της καταστροφή, προειδοποιεί ο Χανς Βέρνερ Σιν, επικεφαλής του Ifo, του πλέον προβεβλημένου γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου.
Σημειώνει μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει για το καλό της ίδιας της χώρας μας: «Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα μπορέσει να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξαναγίνει ανταγωνιστική» λέει στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine.
Νέος γύρος κινδυνολογίας
Κατά τον Σιν, η καταχρεωμένη Ελλάδα οδεύει σε τραπεζική κρίση είτε διατηρήσει είτε όχι το ευρώ. Εάν ωστόσο παραμείνει, τότε δεν υπάρχει τρόπος να σώσει, μακροπρόθεσμα, την οικονομία της: «Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να επιχειρήσει την αποκαλούμενη εσωτερική υποτίμηση -μέσω περικοπών μισθών και μείωσης του επιπέδου τιμών στη χώρα- τότε κινδυνεύει να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο», σημειώνει με προφανή δόση υπερβολής και καταλήγει: «Η Ελλάδα οδεύει προς οικονομική κρίση σε κάθε εκδοχή. Εάν όμως παραμείνει στην ευρωζώνη θα «σκοτώσει» τις εταιρίες που είναι οι στυλοβάτες της οικονομίας της».
Επιμένει το Spiegel
Το γερμανικό περιοδικό έσπευσε να αξιοποιήσει τις δηλώσεις Σιν, αναφέροντας ότι μπορεί «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να καθησυχάζουν με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά η συζήτηση για την παραμονή της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν κοπάζει.
Κατά το Spiegel, οι δηλώσεις του κ. Σιν αποτελούν αντίδραση στη μυστική συνάντηση πολλών κρατών της ευρωζώνης για το ζήτημα της Ελλάδας. Τονίζει πάντως ότι, αντίθετα με τον οικονομολόγο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τους Έλληνες από ενδεχόμενη εγκατάλειψη της ζώνης του ευρώ, επειδή κατά την άποψή του οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης Βολφ Κλιντς, σε δηλώσεις του προς τη γερμανική ραδιοφωνία:
«Οι συνέπειες θα ήταν πολύπλευρες. Καταρχήν πολιτικές, θα συνιστούσε κόλαφο για το ευρωπαϊκό εγχείρημα καθώς έχει γίνει στο μεταξύ σαφές ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα οικονομικό αλλά και για ένα πολιτικό πρότζεκτ. Αφετέρου, και γι΄ αυτό οι κυβερνήσεις όπως η γερμανική είναι σθεναρά εναντίον της εξόδου, θα καταστούσε ανέφικτη την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων σε ευρώ. Η επιστροφή στο παλιό νόμισμα, τη δραχμή, θα συνοδευόταν από μια ριζική υποτίμηση, πιθανότατα της τάξης του 40 ή 50%. Αυτό σημαίνει ότι εν μια νυκτί τα χρέος της Ελλάδας θα διπλασιαζόταν»
«Κλωτσάνε» οι Γερμανοί στο νέο σχέδιο σωτηρίας
Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη Welt, δείχνει ότι μόνο ένας στους πέντε Γερμανούς κρίνουν ως αποδεκτή τη διάσωση της Ελλάδας. Το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση (σωτηρίας) θα ήταν λανθασμένη, ενώ το 33 % δηλώνει αναποφάιστο επί του θέματος.ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...