Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


8 Μαΐ 2011

Ανακάλυψαν αρχαία πόλη των Μάγια

Μια επταώροφη πυραµίδα,  θαµµένη στη ζούγκλα,  εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στην  πόλη της Λίθινης Κεφαλής µε  τη βοήθεια της σύγχρονης  τεχνολογίας. Παρόµοιες  πυραµίδες υπάρχουν στο  Παλένκε (φωτογραφία)

Μία θρυλική πόλητων Μάγια, κρυµµένη στη ζούγκλα της Κεντρικής Αµερικής εδώ και αιώνες, κατάφεραν να δουν για πρώτη φορά οι αρχαιολόγοι µε τη βοήθεια σύγχρονης τεχνολογίας. Η πυκνή βλάστηση στο τροπικό δάσος της Γουατεµάλας έκρυβε πολύ καλά την πόλη Χολτούν (Λίθινη Κεφαλή) από τα αδιάκριτα µάτια των απογόνων των Μάγια. Κάποιες σκόρπιες πέτρες έκαναν τους ντόπιους να υποπτεύονται ότι σε εκείνο το σηµείο βρισκόταν ένα «σηµαντικό αρχαίο µνηµείο». Οταν πήγαν να καθαρίσουν κάποια σηµεία της ζούγκλας, επωφελήθηκαν οι αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι έσκαψαν τούνελ για να µπουν στα κτίρια. Τα χνάρια τους ακολούθησαν οι αρχαιολόγοι κι έτσι έµαθαν για την ύπαρξη της Λίθινης Κεφαλής µόλις στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Σκάβοντας τα τούνελ, οι κλέφτες ανακάλυψαν µεγάλες τελετουργικές γύψινες µάσκες ύψους τριών µέτρων που κοσµούσαν τις κορυφές των σηµαντικότερων κτιρίων της πόλης.

Οι επιστήµονες ανακάλυψαν τώρα την περίµετρο της πόλης και το σχεδιάγραµµά της χρησιµοποιώντας GPS και τεχνολογία ηλεκτρονικής µέτρησης της απόστασης για να χαρτογραφήσουν τρισδιάστατα µια πόλη µε 100 περίπου κτίρια. Σηµαντικότερο από όλα, µια επταώροφη πυραµίδα καµουφλαρισµένη µέσα στη βλάστηση και το χώµα. Στο µάτι του ανυποψίαστου παρατηρητή φαίνεται σαν λόφος.

Οι αρχαιολόγοι διέκρινανεπίσης ένα αστρονοµικό παρατηρητήριο, ένα γήπεδο όπου οι Μάγια έπαιζαν ένα δηµοφιλές παιχνίδι µε µπάλα, κατοικίες από πέτρα και άλλα κτίρια. Από το 600 π.Χ. ώς το 900 µ.Χ. η Λίθινη Κεφαλή ήταν ένα περιφερειακό αστικό κέντρο της Αυτοκρατορίας των Μάγια µε πληθυσµό 2.000 µόνιµων κατοίκων. Η πόλη είχε µήκος ένα χιλιόµετρο και πλάτος 500 µέτρα.

Σήµερα τα κτίρια είναι θαµµένα κάτω από πολλά µέτρα χώµα και πυκνή βλάστηση.

Οι ειδικοί που θα µελετήσουν τα νέα ευρήµατα ελπίζουν να µάθουν περισσότερα για τον ρόλο και την καθηµερινή ζωή των µικρότερων αστικών κέντρων των Μάγια. Το µεγαλύτερο και σηµαντικότερο µητροπολιτικό κέντρο της περιοχής ήταν το Τικάλ, σε απόσταση 35 χιλιοµέτρων προς Βορράν, λέει στο «National Geographic News» η Κάθριν Ρις - Τέιλορ, ειδική στην προκλασική περίοδο των Μάγια, στο Πανεπιστήµιο Κάλγκαρι στον Καναδά. «Η νέα έρευνα είναι πολύ σηµαντική γι’ αυτή την περίοδο. Η Λίθινη Κεφαλή µπορεί να µην ήταν η Νέα Υόρκη της εποχής, αλλά ήταν σίγουρα εφάµιλλη του Ντένβερ ή της Ατλάντα».

Μερικά από τα λίθινα σπίτια ίσως έπαιζαν τον διπλό ρόλο και του τάφου των βασιλιάδων της προκλασικής εποχής. Τότε, οι βασιλιάδες δεν είχαν ακόµα την εξέχουσα θέση των διαδόχων τους, κι έτσι δε θάβονταν σε µεγάλους ναούς και πυραµίδες, όπως γινόταν αργότερα. «Γι’ αυτό ίσως δεν έχουν βρεθεί οι τάφοι των βασιλιάδων της περιόδου από το 600 π.Χ. ώς το 300 π.Χ. ∆εν ήταν ακόµα στο κέντρο του σύµπαντος οι ηγέτες κι έτσι τους έθαβαν στο σπίτι τους», εξηγεί η Μπριγκίτε Κοβάσεβιτς, επικεφαλής της αποστολής στη Λίθινη Κεφαλή. Το καλοκαίρι, οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν την έρευνά τους στην περιοχή, µε σκοπό τις ανασκαφές στα σηµαντικότερα κτίρια της πόλης.

Από τό 600 π.Χ. ως το 900 µ.Χ. ήταν αστικό κέντρο της aυτοκρατορίας των Μάγια µε πληθυσµό 2.000 κατοίκωνNEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...