Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


9 Μαΐ 2011

Ανατροπές στην αγορά εργασίας



Αµοιβές κάτω από τον βασικό µισθό των 740 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας, µετατροπή συµβάσεων πλήρους απασχόλησης σε µερικής (αλλά και σε εκ περιτροπής εργασίας) και έκρηξη των ατοµικών συµβάσεων µε επαχθείς όρους είναι τα αποτελέσµατα των µέτρων που επιβάλλει η τρόικα στην αγορά εργασίας. Η περαιτέρω ανάπτυξη των ευέλικτων µορφών όπως η διευκόλυνση των απολύσεων και η ελαστικοποίηση των ωραρίων, του συστήµατος των συλλογικών συµβάσεων και της διαµόρφωσης των µισθών είναι ορισµένα από τα µέτρα που εφαρµόζονται, µε αποτέλεσµα την πλήρη απορρύθµιση των όρων απασχόλησης της µισθωτής εργασίας.

Φυσικά, εκτός από την κατάργηση τηςοκτάωρης εργασίας και του βασικού µισθού ασφαλείας, η τρόικα, πιστή στο δόγµα «περισσότερη δουλειά µε µικρότερη αµοιβή», έχει επιβάλει και τη µείωση της αποζηµίωσης λόγω απόλυσης, καθώς και την έµµεση κατάργηση των κλαδικών συµβάσεων εργασίας.

Εκτός από τον θεσµό των ειδικών κλαδικών συµβάσεων εργασίας, τα 8 µέτρα που άλλαξαν άρδην την αγορά εργασίας είναι τα παρακάτω:

1. ∆ιευκόλυνση των απολύσεων µέσω της µείωσης της προθεσµίας προειδοποίησης για την καταγγελία των συµβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου των υπαλλήλων. Στην πραγµατικότητα πρόκειται για έµµεση µείωση των αποζηµιώσεων απόλυσης κατά 50%.

2. Νέες ρυθµίσεις για την εκ περιτροπής εργασία, σύµφωνα µετην οποία ο εργοδότης, αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του, µπορεί αντί καταγγελίας της σύµβασης εργασίας να επιβάλει εκ περιτροπής απασχόληση επιµηκύνοντας τηδιάρκειά της από τους 6 στους 9 µήνες στο ίδιο ηµερολογιακό έτος.

3. Νέα διάταξη περί τεκµηρίου εξαρτηµένης εργασίας για την αντιµετώπιση του προβλήµατος µε τα µπλοκάκια που απαιτεί δύο προϋποθέσεις: την ύπαρξη σύµβασης 9συνεχών µηνών και, κυρίως, την αποκλειστικότητα και κύρια απασχόληση στον ίδιο εργοδότη, µε το βάρος της απόδειξης να αφορά τον ίδιο τον εργαζόµενο. Αυτή η διάταξη ίσχυε και µε τον 2639/98 χωρίς το προαπαιτούµενο των 9 µηνών.

4. ∆ιατήρηση της προσαύξησης στο ωροµίσθιο κατά 7,5% µόνο για τους εργαζόµενους κάτω των 20 ωρών.

5. ∆υνατότητα πρόσληψης ανέργων ηλικίας 55-64 ετών µέσω γραφείων προσωρινής απασχόλησης (επιχειρήσεις ενοικίασης εργαζοµένων) για την απασχόλησή τους στο ∆ηµόσιο µε σκοπό τη δηµιουργία όρων συνταξιοδότησης των «ηλικιωµένων». 6. Επανακαθορισµός του ανώτατου χρόνου των συµβάσεων ορισµένου χρόνου (σήµερα είναι τα δύο έτη). 7. ∆ιευκόλυνση των οµαδικών απολύσεων. Σύµφωναµε τον νέονόµο, τα όριαπέρα από ταοποία οι απολύσεις θεωρούνται οµαδικές είναι στενότερα σε σχέση µε το προγενέστερ ο νοµοθετικό πλαίσιο. Νέα ρύθµιση: µέχρι 6 εργαζόµενους για επιχειρήσεις 20-150 ατόµων και 5% των εργαζοµένων - 30 εργαζόµενους για επιχειρήσεις που απασχολούν 150 και άνω.

8. Μείωση του κόστουςεργασίας µε τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος εργασίας για νέους. Ειδικότερα, περικοπή του κατώτατου µισθού εργαζοµένων κάτω των 25ετών στο 84% του κατώτατου εθνικού µισθού.
Η τρόικα επιβάλλει το δόγµα «περισσότερη δουλειά µε µικρότερη αµοιβή»
Στο 84% του κατώτατου µισθού
Ο κατώτατος µισθός των εργαζοµένων κάτω των 25 ετών έχει περικοπεί στο 84% του κατώτατου εθνικού µισθού που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)

Με ευέλικτες µορφές το 40%

Τα νέα στοιχεία του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2011 δείχνουν ότι οι µετατροπές των συµβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε µερικής και εκ περιτροπής οδηγούν σε µείωση έως και 50% των µισθών των εργαζοµένων. Μέσω των ατοµικών συµβάσεων εργασίας (τέσσερις στις δέκα είναι µερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας) σπάει το κατώτατο όριο της ΕΓΣΣΕ των 740 ευρώ.

Ειναι χαρακτηριστικό ότι για την 4ωρη εργασία (που κυριαρχεί σε ποσοστό 61,33% µεταξύ των συµβάσεων µερικής απασχόλησης)

ο µέσος µισθός είναι 457,67 ευρώ, για τρίωρη απασχόληση 356,07 ευρώ και για δίωρη 253,38 ευρώ. Ο µέσος µισθός για τις συµβάσεις πεντάωρης εργασίας έφτασε τα 544,27 ευρώ.

Τελευταίο «φρούτο» της επινοητικότητας των εργοδοτών – κυρίως στα ξενοδοχεία – είναι να βαφτίσουν µαθητές ανέργους 24 ετών, για να σπάσουν τις κλαδικές συλλογικές συµβάσεις. NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...