Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


15 Μαΐ 2011

Οι περικοπές που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας Εκτακτη εισφορά στις επικουρικές συντάξεις


Εκτακτη  εισφορά στις  επικουρικές  συντάξεις


Εκτακτη εισφορά (ΛΑΦΚΑ) σε όλες τις υψηλές επικουρικές συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση, από κοινού με τις συνολικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν στα επικουρικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2012, μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας για τα
ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς άσκησης κοινωνικής πολιτικής, το οποίο παρουσιάζει εξ ολοκλήρου «Το Βήμα της Κυριακής», προβλέπει έσοδα 100 εκατ. ευρώ για τα δύο πρώτα έτη (2012 και 2013) από τη θέσπιση «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις», ενώ από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού συνολικά των επικουρικών συντάξεων προβλέπεται μείωση δαπανών 500 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2012-2015.

Και τα δύο μέτρα θα συμπεριληφθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τα επικουρικά ταμεία, το οποίο θα είναι έτοιμο το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ στο πρόγραμμα που δόθηκε στην τρόικα διευκρινίζεται ότι η «έκτακτη εισφορά» θα επιβληθεί «με κριτήριο το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης».

Πέραν τούτου, οι περικοπές που ετοιμάζονται στις συντάξεις των επικουρικών ταμείων τα οποία βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο θα αφορούν τόσο τις χορηγούμενες όσο και τις μελλοντικές συντάξεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι στα Ταμεία που θα διαπιστωθεί με τις αναλογιστικές μελέτες ότι έχουν ελλείμματα θα περικοπούν τόσο οι νέες όσο και οι υφιστάμενες παροχές. «Δεν μπορεί ο νέος συνταξιούχους να λαμβάνει το ένα τρίτο της σύνταξης που παίρνει ο παλαιός» σημειώνει ο υπουργός.

Η μείωση όλων των συντάξεων (χορηγούμενων και μελλοντικών) θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2012 για τα Ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ σχεδιάζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των παροχών στο μέλλον, καθώς και ανατροπές στα εφάπαξ βοηθήματα.

Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Ταμεία που θα αποδειχθεί ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις που χορηγούν «στα όρια των δυνατοτήτων τους ». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν Ταμεία τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα οικονομικής ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, ενώ- όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας «αναλογιστικά κανένα Ταμείο δεν θα έχει πλεόνασμα το 2060».


Περικοπές παροχών
«Κούρεμα» κοινωνικών παροχών, μείωση των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας, του ΕΚΑΣ, των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, περικοπές στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις και μείωση των παροχών σε χρήμα για τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Συνολικά προβλέπονται μειώσεις δαπανών ύψους 2,787 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015 και αύξηση των εσόδων 2,114 δισ. ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η αύξηση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία στηρίζεται εν πολλοίς στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, από την οποία προσδοκούνται 357 εκατ. ευρώ έσοδα ως το 2015 και η ένταξη στο σύστημα 480.000 ανασφάλιστων εργαζομένων. Ταυτοχρόνως αυξάνονται οι εισφορές υπέρ ΟΓΑ, τίθεται έκτακτη εισφορά στις επικουρικές συντάξεις, ενώ προσδοκούνται 395 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Αλλαγές έρχονται και στα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία θα προσδιοριστούν ξανά ως το τέλος του έτους. Σε πολλά από αυτά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, εκτός από το επίδομα ανεργίας, το οποίο όμως θα δίδεται με αυστηρότερα κριτήρια. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να εργάζεται πέντε μήνες και να λαμβάνει επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους επτά μήνες» σημειώνει η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Θα γίνει καταγραφή όλων των επιδομάτων, απογραφή των δικαιούχων και θα εφαρμοστούν κίνητρα και αντικίνητρα για τη χορήγησή τους.BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...