Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


10 Μαΐ 2011

Η Ελλάδα σε κρίση Υποβάθµιση µε... σχέδιο από τους οίκους


Σήµερα έρχεται στην  Αθήνα και πάλι η τρόικα  για να ανάψει µεταξύ
  άλλων και το πράσινο  φως για την πέµπτη  δόση του δανείου. Στη  
φωτογραφία αρχείου ο  εκπρόσωπος του ΔΝΤ  Πολ Τόµσεν



Οµοβροντία των οίκων αξιολόγησης κατά της ελληνικής οικονοµίας µε υποβάθµιση από τη Standard & Poor’s και προειδοποίηση για
υποβάθµιση από τη Moody’s ακολούθησε χθες την αναζωπύρωση του ζητήµατος του ελληνικού χρέους µετάτη συνάντηση του Λουξεµβούργου την περασµένη Παρασκευή.

Παράλληλα και ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, η Fitch, φερόταν έτοιµος να υποβαθµίσει την Ελλάδα, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Sueddeutsche Zeitung», το οποίο επιβεβαίωσε αναλυτής της στο πρακτορείο Ρόιτερ.

«∆εν έχει προστεθεί καµία πληροφορία και καµία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σύγκριση µε την προηγούµενη αξιολόγηση» πριν από έναν µήνα, σηµείωσε το υπουργείο Οικονοµικών, αντιδρώντας στην υποβάθµιση. Και πρόσθεσε ότι η εγκυρότητα των οίκων αξιολόγησης τίθεται σε αµφισβήτηση όταν δεν βασίζεται σε ουσιαστικά στοιχεία για τα δεδοµένα της οικονοµίας.

Η νέα υποβάθµιση δεν έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τηδυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρησιµοποιούν τα οµόλογα ως ενέχυρο για δανεισµό. Ωστόσο, καθιστά ακόµη πιο δύσκολη την επάνοδο της χώρας σε επίπεδα που θα της επιτρέψουν να βγει στις αγορές για δανεισµό.

Εν τω µεταξύ χθες οι Αρχές της Πορτογαλίας άρχισαν έρευνα για να διαπιστωθεί αν µπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες κατά των τριών οίκων για πρόκληση σηµαντικής οικονοµικής ζηµιάς στη χώρα λόγω των αξιολογήσεών τους.

Η Standard & Poor’s χαµήλωσε κατά δυο βαθµούς, στο Β από ΒΒ-, την αξιολόγηση των ελληνικών οµολόγων, επειδή – όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της – θεωρεί ότι θα επιβληθεί επιµήκυνση στον χρόνο εξόφλησης των ελληνικών δανείων όχι µόνο της τρόικας αλλά και των ιδιωτών πιστωτών.

Μάλιστα, ο οίκος αναφέρειότι σε µεταγενέστερο στάδιο είναι πιθανό να υπάρξει και κούρεµα κατά 50% των ελληνικών οµολόγων, προκειµένου να καταστεί βιώσιµο το χρέος και προειδοποιεί µε νέα υποβάθµιση σε τρεις µήνες αν οι κίνδυνοι για επιβάρυνση των ιδιωτών πιστωτών αυξηθούν. Αντίθετα, αναφέρει µε νόηµα, αν οι ευρωπαίοι πιστωτές ξεκαθαρίσουν ότι οι ιδιώτες δεν θα επιβαρυνθούν, η βαθµολογία θα διατηρηθεί σταθερή.

Σε ανάλογο µήκος κύµατος, και η Moody’s έθεσετην Ελλάδα υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθµιση επικαλούµενη την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείµµατος του 2010, την αβεβαιότητα για τη βιωσιµότητα του χρέους, δεδοµένης της καθυστέρησης στην επίτευξη των δηµοσιονοµικών στόχων,και την αναµενόµενη καθυστέρηση στην ανάκαµψη.

Η Moody’s προειδοποιείότι είναι πιθανή µια υποβάθµιση κατά πολλές βαθµίδες αν καταλήξει στο συµπέρασµα ότι υπάρχει µεγάλος κίνδυνος να µην είναι βιώσιµο το ελληνικό χρέος.

Πάντως, ο διευθύνων σύµβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταµβακάκης υποστήριξε χθες ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα είναι ισχυρό, τόσο από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και – παράτα προβλήµατα – από άποψη ρευστότητας». «Η κινδυνολογία που έρχεται και επανέρχεται όχι µόνο διαψεύστηκε, αλλά και θα διαψευστεί µέχρι τέλους». Και πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν την εµπιστοσύνη των καταθετών τους, όπως επίσης και ισχυρών οργανισµών, όπως η Ευρωπαϊκή ΚεντρικήΤράπεζα, που τις έχει χρηµατοδοτήσει µε περίπου 100 δισ. ευρώ».

Υπουργείο Οικονοµικών: «Δεν βασίζονται σε ουσιαστικά στοιχεία για τα δεδοµένα της οικονοµίας»

«Ιστορικό ρεκόρ» στις εξαγωγές της Γερµανίας

Ανθεί η οικονοµία στη Γερµανία παρά τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν αρκετές περιφερειακές οικονοµίες στην ευρωζώνη. οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, οι γερµανικές εξαγωγές εκτινάχθηκαν τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα από το 1950, όταν δηλαδή άρχισαν να κρατούνται τα σχετικά στοιχεία ώστε να γίνονται συγκρίσεις. οι εξαγωγές της χώρας ανήλθαν στα 98,3 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 7,3% σε σχέση µε τον Φεβρουάριο. οι εισαγωγές επίσης ανήλθαν σε ιστορικό υψηλό, παρουσιάζοντας αύξηση 3,1%, και διαµορφώθηκαν σε 79,4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...