Το Βερολίνο δεν σχολιάζει το δημοσίευμα του Der Spiegel και επαναλαμβάνει ότι θα περιμένει την επίσημη έκθεση της τρόικας. Στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων δίνει έμφαση ο Όλι Ρεν
Στη διάψευση του ΔΝΤ ταμείου παραπέμπει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για μια έκθεση αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί. «Εξακολουθεί να ισχύει αυτό που έχουμε πει. Θα περιμένουμε την επίσημη έκθεση της τρόικας και μετά θα δούμε τι θα πρέπει να γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας», είναι η μόνιμη επωδός.
Είναι σαφές, ωστόσο, ότι το Βερολίνο δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχές από τον θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα του Der Spiegel, καθώς οι διαπιστώσεις του περιορίζουν ακόμη περισσότερο την ευχέρεια κινήσεων της κυβέρνησης. Η υποτιθέμενη διαπίστωση της αποτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης σε όλους τους στόχους προσαρμογής, ενισχύει το μέτωπο που τάσσεται κατά οποιασδήποτε βοήθειας πλέον προς την Ελλάδα. Στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων σημειώνεται αναβρασμός και θα είναι πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί κυβερνητική πλειοψηφία υπέρ νέων δανείων. Και στο Βερολίνο αναζητούνται εναλλακτικά σχέδια διάσωσης της Ελλάδας. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους.
Δεν θα αποδεχόμαστε με τίποτα έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη
"Περιμένουμε ότι η Αθήνα θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά της..."Στο τρίπτυχο μείωση δαπανών – πάταξη της φοροδιαφυγής και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση δίνει έμφαση ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Σε συνέντευξή του προς το Der Spiegel και κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις της ελληνίδα επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, ο κ. Ρεν υπογράμμισε πως δεν θεωρεί την έξοδο από τη νομισματική ένωση σοβαρό ενδεχόμενο. «Θα έβλαπτε την ελληνική οικονομία και θα έκανε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να οπισθοδρομήσει. Το ευρώ δεν αποτελεί απλώς μέσο πληρωμών, αλλά το κεντρικό πολιτικό εγχείρημα της Κοινότητάς μας. Γι’ αυτό και δεν θα αποδεχόμαστε με τίποτα έξοδο της Ελλάδας».
Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες για να αποτρέψουν έξοδο από την Ευρωζώνη, ο Όλι Ρεν επισημαίνει: «Περιμένουμε ότι η Αθήνα θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, για παράδειγμα δηλαδή θα μειώσει το έλλειμμά της και θα ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ».
Ο ευρωπαίος επίτροπος παραδέχεται ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δημόσια περιουσία μεγαλύτερης αξίας, αλλά, όπως διευκρινίζει, δεν μπορούν όλα βραχυπρόθεσμα να μετατραπούν σε χρήμα. Υπάρχουν εμπόδια, όπως π.χ. η μη καταγραφή δημόσιας περιουσίας. «Για να βοηθήσουμε λοιπόν τους Έλληνες, σκεπτόμαστε σοβαρά την ίδρυση μιας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων κατά το πρότυπο του ανατολικογερμανικού ιδρύματος Treuhand», τονίζει ο κ. Ρεν.
Θα πρέπει να γίνουν και άλλες περικοπές
"Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τη συνολική οικονομία"Αναφερόμενος στον ελληνικό δημόσιο τομέα και στο πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των δημοσίων υπαλληλων ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων παρατηρεί: «Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τη συνολική οικονομία. Μετά το ήδη τρέχον μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αντικαθιστά μόνον έναν στους πέντε υπαλλήλους που βγαίνουν στη σύνταξη. Επίσης, έγιναν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει να γίνουν και άλλες περικοπές, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την τεταμένη κατάσταση δεν θα ήθελα να διατυπώσω δημόσια εικασίες περί αυτού».
Ο Όλι Ρεν παραδέχεται ότι η Αθήνα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών. «Το Φεβρουάριο όμως προειδοποιήσαμε ήδη για ορισμένους κινδύνους. Έκτοτε η Αθήνα παρεκλίνει κάπως από το αρχικό πρόγραμμα εξυγίανσης. Οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση του χρέους. Έτσι, μπήκε φρένο στη δυναμική τους για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Για παράδειγμα, δεν κυνήγησαν με τόση επιτυχία τη φοροδιαφυγή, όπως θα έπρεπε», δηλώνει ο επίτροπος.
Σταρκ: «Η Ελλάδα δεν είναι βαρέλι δίχως πάτο»
Ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ υποστηρίζει σε συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag ότι «η Ελλαδα δεν είναι βαρέλι δίχως πάτο» και ότι τα μέτρα προσαρμογής δεν έχουν αποτύχει.
Κατά της "'ήπιας αναδιάρθρωσης" ο Γ. Σταρκ Κατά την άποψη της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να πωλήσει δημόσια περιουσία ταχύτερα απ’ ό,τι προγραμματίζει η ελληνική κυβέρνηση. Ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει έτσι να αντλήσει μέχρι το 2015 περί τα 50 δις. ευρώ. «Θα πρέπει κανείς να είναι πιο φιλόδοξος σ’ αυτό το θέμα. Έτσι θα μειωνόταν το ύψος του χρέους κατά 20%», επισημαίνει ο Γιούργκεν Σταρκ.
Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της σύστασης μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων. «Προς τούτο μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εμπειρίες άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού ιδρύματος Treuhand», δήλωσε. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει μερίδια εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων, διαθέτει ακίνητα. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι εν δυνάμει πωλήσεις μπορεί να αποφέρουν μέχρι και 300 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να κινηθεί, προκειμένου να μειωθεί το ύψος του χρέους», υποστήριξε ο κ. Σταρκ.
Ο Σταρκ τάχθηκε κατά μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης», όπως τέθηκε υπό συζήτηση από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ.Κ. Γιουνκέρ. «Αν αρχίσουν ήπια, επιμηκύνοντας π.χ. τη διάρκεια των ομολόγων, λίγα πράγματα θα αλλάξουν στο ύψος του χρέους. Ταυτόχρονα όμως, θα παραλύσουν οι προσπάθειες προσαρμογής. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί», δήλωσε ο Σταρκ. Μετά τη λήξη των παρατεταμένων προθεσμιών, οι Έλληνες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο χρέος. «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Δεν ενδείκνυται να επικεντρώνεται κανείς στην αναβολή του χρέους ή στην αναδιάταξη», τόνισε ο Σταρκ http://www.dw-world.de.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου