Στο μικροσκόπιο του Eurogroup και της Βουλής μπαίνει το προσεχές 48ωρο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που φέρνει μέτρα 28,3 δισ. ευρώ και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέχρι το 2015.
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει εκτάκτως το άτυπο Eurogroup, με αντικείμενο συζήτησης τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος και τη τιθάσευση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Αμέσως μετά στο Ecofin θα εξεταστούν οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Τη σκυτάλη παίρνουν αύριο στις 2.30 το μεσημέρι ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Ελέγχου Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά στις 4.30 το απόγευμα η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου θα ανοίξουν οι συζητήσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Στο υπουργικό
Μέχρι τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο θα εξεταστεί εκτενώς ο πρώτος εφαρμοστικός φορολογικός νόμος του ΜΠΔΣ πριν από το καθοριστικό Eurogroup της 20ής Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής των 23ης-24ης Ιουνίου, οπότε και θα εγκριθεί η (τυπική από πλευράς Ε.Ε.) εκταμίευση της πέμπτης δόσης και η απόφαση στήριξης της Ελλάδας με ένα νέο δάνειο που θα κυμανθεί γύρω στα 100 δισ. ευρώ. Εκκρεμεί ακόμη και η έγκριση της πέμπτης δόσης από το ΔΝΤ, το οποίο πιέζει για τη νέα ευρωπαϊκή δανειακή στήριξη.
Το προσεχές 15μερο θα κριθεί ουσιαστικά η «τύχη» της ελληνικής οικονομίας και κυρίως το πρόβλημα του δημόσιου χρέους.
Το πρώτο νομοσχέδιο εφαρμογής, κυρίως των φορολογικών μέτρων, του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των δανειστών, αλλά κυρίως των Ελλήνων πολιτών, καθώς στις πλάτες της μεγάλης πλειονότητας των μισθωτών και των συνταξιούχων πέφτει για άλλη μια φορά το βάρος της εξόδου από την κρίση ένεκα της έλλειψης ουσιαστικής πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως αποδεικνύεται ενάμιση χρόνο τώρα.
Με νέα, κυρίως εισπρακτικά, μέτρα 28,3 δισ. ευρώ η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει προσωρινά το «δημοσιονομικό θηρίο» εμμένοντας στην αποτυχημένη συνταγή του 2010. Ξεκινάει με μέτρα 6,5 δισ. ευρώ. Το ΜΠΔΣ μπορεί να φτάνει αύριο στη Βουλή, όμως αναζητούνται ακόμα μέτρα περίπου 2,7 δισ. ευρώ, ενώ παραμένουν υπό εξειδίκευση σχεδόν τα περισσότερα φορολογικά καίρια μέτρα που θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα εντός της εβδομάδας και αφορούν 6 τομείς:
1 Κεφαλικός φόρος. Αγνωστο παραμένει ακόμα το ύψος του εισοδήματος πέραν του οποίου θα επιβληθεί η εισοδηματική εισφορά, καθώς και η κλιμάκωση του νέου φόρου. Ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή ήταν σε θέση να δηλώνει πως θα είναι πενταετής, δηλαδή θα τον πληρώνουμε κάθε χρόνο από φέτος και μέχρι το 2015, θα κυμανθεί από 1-3% ίσως και 4%, αλλά δεν προσδιόρισε το ύψος του εισοδήματος. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι η επιβολή σε εισοδήματα πάνω από 8.000 ή 12.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείουν εντελώς ακόμα και τα 6.000 ευρώ. Εξετάζουν να παρακρατείται κάθε μήνα μαζί με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος. Και για φέτος προσβλέπουν σε έσοδα 400 εκατ. ευρώ και 1.400 εκατ. ευρώ από το 2012.
Ακόμα βέβαια παραμένει ως εναλλακτική λύση η μείωση του αφορολόγητου ορίου για υψηλά εισοδήματα.
2 Τέλος ακινήτων. Ο νέος φόρος, που μπαίνει στη ζωή των ιδιοκτητών, θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον επόμενο μήνα και θα επιβληθεί εσαεί. Κι εδώ έχουμε δύο σενάρια: να κυμαίνεται στο 0,1% με 0,2% ή να είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην πρώτη περίπτωση θα προσδιορίζεται βάσει αντικειμενικής αξίας (αυξάνουν το 2012) και των τετραγωνικών μέτρων κάθε ακινήτου. Θα εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το ύψος του νέου τέλους θα εξαρτηθεί από το πόσο θα πέσει το αφορολόγητο στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Οσο περισσότερο μειωθεί το αφορολόγητο τόσο μικρότερο θα είναι το τέλος. Οι προτάσεις για το αφορολόγητο του ΦΑΠ ξεκινούν από 100.000 ή 200.000 ευρώ έναντι 400.000 ευρώ σήμερα.
3 Αντικειμενικά κριτήρια. Σε αναζήτηση βρίσκονται τα ελάχιστα εισοδήματα που θα υποχρεώνονται να δηλώνουν κάθε χρόνο οι επιτηδευματίες ανάλογα με το επάγγελμα που ασκούν, την περιοχή όπου δραστηριοποιούνται, τα χρόνια άσκησης και άλλα βασικά προσόντα.
4 Ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Υπό εξέταση το πλέον επίφοβο για το σύνολο των πολιτών μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Στο τραπέζι βρίσκεται η εξίσωση του φόρου. Αν όμως δεν εντοπίσουν το μηχανισμό επιστροφής του ΕΦΚ σε αδύναμες οικονομικά ομάδες και σε κατοίκους ορεινών περιοχών, τότε θα το εγκαταλείψουν και θα αναζητήσουν άλλο μέτρο.
5 Αναψυκτικά. Ανοιχτή παραμένει η επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά και για την ώρα δεν αποκλείουν να συνδυαστεί με την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης. Ο φόρος μπορεί να φτάσει μέχρι 25 λεπτά ανά λίτρο στα αναψυκτικά και 6 λεπτά στο νερό, σύμφωνα με την αρχική πρόταση του οικονομικού επιτελείου.
6Τεκμήρια. Αναζητούν το ύψος μέχρι του οποίου θα φτάσουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι προτάσεις που έχουν γίνει αφορούν τον διπλασιασμό ή ακόμα και τον τριπλασιασμό τους... *ENET
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου