Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


7 Ιουν 2011

Ο πλανήτης στον …φούρνο Οι επιστήμονες προβλέπουν καυτά καλοκαίρια μέσα στα επόμενα 60 χρόνια


Ο πλανήτης στον …φούρνο


Κύμα μόνιμα υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών αναμένεται να πλήξει τον πλανήτη μέσα στα επόμενα 20-60 χρόνια εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, επισημαίνουν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.
Καυτά καλοκαίρια ενόψει

Σύμφωνα με τη νέα κλιματική μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», πολλές τροπικές περιοχές όπως π.χ. η Αφρική, η Ασία και η Νότια Αμερική μπορεί μέσα στην επόμενη 20ετία να βιώσουν καλοκαίρια όπου οι θερμοκρασίες θα
ανέβουν σε πρωτοφανή επίπεδα.
Οι προβλέψεις των ειδικών αναφέρουν ακόμα ότι η Ευρώπη, η Κίνα και η Βόρεια Αμερική αναμένεται να γνωρίσουν τα καυτά καλοκαίρια μέσα στα επόμενα 60 χρόνια.
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, οι θερμοκρασίες σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη αναμένεται να αυξηθούν τόσο πολύ μέχρι τα μέσα του αιώνα, που ακόμη και τα πιο δροσερά καλοκαίρια θα ξεπεράσουν σε θερμοκρασία τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων 50 ετών» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής, Νόα Ντίφενμπο.
«Όταν οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί κύμα καύσωνα, ο κόσμος συνήθως αναρωτιέται κατά πόσο οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες θα θεωρούνται πλέον «φυσιολογικές». Αυτό μας έβαλε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε από ποιο σημείο οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν τόσο ώστε να ξεπεράσουν εκείνες που ιστορικά έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα ως υψηλότερες» προσθέτει ο ειδικός.
Θερμές αναλύσεις, καυτά αποτελέσματα
Οι ειδικοί ανέλυσαν περίπου 50 κλιματικά μοντέλα και προσομοιώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή γύρω από τις κλιματικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν τον 20ο αιώνα, αλλά και αυτές που εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να προκύψουν εντός του 21ου αιώνα.

«Αναλύσαμε ακόμη, ιστορικά στοιχεία από διάφορους σταθμούς παρακολούθησης του καιρού για να δούμε κατά πόσο το κύμα καύσωνα είχε ήδη ξεκινήσει. Είδαμε λοιπόν ότι αυτό ξεκινάει τώρα» καταλήγει ο Ντίφενμπο.
Η αναλυτική εξέταση των δεδομένων αποκάλυψε ότι πολλά σημεία του πλανήτη ενδεχομένως να βιώσουν μόνιμη αύξηση των εποχικών θερμοκρασιών μέσα στα επόμενα 60 χρόνια.ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...