Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


8 Ιουν 2011

Κόψε - ράψε στο παρά πέντε για το κοστούµι των φόρωνΕναλλακτικάσενάριαγια το αφορολόγητο όριο εισοδήµατος εξετάζει το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης µετά και τις παρατηρήσεις του άτυπου Υπουργικού Συµβουλίου και των βουλευτών χθες, ενώ παράλληλα προχωρεί σε αναστολή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία και πάγωµα των αντικειµενικών τιµών των ακινήτων. Για το αφορολόγητο όριο τα σενάρια προβλέπουν:

n Μείωση από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 για όλους. Στο κλιµάκιο των 8.000 έως 12.000 ευρώ θα επιβληθεί συντελεστής 10%, εποµένως θα επιβαρυνθούν όλοι όσοι έχουν εισόδηµα πάνω από 12.000 ευρώ µε 400 ευρώ τον χρόνο.

n Μείωσηστις 10.000 ευρώ για όλους, µε φορολογικό συντελεστή όµως 18% για το κλιµάκιο 10.000 έως 12.000 ευρώ. Ετσι, όσοι έχουν εισόδηµα πάνω από 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν µε 360 ευρώ.

Εναλλακτικά εξετάζεται το ενδεχόµενο να µειωθεί στις 6.000 ευρώ το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, εφόσον δεν προσκρούει σε συνταγµατικό πρόβληµα.

Σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να καθιερωθούν τεκµήρια επιτηδεύµατος για τους ελεύθερουςεπαγγελµατίες ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Ακόµη σχεδιάζεταινα κοπούν τα «µπόνους» που δίνονται σήµερα για όσους έχουν συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις (έως 15.000 ευρώ). Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται το ενδεχόµενο επιβολής έκτακτης εισφοράς 3% σε όλους τους φορολογουµένους µε εισόδηµα άνω των 6.000 ευρώ.

Ακόµη εξετάζεται να επιβληθούν αυστηρότερα τεκµήρια διαβίωσης.

Για το 2012, εξάλλου, το οικονοµικό επιτελείο σχεδιάζει τη µείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 23% σε 21% και από 13% σε 11%, την κατάργηση του χαµηλού συντελεστή 6,5%, καθώς και τη µείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Πρόκειται για προτάσεις που κινούνται στο πνεύµα της Νέας ∆ηµοκρατίας και ενδέχεται να συµβάλουν στην κατεύθυνση της συναίνεσης που επιδιώκεται. Τα µέτρα αναµένεται σήµερα να οριστικοποιηθούν ενόψει της κατάθεσης, αύριο, του νοµοσχεδίου για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα.

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ∆ΗΜΟΣΙΟ. Στα επίπεδα του ιδιωτικού τοµέα πρέπει να προσαρµοσθούν οι µισθοί στο ∆ηµόσιο, είπε ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου µιλώντας χθες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα προβλέπει εξοικονόµηση 2,2 δισ. ευρώ από τη µισθολογική δαπάνη έναντι 1,7 δισ. ευρώ του αρχικού σχεδιασµού.

Στα 6 δισ. ευρώ από 4,6 δισ. του αρχικού σχεδιασµού έχει σκαρφαλώσει εξάλλου το κονδύλι που προβλέπεται να εξοικονοµηθεί από τη µείωση των φοροαπαλλαγών, κάτι το οποίο προφανώς οφείλεται στη µείωση του αφορολόγητου ορίου.

Μεγαλύτερο ψαλίδι
Στα 6 δισ. ευρώ, από 4,6 δισ.
στον αρχικό σχεδιασµό, έχει ανέβει το ποσό που προβλέπεται να εξοικονοµηθεί από τη µείωση των φοροαπαλλαγών, κάτι που οφείλεται στη µείωση του αφορολόγητου ορίου

Στο τραπέζι και έκτακτη εισφορά 3%
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ έκτακτης εισφοράς 3% σε µισθωτούς και συνταξιούχους µε ετήσιο εισόδηµα µεγαλύτερο των 6.000 ευρώ έχει δεχθεί ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί – ως παρέµβαση ισοδύναµου δηµοσιονοµικού αποτελέσµατος – στην περίπτωση που δεν εγκριθούν τα σενάρια για µείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήµατος. Στην περίπτωση αυτή 4 εκατοµµύρια φορολογούµενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 2,7 δισ. ευρώ.

Η µείωση του αφορολογήτου και η προσθήκη νέου κλιµακίου θα οδηγούσε σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 3,8 εκατοµµύρια φορολογουµένους που θα καλούνταν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 2,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν θα επιβαρύνονταν 1,8 εκατοµµύρια φορολογούµενοι µε ετήσια εισοδήµατα έως 7.999 ευρώ, κυρίως συνταξιούχοι και άτοµα που διαβιούν µε µεικτές µηνιαίες αποδοχές 666,5 ευρώ. Η «πρόσκρουση» της πρότασης του υπουργού Οικονοµικών στις αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών οδηγεί πλέον την ηγεσία του υπουργείου στην εξέταση του «plan B», που έχει εξετάσει η κυβέρνηση σε συνεργασία µε την τρόικα. «Ολα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουµε σχεδιάσει είναι γνωστά στα στελέχη του ∆ΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, και επιφέρουν ισοδύναµο δηµοσιονοµικό αποτέλεσµα», δηλώνει στα «ΝΕΑ» συνεργάτης του υπουργού Οικονοµικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόµη και αν η έκτακτη εισφορά απορριφθεί από το Υπουργικό Συµβούλιο, θα υπάρξουν κι άλλες προτάσεις για την κάλυψη του ταµειακού κενού.

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% – εφόσον εγκριθεί – θα βαρύνει 4 εκατοµµύρια µισθωτούς και συνταξιούχους µε εισόδηµα µεγαλύτερο των 6.000 ευρώ. Θα εξαιρεθούν περίπου 300.000 συνταξιούχοι µε ετήσιο µεικτό εισόδηµα χαµηλότερο των 6.000 ευρώ, δηλαδή όσοι έχουν σύνταξη µικρότερη των 500 ευρώ. Ενδεικτικά έκτακτη εισφορά 180 ευρώ θα πλήρωναν περίπου 40.000 φορολογούµενοι µε ετήσιο εισόδηµα 6.000 ευρώ, ενώ περισσότερα από 27.000 ευρώ θα πλήρωνε καθένας από τους 73 φορολογουµένους που δηλώνει ετήσιο εισόδηµα άνω των 900.000 ευρώ.

Ενδεικτικά φορολογούµενος µε µέσο ετήσιο εισόδηµα 16.800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 504 ευρώ, ενώ φορολογούµενος µε µεικτό ετήσιο εισόδηµα 28.000 ευρώ θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 840 ευρώ.nNEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...