Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


10 Ιουν 2011

Ληστεύουν µε κοµπίνες τα Ταµεία


Καθηµερινό φαινόµενο είναι η αποκάλυψη κυκλωµάτων που µε κοµπίνες δρουν εις βάρος των ασφαλιστικών ταµείων. Εκτός από τους αναπήρους-µαϊµούδες αλλά και τους πεθαµένους που συνεχίζουν να... λαµβάνουν συντάξεις, µαζί µε τις πλαστές συντάξεις αλλοδαπών και τη χορήγηση ιατρικών ειδών σε συνταξιούχους που έχουν φύγει από τη ζωή, δεκάδες νέες περιπτώσεις έρχονται στη δηµοσιότητα.

Η τελευταία κοµπίνα αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ. Κύκλωµα επιτηδείων µε τη συνδροµή επίορκων υπαλλήλων του Ιδρύµατος αποµυζούσανεκατοντάδες χιλιάδες ευρώ γιαδήθεν δαπάνες µετακίνησης νεφροπαθών. Η απάτη αποκαλύφθηκε µε την αξιοποίηση των δεδοµένων του πληροφοριακού συστήµατος, σε συνδυασµό µε τακτικούς και στοχευµένους ελέγχους. Συγκεκριµένα, διαπιστώθηκε ότι στο ΥποκατάστηµαΛιβαδειάς οι δαπάνες για µετακινήσεις νεφροπαθών τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί υπέρογκα. Στη συνέχεια, αναζητήθηκαν τα παραστατικά των δαπανών και αποκαλύφθηκαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς βεβαιώσεις περί του τόπου της θεραπείας και του τόπου κατοικίας, καθώς και υπερκοστολογηµένες δαπάνες µετακίνησης.

Ενδεικτικά, ενώ πραγµατικάδιέµεναν στην Αθήνα,δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας στηΛιβαδειά, προκειµένουνα χρεωθεί το ΙΚΑ µε δαπάνηµετακίνησης ανάλογη της χιλιοµετρικής απόστασης Λιβαδειάς - Αθήνας, µε αποτέλεσµα να καταβάλλονται µε τη συνεργασία των εµπλεκοµένων ποσά µέχρι και 5.500 ευρώ µηνιαίως, αντί της νόµιµης χιλιοµετρικής αποζηµίωσης των 100-150 ευρώ. Με εντολή της ∆ιοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜκατατέθηκε µηνυτήρια αναφορά προκειµένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου και κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία κατάτων επίορκων υπαλλήλων (παραποµπή στο Πειθαρχικό µε το ερώτηµα θέσης σε διαθεσιµότητα). Επίσης µε προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, έπειτα από αίτηση ασφαλιστικών µέτρωντου ΙΚΑ, απαγορεύθηκε η µεταβολή της νοµικής και πραγµατικής κατάστασης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας µέχρι ποσού 2,5 εκατ. ευρώ σε δέκα εµπλεκοµένους (υπαλλήλους - αυτοκινητιστές - νεφροπαθείς) και δεσµεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασµοί τους µέχριτου ίδιου ποσού. Το µέγεθος της απάτης και η συνολική ζηµιά που υπέστη το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν έχουν ακόµη προσδιοριστεί, καθώς οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη δεδοµένου ότι αφορούν µεγάλο χρονικό διάστηµα. Από τα µέχρι τώρα στοιχεία, η ζηµιά του Ιδρύµατος έχει φτάσει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Επίσης, από τον ΟΓΑ εντοπίστηκε εταιρεία παροχής οξυγόνου στη ∆υτική Ελλάδα, η οποία υπέβαλλε δικαιολογητικά για ασφαλισµένους του Οργανισµού για χρονικό διάστηµα για το οποίοοι ασφαλισµένοι δεν ήταν εν ζωή.

Ακόµη, εντοπίστηκε κλινική στην Κρήτη, ηοποία υποχρέωνε τους ασθενείς-ασφαλισµένους του ΟΓΑ να επιλέγουν ανώτερες θέσειςνοσηλείας µε το πρόσχηµα ότι δεν είχαν κρεβάτια στην 3η θέση, καθώς επίσης να ζητούν παράταση νοσηλείας για ασθενείςπου δεν νοσηλεύονταν και να χρεώνουν έξοδα για επεµβάσεις οι οποίες ποτέ δεν πραγµατοποιήθηκαν. Ως αποτέλεσµα των εντατικών ελέγχων που πραγµατοποίησε η Επιθεώρηση του ΟΓΑ υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις για περιπτώσειςεξαπάτησης του Οργανισµού σε έναν φαρµακοποιό µε ποινή 6 χρόνια φυλάκιση, σε µία νοσηλεύτρια µε ποινή 4 χρόνια φυλάκιση και έναν προµηθευτή ιατρικών ειδών µε ποινή 2 χρόνια φυλάκιση. Εκκρεµούν προς εκδίκαση και άλλες περιπτώσεις, καθώς επίσης και περιπτώσεις που αποστέλλονται στον εισαγγελέα.

Ενδεικτικές του µεγέθους του προβλήµατος είναικαι οι ακόλουθες περιπτώσεις που έχουν ήδη γίνει γνωστές:

n Στο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων βρέθηκαν περίπου 4.500 ασφαλισµένοι που είχαν αποβιώσει και ελάµβαναν επικουρική σύνταξη! Από ελέγχους υπερήλικων συνταξιούχων έχουν εντοπιστεί περίπου 9.000 συνταξιούχοι οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι άνω των 100 ετών και στους οποίους καταβάλλεται κανονικά σύνταξη.

n Από τουςελέγχους και τις διασταυρώσεις στοιχείων ΟΑΕ∆ και ΙΚΑ, που αφορούν δικαιούχους επιδοµάτων ανεργίας του ΟΑΕ∆, εντοπίστηκαν πάνω από 18.000 περιπτώσεις που λάµβαναν επιδόµατα χωρίς να το δικαιούνται!

n Οσον αφορά τις αναπηρικές συντάξεις, εκτιµάται ότισήµερα περίπου 60.000 µε 70.000 άνθρωποι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις που δεν δικαιούνται,καθώς «χαίρουν άκρας υγείας».

Από τα µέχρι τώρα στοιχεία η ζηµιά του ΙΚΑ εκτιµάται σε 1.000.000 ευρώ
Και στον ΟΓΑ
Κλινική στην Κρήτη υποχρέωνε τους ασθενείς - ασφαλισµένους του ΟΓΑ να επιλέγουν ανώτερες θέσεις νοσηλείας, µε το πρόσχηµα ότι δεν υπήρχαν κρεβάτια στην 3η θέση NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...