Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


24 Ιουν 2011

Εκτός ρύθμισης τα νέα αυθαίρετα



Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα - που προωθείται από το ΥΠΕΚΑ - δεν θα περιλαμβάνει τα νέα αυθαίρετα που χτίστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οπως είπε «δεν συνηθίζω να αλλάζω άποψη όταν αλλάζω κυβερνητικό πόστο. Αρα αυτά που έλεγα και πίστευα ως υπουργός Οικονομικών εξακολουθώ να πιστεύω και ως
υπουργός Περιβάλλοντος. Οι προγραμματικές δηλώσεις ακολουθούν τη δήλωση του Πρωθυπουργού για μια κόκκινη γραμμή στην αυθαιρεσία».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμως δεν άνοιξε χθες τα χαρτιά του για το πώς θα χειριστεί το θέμα των αυθαιρέτων και τι μέτρα προτίθεται να πάρει, έτσι ώστε η όποια ρύθμιση να κινείται ανάμεσα στη δήλωση του Πρωθυπουργού για «κόκκινη γραμμή» στην αυθαιρεσία και τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ισχύουν σήμερα, νομικά τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν μπορεί να γίνει μετά την εφαρμογή τού οικιστικού νόμου Τρίτση.
Επί της ουσίας, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αναζητεί τη νομική φόρμουλα προκειμένου να εισπράξει από 1,5 έως 2 δισ. ευρώ από τη διευθέτηση των αυθαιρέτων. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιλεγεί λύση ανάλογη με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, όπου τα αυθαίρετα με την καταβολή ενός προστίμου θα εξαιρούνται από την κατεδάφιση για 40 χρόνια.
Οταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε ότι «μπορεί να είναι μια ρύθμιση ανάλογη με τους ημιυπαίθριους, μπορεί όμως να είναι και κάτι αυτοτελές». Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι στην πράξη η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους είναι ρύθμιση για τις αυθαίρετες κατασκευές (υπόγεια, πατάρια, σοφίτες κ.ά.), αφού μόλις το 3% (από τις 610.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί) αφορά τους ημιυπαίθριους.

ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ. Θεωρείται πάντως σίγουρο ότι θα μειωθούν τα πρόστιμα. Ηδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη είχε αποκαλύψει πως «στο ΥΠΕΚΑ ετοιμάζουν πρόταση για μείωση των προστίμων στα αυθαίρετα».
Αυτό που συζητιέται αυτή τη στιγμή είναι να γίνει διαχωρισμός των αυθαιρέτων - σε αυτά που χτίστηκαν πριν από το 2003 και σε αυτά που χτίστηκαν μετά - και να δοθεί μια προθεσμία από 6 έως 8 μήνες για να πληρωθούν τα πρόστιμα. Η πρόταση είναι η έκπτωση των προστίμων να είναι μεγαλύτερη για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2003. Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο τα εντός σχεδίου αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια, να εκδώσουν πρώτα άδεια και έπειτα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα αυθαίρετα που θα χτίζονται μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου θα απαγορεύεται να μεταβιβάζονται.
Oι προτάσεις που συζητιούνται είναι, μεταξύ άλλων, να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα που είναι σε βιοτόπους, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση και αναδασωτέες περιοχές. Να εξαιρεθούν οι αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις τόσο στα εντός όσο και στα εκτός σχεδίου που δεν προβλέπονται στην περιοχή τού αυθαιρέτου και ένα σημαντικό ποσό των εσόδων από τις ρυθμίσεις να αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο. Την ίδια ώρα, από την Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων προτείνουν βασικό πρόστιμο 10% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα τακτοποιηθεί και λύση ανάλογη με τους ημιυπαίθριους.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...