Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


1 Ιουν 2011

Τι αλλάζει στη διαδικασία για την απονομή των συντάξεων


Τι αλλάζει στη διαδικασία για την απονομή των συντάξεων


Την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας απονομής των συντάξεων και τον έλεγχο των δαπανών για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων, προωθεί η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης των ασφαλιστικών ταμείων και την σωστή διαχείριση των πόρων τους.

Το έργο αυτό, του οποίου η υλοποίηση εντάχθηκε στο πρόγραμμα
«Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-13» και θα κοστίσει σε πρώτη φάση 31,5 εκατ. ευρώ, κρίνεται ως αναγκαίο μετά τη διαπίστωση ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων μπορεί να διαρκέσει, υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και πέντε χρόνια.

Εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, που δεν έχει σχέση μόνον με την οικονομική δυσπραγία των ταμείων, είναι και η εκταμίευση του εφάπαξ, η καταβολή του οποίου καθυστερεί από τρία ως και τέσσερα χρόνια.

Ειδικότερα, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, που πραγματοποιείται μετά και την ψήφιση του ν. 3863/2010 για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, περιλαμβάνει τις εξής πρωτοβουλίες:

- την απλούστευση, επιτάχυνση και υποστήριξη της διαδικασίας υπολογισμού και απονομής σύνταξης

- την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στον πολίτη/ ασφαλισμένο στους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης

- την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με στόχο να είναι σε θέση να υπολογίζουν τους διαθέσιμους πόρους

- την ομογενοποίηση και την τήρηση ενιαίων δεδομένων κατά την απονομή των συντάξεων

- τον έλεγχο των δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης και τη βελτίωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των νοσηλίων

Για την εξυπηρέτηση αυτών των προτεραιοτήτων, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, θα δημιουργηθεί και θα τεθεί σε λειτουργία ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα: ο Δίαυλος Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (Service Bus) του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

«Ο Δίαυλος των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών», επισημαίνεται, «θα αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον διάθεσης υπηρεσιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς θα αναπτύσσονται και θα εγκαθίστανται εφαρμογές και θα παρέχονται διαδικτυακές υπηρεσίες (Web Services) για την ανταλλαγή δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης».

Παράλληλα, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, θα χρηματοδοτηθούν:

- Η σύσταση και λειτουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων σε θέματα υπολογισμού και απονομής σύνταξης, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Μέσω αυτών των Κέντρων θα πληροφορούνται οι πολίτες τη διαδικασία και για το αν διεκπεραιώνονται τα αιτήματά τους για την απονομή σύνταξης.

- Η δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης και ελέγχου των οικονομικών πόρων των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Μέσω αυτού του μηχανισμού θα υποστηρίζονται οι φορείς της κοινωνικής ασφάλισης, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ενιαίο πλαίσιο οικονομικής οργάνωσης, λειτουργίας και λογιστικών προτύπων.

- Η απλούστευση και τυποποίηση της διαδικασίας ενημέρωσης των ασφαλιστικών μερίδων και η ψηφιοποίηση του αρχείου των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης.

- Η ηλεκτρονική ενημέρωση των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης για τις εγκρίσεις και για τις εισαγωγές-εξαγωγές των ασφαλισμένων στα νοσοκομεία. Γι΄αυτό το λόγο θα επιδιωχθεί να απλουστευθεί η διαδικασία εγκρίσεων νοσηλείας ασφαλισμένων στις Μονάδες Υγείας, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τα νοσήλια.

- Η απλούστευση των διαδικασιών ασφάλισης και συντάξεων (π.χ. απονομή κύριας και επικουρικής σύνταξης) επιλεγμένων φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με τον επανακαθορισμό των διοικητικών διαδικασιών, οι οποίες αφορούν την ασφάλιση και τις συντάξεις.

- Η μεταφορά και ένταξη των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με σκοπό τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας σύμφωνα με το Ν. 3918/2011.ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...