Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


26 Ιουν 2011

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Τσεκούρι σε... όποιον αναπνέει


 

Νέα ασήκωτα βάρη φέρνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για εργαζόμενους, συνταξιούχους αλλά ακόμη και για τους άνεργους, που για να επιδοτηθούν πρέπει να πληρούν μία σειρά από προϋποθέσεις.
Απαγορευτικά κριτήρια εισάγονται ακόμη και στα προγράμματα στέγασης και επιδότησης ενοικίου των ασθενέστερων νοικοκυριών,
ενώ και οι αγροτικές συντάξεις, που είναι οι χαμηλότερες, θα συμπιεστούν περαιτέρω με την αναπροσαρμογή των κλιμακίων και την αύξηση των εισφορών. Ορισμένα από τα μέτρα του κατ' ουσίαν νέου ασφαλιστικού έχουν μάλιστα αναδρομική ισχύ, όπως η μείωση του εφάπαξ για τους υπαλλήλους του Δημοσίου κατά 10% και των ΔΕΚΟ κατά 15% από το 2010. Ο υπολογισμός της σύνταξης των μισθωτών (κύριας σύνταξης) θα περιλαμβάνει εφεξής και τα οικογενειακά επιδόματα και το συνολικό ποσό δεν θα υπερβαίνει τις 2.773 ευρώ τον μήνα. Σε όλα τα ταμεία των μισθωτών μπαίνουν πρόσθετες εισφορές υπέρ της ανεργίας. Για τους αυτοαπασχολούμενους προβλέπεται ειδική εισφορά 10 ευρώ τον μήνα, από την οποία θα επιδοτούνται οι άνεργοι του κλάδου.
Συνταξιούχοι
Μπαίνει εισφορά σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ, που ξεκινάει από 6% και φθάνει στο 14% για τις συντάξεις πάνω από 3.500 ευρώ. Για τους συνταξιούχους που είναι κάτω των 60 ετών η εισφορά είναι διπλάσια μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Και στις επικουρικές πάνω από 300 ευρώ μπαίνει εισφορά 3%, που ανεβαίνει στο 10% για τις μεγαλύτερες των 650 ευρώ.
Αναπροσαρμόζονται τα κλιμάκια του ΕΚΑΣ και μπαίνουν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια σε κάθε κατηγορία.
Οι συντάξεις του ΝΑΤ μειώνονται από 1/1/2011 κατά 6%, συμπεριλαμβανομένων των βοηθημάτων του ταμείου.
Το εφάπαξ που καταβάλλουν ο Τομέας Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων και ο κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ μειώνεται κατά 10% και 15% αντίστοιχα για όσους εξήλθαν από την υπηρεσία τους από 1/1/2010.
Το ανώτατο ποσό σύνταξης για τους μισθωτούς (πλην των ασφαλισμένων του ΙΚΑ) ορίζεται σε 2.773 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειακών επιδομάτων. Το μέτρο αφορά και τους ασφαλισμένους προ του 1992 που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2010.
Το ίδιο πλαφόν μπαίνει και στις συντάξεις του ΙΚΑ για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
Αλλάζουν οι κατηγορίες κύριας ασφάλισης αγροτών και οι πέντε πρώτες από τις επτά γίνονται υποχρεωτικές για όλους τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, με ανάλογη αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών. Σήμερα οι 570.000 από τους 700.000 ασφαλισμένους βρίσκονται στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα.
Για τους ασφαλισμένους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 του ΕΤΑΑ στους τομείς ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και ΤΑΝ προβλέπεται ότι ανά τρία χρόνια θα ανεβαίνουν ασφαλιστική κατηγορία με υψηλότερες εισφορές. Αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπεται και για τους ασφαλισμένους προ του 1993, ώστε να υπάρχει αναλογία εισφορών και παροχών.
Ανεργοι
Για την παροχή επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά, ο άνεργος θα πρέπει να είχε τα προηγούμενα τρία χρόνια 80 ημερομίσθια κάθε χρόνο, ή τουλάχιστον 200 ημερομίσθια τα δύο τελευταία χρόνια, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια των δύο τελευταίων μηνών.
Οι άνεργοι που είχαν λάβει επίδομα στο παρελθόν πρέπει για να επιδοτηθούν ξανά να έχουν από την προηγούμενη επιδότηση τουλάχιστον 150 ημερομίσθια.
Το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα για τους ανέργους θα υπολογίζεται με τρία ημερήσια επιδόματα για κάθε μήνα επιδοτούμενης ανεργίας.
Εργαζόμενοι
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ θα καταβάλλουν εισφορά 2% από τη μισθοδοσία τους και τις πρόσθετες αμοιβές τους υπέρ του ταμείου για την ανεργία και 1% για το ταμείο πρόνοιας.
Αυξάνει η εισφορά που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατά 1% επιπλέον.
Εισφορά 2% θα καταβάλλουν και οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (μηχανικοί, δικηγόροι, υγειονομικοί, εργολήπτες). Αναπροσαρμογή των εισφορών τους προβλέπεται και για τα επικουρικά ταμεία.
Επιδοτήσεις ΟΕΕ και ΟΕΚ
Εισάγονται νέα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου και την επιδότηση του ενοικίου. Με τα νέα κριτήρια ουσιαστικά κόβονται στο μισό οι επιδοτήσεις των οργανισμών και εξοικονομούνται περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...