Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


12 Ιουλ 2011

Εως και σε 37 δόσεις η ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο

Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με καταβολή τους μέχρι και σε 37 μηνιαίες δόσεις, προβλέπει το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες να περάσουν την πόρτα της Εφορίας.
Το σχέδιο αναβιώνει στην ουσία τη ρύθμιση που είχε τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2010, απαλείφοντας τον όρο που προέβλεπε ότι κάθε οφειλέτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει χρήση της, δηλαδή ακόμη και έπειτα από μήνες, εφόσον ωστόσο κατέβαλλε όλες τις δόσεις που του αναλογούσαν από την έναρξη ισχύος του μέτρου. Ετσι, για να υπαχθεί ένας οφειλέτης - σήμερα για παράδειγμα - στη ρύθμιση, θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει όλο το ποσό που αντιστοιχεί και στις οκτώ μηνιαίες δόσεις που αφορούν το οκτάμηνο από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και το τέλος Ιουνίου, κάτι που προφανώς αποτελεί αντικίνητρο για πολλούς.

Σε 37 δόσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, ο παραπάνω όρος πρόκειται να απαλειφθεί από τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, που σημαίνει ότι στην ουσία αυτή αρχίζει από μηδενική βάση και ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την τμηματική εξόφληση μιας οφειλής περιορίζεται από τις 45 σε 37, λόγω ακριβώς του οκταμήνου που πέρασε. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση του περασμένου Οκτωβρίου προέβλεπε ότι όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Εφάπαξ καταβολή. Επίσης, εφόσον η καταβολή του ποσού θα γίνεται εφάπαξ, ο οφειλέτης θα απαλλάσσεται κατά 100% από τις προσαυξήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, αν η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2007 θα καταβάλλεται το 10% των πρόσθετων φόρων και τελών που βεβαιώθηκαν μαζί με την κύρια οφειλή. Σε αυτή την περίπτωση, αν η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2007 θα καταβάλλεται το 10% των πρόσθετων φόρων και τελών που βεβαιώθηκαν μαζί με την κύρια οφειλή. Εάν η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2008 θα καταβάλλεται το 20% των πρόσθετων φόρων που βεβαιώθηκαν μαζί με την κύρια οφειλή, αν έγινε εντός του 2009 θα καταβάλλεται το 30% των πρόσθετων φόρων και εφόσον έγινε εντός του 2010 θα καταβάλλεται το 40% των πρόσθετων φόρων και τελών. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ισχύσει έκπτωση 40% και για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέσα στο 2011.
Από 'κεί και πέρα, αν ο οφειλέτης επιλέξει για να καταβάλει τα χρέη του από 2 μέχρι 3 μηνιαίες δόσεις, η τότε ρύθμιση προέβλεπε απαλλαγή του 95% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με ελάχιστο ποσό δόσης τα 300 ευρώ. Αν επέλεγε από 4 μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις, ίσχυε απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ. Αν επέλεγε από 13 ώς 24 μηνιαίες δόσεις, του παρεχόταν απαλλαγή του 80% των προσαυξήσεων με ελάχιστο ποσό δόσης επίσης τα 500 ευρώ. Από 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις ίσχυε απαλλαγή του 70% των προσαυξήσεων με ελάχιστο ποσό δόσης τα 1.000 ευρώ. Και από 37 έως 45 μηνιαίες δόσεις προβλεπόταν απαλλαγή του 50% των προσαυξήσεων με ελάχιστο ποσό δόσης επίσης τα 1.000 ευρώ.
Για διευκολύνσεις στους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να καλύψουν τις οφειλές τους προς την Εφορία (χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε ληξιπρόθεσμα χρέη ή άλλα) έκανε λόγο σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...