Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


5 Ιουλ 2011

5 πακέτα πρόσθετων δεσμεύσεων


Ευάγγελος Βενιζέλος Δεκάδες νέες αυστηρές δεσμεύσεις ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση έναντι της τρόικας με το αναθεωρημένο Μνημόνιο που δημοσίευσε η «Ε» χθες, περιλαμβανομένων των απολύσεων στο Δημόσιο, την εξίσωση μισθών με τον ιδιωτικό τομέα, παρεμβάσεις σε εφάπαξ ιδιωτικού τομέα, νέο «κορσέ» στις τράπεζες και αυστηρούς όρους ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνουν μέχρι και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Ευάγγελος Βενιζέλος Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος
της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανακοίνωσή του για το δημοσίευμα ανέφερε χθες μεταξύ άλλων ότι «στο Μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται τίποτε που να μην έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του εφαρμοστικού νόμου». Πρόσθεσε ότι η «συνεχής ανακύκλωση γνωστών πληροφοριών, που κάθε ημέρα εμφανίζονται ως νέες, δημιουργεί μια αίσθηση αβεβαιότητας που καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».
Πάντως, το αγγλικό κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου (που αποτελεί σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και τρόικας και πολύ δύσκολα ανατρέπεται, όπως φάνηκε το 2010 στην πράξη από την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων) έχει μια σειρά από παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα και δεν έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του εφαρμοστικού νόμου. Οσο για το ίδιο το κείμενο, είναι «φρέσκο» αφού υπεγράφη το Σάββατο και ακόμη δεν έχει καν μεταφραστεί στα ελληνικά:
* Απολύσεις. Ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει στο άρθρο 37 το θεσμό της εφεδρείας. Ωστόσο δεν μιλάει για απολύσεις.
Το αναθεωρημένο Μνημόνιο αναφέρει ότι, με στόχο τη μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα, το υπερβάλλον προσωπικό είτε θα «απολύεται (separated) αμέσως είτε θα εντάσσεται σε εργασιακή εφεδρεία». Αν δεν βρεθεί νέα θέση μέσω ΑΣΕΠ, τότε «στο τέλος της περιόδου των δώδεκα μηνών η απόλυση θα είναι υποχρεωτική».
* Μισθοί. Το νέο μισθολόγιο πρέπει, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, να έρθει στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι «από τα μέσα Αυγούστου και σταδιακά σε διάστημα 3 ετών οι μισθοί θα ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα (επίτευξη της "ίσης αμοιβής για ίση εργασία")».
* Στο Ασφαλιστικό, έχουν προαναγγελθεί αλλαγές και επικουρικές και βαρέα. Στο Μνημόνιο καταγράφεται ότι πέρα από τη μείωση του εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν παρεμβάσεις και σε άλλες «εφάπαξ συντάξεις εφόσον δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τις εισφορές». Η σχετική μελέτη θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
* Η Ελλάδα δέχεται στο Μνημόνιο τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις να είναι «κριτήριο επίδοσης» για την εκταμίευση των δόσεων, δεσμεύεται «αν είναι αναγκαίο, να προσαρμόσει το πρόγραμμα» για να πετύχει το στόχο, αλλά και δέχεται ότι η «ρευστοποίηση διατηρείται ως επιλογή» σε περίπτωση που μια αξία «δεν μπορεί να πωληθεί». Στον εφαρμοστικό νόμο το σενάριο ρευστοποίησης δεν αναφέρεται ρητά.
* Τράπεζες. Το Μνημόνιο προβλέπει την αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε «πριν οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους λάβουν οποιαδήποτε κεφάλαια (από το Ταμείο) να αποδείξουν ότι έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να επιτευχθεί η απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου μέσω ιδιωτικών πηγών», ακόμη και με την προσφορά «νέων μετοχών σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τη μέση τιμή της αγοράς που επικρατούσε μετά την ανακοίνωση της τράπεζας για τις κεφαλαιακές της ανάγκες».
Επίσης, «το κράτος δεσμεύεται να μη ζητήσει πόρους (του Ταμείου) για την αναδιάρθρωση του κεφαλαίου των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών», ενώ θεσμοθετούνται νέα τεστ αντοχής από διεθνή οίκο έως το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...