Κίνητρα - ανάσα για τον κλάδο της οικοδομής και την αγορά κατοικίας εξετάζει η κυβέρνηση, όπως μείωση στον συντελεστή του φόρου μεταβίβασης - ο ελληνικός είναι από τους υψηλότερους σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση - και του ΦΠΑ των υλικών.
Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο και έχει στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη με παρεμβάσεις σε κρίσιμους κλάδους, όπως της οικοδομής.
Με τις παρεμβάσεις αυτές η κυβέρνηση θα επιχειρήσει παράλληλα
να διορθώσει αδικίες του εφαρμοστικού νόμου με μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε αυτό, άλλωστε, το μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του αρμόδιου για τα φορολογικά αναπληρωτή υπουργού, Παντελή Οικονόμου, ότι αναζητείται μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση που θα επέφερε μεγάλο πλήγμα στον κλάδο.
να διορθώσει αδικίες του εφαρμοστικού νόμου με μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε αυτό, άλλωστε, το μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του αρμόδιου για τα φορολογικά αναπληρωτή υπουργού, Παντελή Οικονόμου, ότι αναζητείται μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση που θα επέφερε μεγάλο πλήγμα στον κλάδο.
Από μηδενική βάση οι φόροι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οδηγίες Οικονόμου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν αναλάβει να καταρτίσουν το πλαίσιο για το εθνικό φορολογικό σύστημα, είναι να εξετάσουν από μηδενική βάση το θέμα όλων των φόρων γύρω από την οικοδομή, όπως του φόρου μεταβίβασης (ΦΜΑ), του ΦΠΑ, αλλά και του ΦΠΑ των υλικών, με στόχο να δοθούν κίνητρα ώστε να ανακάμψει ο κλάδος. Την πρόθεση αυτή σηματοδοτεί και η απόφαση να παγώσουν οι αντικειμενικές αξίες καθώς επίσης να μην επιβληθεί με τον εφαρμοστικό νόμο το τέλος ακινήτων που επρόκειτο να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Φόροι - φωτιά. Ερευνα για τη φορολογία ακινήτων στην Ευρώπη αναδεικνύει μια σειρά από ελληνικές αρνητικές πρωτιές: ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) στην Ελλάδα που φθάνει το 10% είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Επίσης, ο υψηλότερος στην Ευρώπη είναι και ο ΦΠΑ στα ακίνητα, αφού καμία χώρα δεν φορολογεί την αγορά καινούργιας κατοικίας με συντελεστή 23%, όπως η Ελλάδα. Προφανείς είναι οι αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά σε μια περίοδο που η μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φέρνει επιβάρυνση έως 500 ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων και που το τεκμήριο κατοικίας αυξήθηκε κατά μέσον όρο 33%.
Υπό αναθεώρηση. Τα φορο-κίνητρα που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν:
■ Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ). Σήμερα οι συντελεστές του ΦΜΑ στην Ελλάδα είναι 8% για το ποσό μέχρι 20.000 ευρώ και 10% για το τμήμα πάνω από αυτό. Το αποτέλεσμα; Να έχουμε τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ενωση (το Βέλγιο έχει 5%-12,5% και η Ιταλία 10%). Αντίθετα στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1%-6%, στην Ιρλανδία 1%-2%, στη Νορβηγία αλλά και στη Βουλγαρία 2,5% κ.ο.κ. Στη Μεγάλη Βρετανία, χώρα με το πιο ευνοϊκό καθεστώς πανευρωπαϊκά όσον αφορά τους φόρους των ακινήτων, δεν φορολογούνται οι αγορές αξίας μέχρι 125.000 λίρες, ενώ για ακίνητα άνω των 588.000 λιρών επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 4%. Επίσης, η Ιταλία μπορεί να είναι από τις λίγες χώρες που έχουν συντελεστή παρόμοιο με τον ελληνικό (10%), αλλά προσφέρει χαμηλότερη φορολόγηση (3%) για την αγορά πρώτης κατοικίας.
■ Μείωση του ΦΠΑ των οικοδομικών υλικών. Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης τη μείωση του ΦΠΑ 23% στα οικοδομικά υλικά, παράγοντας καθοριστικός για να κρατήσει χαμηλά το συνολικό κόστος ενός κτιρίου και να δώσει ώθηση στον δοκιμαζόμενο κλάδο της οικοδομής.
■ ΦΠΑ στα ακίνητα 23%. Στο πλαίσιο των αλλαγών των φόρων των ακινήτων εκτιμάται ότι θα εξεταστεί και ο ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν επιβάλλει στην αγορά καινούργιας κατοικίας τόσο υψηλό ΦΠΑ όσο η Ελλάδα. Το ελληνικό 23% δεν συναντάται πουθενά αλλού, ενώ όσες από τις χώρες αποφάσισαν να εντάξουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων στο καθεστώς ΦΠΑ, φρόντισαν να διατηρήσουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις ανακαινίσεις. Η Ελλάδα πέτυχε να εξαιρέσει μόνο την πρώτη κατοικία.ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου