Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ σε πειράματα που έκαναν με ποντίκια διαπίστωσαν ότι ο ύπνος που γίνεται με συνεχείς διακοπές επηρεάζει τον μηχανισμό της μνήμης. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων μνήμης που συνδέονται με διάφορες ασθένειες όπως τη νόσο Αλτσχάιμερ και την υπνική άπνοια.
Η οπτογενετική
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα ερευνητική μέθοδο που ονομάζεται οπτογενετική με την οποία κατάφεραν να διεισδύσουν στον μηχανισμό του ύπνου των ποντικών και να διαπιστώσουν ότι ο διαταραγμένος ύπνος αδυνάτιζε την μνήμη τους. Η οπτογενετική είναι μια μέθοδος κατά την οποία τροποποιούνται γενετικά ορισμένα κύτταρα, ώστε να αποκτούν την ιδιότητα να επηρεάζονται από το φως.
Οι ειδικοί τροποποίησαν κύτταρα του εγκεφάλου που παίζουν κεντρικό ρόλο στο ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στα στάδια του ύπνου και του ξύπνιου. Καθώς τα ποντίκια κοιμόντουσαν οι ερευνητές έστελναν κύματα φωτός σε αυτά τα κύτταρα με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος τους χωρίς όμως ταυτόχρονα να επηρεάζονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του όπως η συνολική διάρκεια, το πόσο βαθύς ήταν κλπ. Στο πλαίσιο του πειράματος, κάποια ποντίκια συνέχιζαν ανενόχλητα τον ύπνο τους.
Το αποτέλεσμα
Όταν τα πειραματόζωα ξυπνούσαν, οι ερευνητές τα έβαζαν σε ένα κλουβί με δύο αντικείμενα το ένα εκ των οποίων ήταν γνώριμο για αυτά ενώ το άλλο ήταν άγνωστο. Τα ποντίκια έχουν την φυσική τάση να απασχολούνται με κάποιο νέο, άγνωστο για αυτά αντικείμενο και να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία αυτό που έχουν συναντήσει κατά το παρελθόν.
Τα ποντίκια που είχαν κοιμηθεί χωρίς διακοπές, όπως αναμενόταν, ασχολούνταν με το άγνωστο αντικείμενο. Εκείνα όμως που δεν είχαν απολαύσει την ξεκούρασή τους ασχολούνταν με το γνώριμο αντικείμενο σαν να ήταν άγνωστο αποδεικνύοντας ότι η μνήμη τους είχε επηρεαστεί.
«Η διαταραχή του ύπνου είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την μνήμη όπως π.χ. η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις που συνδέονται με την ηλικία και σχετίζονται με την εμφάνιση γνωστικών προβλημάτων» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Science.
Οι διαταραχές στον ύπνο εμφανίζονται επίσης σε άτομα με εξάρτηση στο αλκοόλ αλλά και σε άτομα που ταλαιπωρούνται από υπνική άπνοια - μια κατάσταση κατά την οποία διακόπτεται η αναπνοή στον ύπνο υποχρεώνοντας τον ασθενή να ξυπνά. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί τον βαθύ ύπνο για να επεξεργαστεί, να αξιολογήσει τα γεγονότα της ημέρας και να αποθηκεύσει τέλος όλα όσα κρίνει ότι χρήζουν αποθήκευσης.BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου