Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


13 Ιουλ 2011

O νότος υπό κατάρρευση

thumb
Της Μιχαλούς
Τα ψέματα φαίνεται που παίρνουν τέλος  αφορούν  την ενδεχόμενη  χρεοκοπία της Ελλάδος αλλά και την πιθανή αποσταθεροποίηση της Ιταλίας.
Αποκαλύφθηκε  στο τραπέζι και επίσημα η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδος με βάση τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Ολλανδίας ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας σκέπτονται και την πρόταση της Commertzbank που έχει προτείνει
30% haircut στο ελληνικό χρέος.
Το πράσινο φως άναψε από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ιταλίας οι οποίες  κλυδωνίζουν το οικοδόμημα της ευρωζώνης και δίνουν πλεονέκτημα να βρεθεί επιτέλους κάποια λύση για την Ελλάδα. Άλλωστε Ελλάδα, Πορτογαλία και  Ιρλανδία δανειοδοτήθηκαν από την τρόικα με 250 δισ. €, ενώ η Ιταλία  θα χρειαζόταν 600 δισ. € και η Ισπανία 900 δισ. € για αρχή!!!
Πάντως η  κουβέντα για το πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα στο να ενταχθεί σε ένα καθεστώς ιδιότυπης χρεοκοπίας, με την εφαρμογή ενός haircut στο χρέος της δεν είναι τωρινή.
Έγγραφο της 10ης Ιουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι εδώ και καιρό εξετάζονται  λύσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους οι οποίες θα θεωρηθούν credit event (πιστωτικό γεγονός) από την ISDA (Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων).
Το καλοκαίρι αυτό, είναι εξαιρετικά κρίσιμο, διότι οι λεγόμενες αγορές δεν σκοπεύουν να πάνε για μπάνιο, αλλά θα συνεχίσουν τις πιέσεις, με τους κερδοσκόπους να συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας, οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα της γηραιάς ηπείρου σε κατάρρευση.
Εντωμεταξύ όπως διαπιστώνουν ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο υπάρχων (αλλά και ο μελλοντικός) ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν επαρκεί για ενδεχόμενη διάσωση της Ιταλίας – και επομένως υπάρχει μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση!!!ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...