Του ΤΑΣΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
Την καθιέρωση της 4ωρης καθημερινής εργασίας, με αντίστοιχη μείωση του βασικού μισθού κατά 50% σε σημαντικές κατηγορίες μονίμου προσωπικού του Δημοσίου επεξεργάζονται, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, στην κυβέρνηση.
Οσοι αρνηθούν θα βρεθούν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα:
Ή επιλέγετε 4ωρη απασχόληση με "ψαλίδι" στις μηνιαίες αποδοχές σας ή απολύεστε εμμέσως μπαίνοντας στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (βλέπε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο και μετά η πόρτα της εξόδου).
Αν και μέχρι σήμερα το σχέδιο που είχε διαρρεύσει ήταν να ’χει εθελοντικό χαρακτήρα η υπαγωγή κάποιου στη μερική απασχόληση (βασική προϋπόθεση να υποβάλλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος) τώρα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική σε περίπτωση που κριθεί ως τέτοια από τα αρμόδια όργανα.
Για παράδειγμα, να αφορά το προσωπικό μιας υπηρεσίας (όχι φορέα) ενός υπουργείου που κλείνει ή συγχωνεύεται.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν αντί να υποστούν τη βάσανο του ΑΣΕΠ να επιλέγουν την "παρτ - τάιμ" απασχόλησή τους, έστω και με "κουτσουρεμένες" τις απολαβές τους.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προτιμήσουν το νέο καθεστώς εκτός από τις μητέρες ανηλίκων και όσοι αποδεδειγμένα έχουν και δεύτερη εργασία (νόμιμη ή παράνομη), οι ασκούντες τεχνικά επαγγέλματα στο Δημόσιο (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, πολεοδόμοι), οι γιατροί του ΕΣΥ και γενικότερα όποιοι έχουν ελπίδες για μια παράλληλη σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα.
Πάντως, τα νέα είναι ιδιαίτερα άσχημα για τους υπάλληλους των οργανισμών που θα καταργηθούν. Κι αυτό γιατί η τρόικα θέλει -επιτέλους- απτά αποτελέσματα στον τομέα αυτό.
Ετσι, σύμφωνα με τον υπάρχον προγραμματισμό μόνο ένας στους δέκα εργαζομένους των παραπάνω φορέων θα διασωθεί τελικά μετατασσόμενος, μετά το "ξεσκόνισμα" που θα υποστεί από το ΑΣΕΠ, σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία.
Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν στο νεφελώδες καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας λαμβάνοντας για ένα χρόνο "ψίχουλα" αντί για μισθό και αναμένονται ανά πάσα στιγμή να αποχαιρετήσουν την... Αλεξάνδρεια του Δημοσίου.
Απ’ αυτούς ελάχιστοι θα μπορέσουν τελικά να απορροφηθούν είτε με το διορισμό τους σε κάποια θέση συμβασιούχου (θα υπάρχει σχετική πριμοδότηση) είτε εργαζόμενοι, έστω και προσωρινά, μερικές ώρες την ημέρα.
Το βέβαιο είναι στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους κατάργησης στην πράξη της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, επιστρατεύοντας διάφορα τερτίπια, όπως αυτό του 4ώρου.
Οσο για το ΑΣΕΠ που, υποτίθεται, ότι θα προβεί στην αξιολόγηση του πλεονάζοντος προσωπικού, είναι καθ’ όλα ανέτοιμο και αναρμόδιο να ξεκινήσει αυτή την επίπονη και πολυχρόνια διαδικασία.
Σύμφωνα με μέλη της ανεξάρτητης Αρχής, η οποία από τη φύση της είναι ένας ελεγκτικός μηχανισμός, θα απαιτηθούν ίσως και δύο χρόνια προκειμένου να είναι σε θέση το όργανο να μετρήσει με αξιοπιστία και αντικειμενικότητα τις δεξιότητες και της ικανότητες των εργαζομένων που θα βρεθούν αν περισσεύουν. Αν μάλιστα οι φορείς εμμείνουν στη σημερινή τους στάση να μην αποστέλλουν στοιχεία με το πλεονάζον προσωπικό, τότε το εγχείρημα φαντάζει σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου