Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


17 Αυγ 2011

Στη μέγγενη του ελβετικού φράγκου 50.000 νοικοκυριά μέσω των στεγαστικών



Στη μέγγενη του ελβετικού φράγκου 50.000 νοικοκυριά μέσω των στεγαστικών

Στη μέγγενη του ελβετικού φράγκου εξακολουθούν να βρίσκονται περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά, που πήραν την τελευταία πενταετία στεγαστικά δάνεια στο συγκεκριμένο νόμισμα, αφού σήμερα χρωστάνε περισσότερα από όσα δανείστηκαν αρχικά.

Πριν από λίγες μέρες η ισοτιμία ευρώ/ ελβετικού διαμορφώθηκε στο
1,06, από το 1,65 που ήταν πριν από 4 χρόνια, και από το 1,4 που ήταν τον Αύγουστο του 2010. Χθες το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του φράγκου και η ισοτιμία διαμορφώθηκε στο 1,14.
Η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ προκαλεί πρόσθετη οικονομική πίεση στους δανειολήπτες, καθώς αυξάνεται το συνολικό ποσό οφειλής στην τράπεζα, παρά τις μηνιαίες αποπληρωμές. Για παράδειγμα δανειολήπτης που πήρε στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ σε ελβετικό στις αρχές του 2009, σήμερα χρωστάει στην τράπεζα 124.000 ευρώ, λόγω της διαφοράς στην ισοτιμία.
Δηλαδή η αύξηση την τελευταία διετία έχει ξεπεράσει το 20%.
Ωστόσο το θετικό είναι ότι τα επιτόκια του ελβετικού νομίσματος παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά και είναι τουλάχιστον για τους Ελληνες δανειολήπτες 1,5 με 2 μονάδες χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επιτόκια του ευρώ. Το επιτόκιο του ελβετικού φράγκου είναι στο 0,20% και το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2% με 2,5%, ενώ τα στεγαστικά επιτόκια σε ευρώ διαμορφώνονται στο 3,5% με 4,5%.
Οι επιλογές που έχουν σήμερα οι δανειολήπτες είναι οι εξής:
  • Αναμονή, προσδοκώντας ανατίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού.
  • Να αλλάξουν το επιτόκιο από κυμαινόμενο σε σταθερό (καθώς τα επιτόκια του ελβετικού βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό) για να μειώσουν την χασούρα.
  • Να μετατρέψουν το δάνειο σε ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν θα έχει τον συναλλαγματικό κίνδυνο, όμως θα κεφαλαιοποιήσει τις απώλειες από την ισοτιμία και θα επωμιστεί μεγαλύτερο δάνειο, αφού το χρέος του μέσα στους τελευταίους έξι μήνες έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 15% εκπεφρασμένο σε ευρώ.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...