Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


7 Αυγ 2011

Σύννεφα στην Ε.Ε., βροχή στην Αθήνα


Δεν έφτανε η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, ήρθε και το ντόμινο στις αγορές. Δύσκολοι καιροί για υπουργούς Οικονομικών. 

Ενα ακόμη μέτωπο στη διαπραγμάτευση του νέου δανείου αλλά και της 6ης δόσης του Σεπτεμβρίου προκαλεί η κρίση που μαίνεται στις ευρωπαϊκές αγορές. Καθιστά, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες και κοινοτικούς παράγοντες, πιο ευάλωτη τη θέση της Ελλάδας απέναντι στις αγορές (που αμφισβητούν εκ νέου τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τα 109 δισ. ευρώ), αλλά και έναντι των δανειστών της χώρας που αναμένεται να γίνουν πιο αυστηροί απέναντι σε νέα ολισθήματα του κυβερνητικού έργου, τα οποία
είναι ήδη ορατά και πολλά.
Δεν έφτανε η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, ήρθε και το ντόμινο στις αγορές. Δύσκολοι καιροί για υπουργούς Οικονομικών. Εξηγούν ότι το εξωτερικό μέτωπο και οι εκκρεμότητες για το νέο δάνειο προστίθενται στα υφιστάμενα και πολύ μεγάλα εσωτερικά. Το κυριότερο είναι η νέα κυβερνητική ολιγωρία στην υλοποίηση του μνημονίου, η οποία επιχειρείται να ανασχεθεί εντός των 20 ημερών που απομένουν έως την ολοκλήρωση του πορίσματος της τρόικας, με υποσχέσεις για πάταξη φοροδιαφυγής και την άμεση υλοποίηση κάποιων από τις πολλές και μεγάλες εκκρεμότητες του μνημονίου.
Στόχος σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι να κερδίσουν ένα τρίμηνο: η τρόικα να γράψει μία έκθεση στην οποία μεν να γίνονται σοβαρές ενστάσεις αλλά να συστήνεται στα κράτη-μέλη να δώσουν τη δόση του Σεπτεμβρίου με την αιτιολογία του ελάχιστου χρόνου που έχει το νέο ουσιαστικά μνημόνιο για να αποδώσει.
Η επιτυχία του εγχειρήματος ακόμη δεν έχει κριθεί, αποτελώντας το μέγιστο εθνικό μέτωπο που αφορά τη δόση του Σεπτεμβρίου αλλά και του νέου δανείου. Υπάρχουν όμως σημαντικά προβλήματα και στο περιεχόμενο του υπό έγκριση δανείου των 109 δισ. ευρώ:
*Είναι αμφίβολη η επιτυχία του πακέτου αποκρατικοποιήσεων που μετέχει στο νέο δάνειο (28 δισ. ευρώ).
*Είναι «θολός» ακόμη ο ρόλος του ΔΝΤ (που θα συνέβαλε με 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές).
*Είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη μετακύλιση των ομολόγων που έγινε κατ' επιταγήν της Γερμανίας και πλέον κορυφαία στελέχη παραδέχονται ότι εξελίσσεται σε νέα πηγή ανασφάλειας των αγορών που προεξοφλούν επέκτασή της σε άλλα κράτη-μέλη. Διαπιστώνονται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις διαπραγματεύσεις τεχνικά προβλήματα σε σχέση π.χ. με τα λογιστικά πρότυπα και την αποτύπωση των ζημιών.
Αν ο σκόπελος ξεπεραστεί, ίσως το σκηνικό αλλάξει. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν δεν συμβεί το -απευκταίο απ' όλους- σενάριο του ντόμινο στις αγορές που θα χτυπήσει στην καρδιά του ευρώ, τότε εκτιμάται ότι ίσως διαμορφώνεται ένα σκηνικό επιτάχυνσης της λήψης αποφάσεων για ισχυρότερη στήριξη των κρατών-μελών μέσω του EFSF, του ευρωομολόγου και ενδεχομένως αργότερα μίας δημοσιονομικής ενοποίησης.
Ολα αυτά όμως θέλουν χρόνο και η Ελλάδα ακόμη δεν έχει διασφαλίσει τα απαιτούμενα που θα τη θωρακίσουν απέναντι σε μια εξελισόμενη κρίση. Η πρόταση για ευρωομόλογο θα συνταχθεί το Σεπτέμβριο και η δημοσιονομική ενοποίηση είναι στα... χέρια της Γερμανίας.
Νωρίτερα, (σε μερικές εβδομάδες ανέφερε την Παρασκευή ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν) θα ολοκληρωθεί η ισχυροποίηση του EFSF, από τον οποίο η Ελλάδα θα ζητήσει αν χρειαστεί (με έγκριση των κρατών-μελών και των κοινοβουλίων τους σε κάποιες περιπτώσεις) να καλύψει την ενδεχόμενη πλέον αδυναμία της Ιταλίας και άλλων μεγάλων κρατών να δώσουν το μερίδιό τους για την 6η δόση του ελληνικού δανείου. Την ίδια περίοδο στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη μετακύλιση και ανταλλαγή ομολόγων (PSI).
Προς το παρόν τα «γκέμια» κρατά η ΕΚΤ με την παροχή ρευστότητας προς τα κράτη για να συγκρατήσει την αγορά, αναμένοντας το EFSF να λάβει τα ηνία. Ωστόσο, όλοι συναινούν ότι η κατάσταση αυτή μόνο προσωρινή μπορεί να είναι. Στόχος είναι να μην χαθεί ο έλεγχος, σε σχέση με τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ.
Κομβικό σημείο εκτιμάται ότι θα είναι η στάση της Γερμανίας η οποία εξετάζει το κόστος και το όφελος των κινήσεων γι' αυτήν. Εκτιμάται ότι η λύση μπορεί να είναι -στο μέλλον- μόνο μία δημοσιονομική ένωση (κάτι που θα σήμαινε αυτόματη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου χωρίς ενστάσεις από ελληνικής πλευράς, ακόμη και στο ζήτημα της κρατικής περιουσίας).ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...