Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


25 Αυγ 2011

Με ήπια προσαρμογή το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο



Μοντέλο ήπιας προσαρμογής και όχι ξαφνικού σοκ επέλεξε τελικώς η κυβέρνηση για τις αλλαγές που προωθεί μέσω του νέου μισθολογίου.
Διατήρηση σε μεγάλο βαθμό των αποδοχών για τους παλαιούς υπαλλήλους και σταδιακό ψαλίδισμά τους σε ορίζοντα ακόμη και επταετίας αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα. Αντιθέτως, χωρίς επιδόματα και με τους νέους μισθούς θα αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου.
«Στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και προστίθεται: «Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί».
Μέρος των επιδομάτων που προβλέπονται σήμερα θα χαρακτηριστούν ως προσωπική διαφορά και θα ενταχθούν στους μισθούς των υπαλλήλων. Κάθε φορά που θα χορηγείται αύξηση επί του βασικού μισθού στους υπαλλήλους αυτούς, θα αφαιρείται το αντίστοιχο ποσό από την προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα στην πράξη οι συνολικές τους απολαβές να παραμένουν στάσιμες.
Με τον τρόπο αυτό - εκτιμούν στελέχη του Δημοσίου - θα επέλθει και η εξισορρόπηση μεταξύ υπαλλήλων που ασκούν τα ίδια καθήκοντα αλλά αμείβονται διαφορετικά στα επιμέρους υπουργεία, απλώς δεν θα γίνει με αυτόματο κόψιμο όλων των επιδομάτων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Για παράδειγμα ανέφεραν έναν υπάλληλο με βασικό μισθό 1.000 ευρώ και επιδόματα 500 ευρώ, που θα ονομαστούν προσωπική διαφορά. Εάν δοθεί το επόμενο έτος αύξηση 50 ευρώ, θα αποκτήσει βασικό μισθό 1.050 ευρώ ενώ η προσωπική διαφορά θα περιοριστεί στα 450 ευρώ, δηλαδή θα εξακολουθήσει να έχει εισόδημα 1.500 ευρώ.
Ενας άλλος υπάλληλος, ο οποίος έχει βασικό μισθό 1.000 ευρώ και δεν εισπράττει επιδόματα, ως εκ τούτου δεν θα έχει και προσωπική διαφορά, θα λάβει το επόμενο έτος την ίδια αύξηση και το εισόδημά του θα ανέβει στα 1.050 ευρώ, κλείνοντας έτσι την ψαλίδα που τον χώριζε από τον υπάλληλο με τα επιδόματα.
Θα οριστεί, όμως, ένα πλαφόν για την προσωπική διαφορά, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί επί παραδείγματι το σύνολο των 1.500 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα ως επιδόματα υπάλληλοι στο υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, για ορισμένους υπαλλήλους θα υπάρξει αμέσως μείωση των αποδοχών τους σε κάποιον βαθμό, αλλά όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, αφορά ποσοστό της τάξης του 10% επί του προσωπικού του Δημοσίου.

Η ΕΓΚΡΙΣΗ. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις θα βρεθούν πάντως στο μικροσκόπιο της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, με δεδομένο πως στο αρχικό σχέδιο που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση γινόταν λόγος για προσαρμογή στο νέο μισθολόγιο όλων των υπαλλήλων σε ορίζοντα τριετίας και όχι πενταετίας ή ακόμη και επταετίας, όπως προβλέφθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούσαν πως θα δοθεί το πράσινο φως από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς βασικός στόχος είναι να περιοριστεί το συνολικό μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με τον περιορισμό των προσλήψεων, το σημαντικό κύμα αποχωρήσεων υψηλόμισθων υπαλλήλων, αλλά και την άμεση εφαρμογή του νέου μισθολογίου σε νεοεισερχόμενους και εποχικούς υπαλλήλους.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...