Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


24 Αυγ 2011

Δέκα λόγοι που μπορεί να σας …κουφάνουν!

Δέκα λόγοι που μπορεί
 να σας …κουφάνουν!
Βρετανική έρευνα απέδειξε πρόσφατα ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει, εκτός όλων των άλλων, και σε σοβαρά προβλήματα ακοής. Όμως οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει πως τουλάχιστον δέκα ακόμη φάρμακα και παθήσεις μπορούν να έχουν την ίδια ακριβώς κατάληξη.

Ο καθηγητής νευρολογίας και ειδικός για θέματα ακοής, Ντέιβιντ ΜακΑλπιν, υποστηρίζει ότι «το αυτί είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο και μάλιστα πολύ πιο ευπαθές σε βλάβες, απ' ότι
νομίζουμε». Ορίστε λοιπόν 10 αιτίες, εξαιτίας των οποίων μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε μερική ή και ολική ακόμη κώφωση.

Νο 1:Το βιάγκρα

«Τα άτομα που λαμβάνουν το συγκεκριμένο σκεύασμα(βιάγκρα) έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες από άλλους να αντιμετωπίσουν μόνιμη κώφωση, εξαιτίας της αυξημένης ροής του αίματος σε συγκεκριμένους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του αυτιού», σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέραλντ Μακ Γκουίν του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

Νο 2: Εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στον κροταφικό λοβό του εγκέφαλου, μπορεί να επιφέρει ακόμη και απώλεια της ακοής, εξαιτίας της συγκέντρωσης του αίματος στο εσωτερικό του αυτιού.

Νο 3: Η δυσλεξία

Έχει ταυτιστεί με μαθησιακές δυσκολίες, η δυσλεξία όμως σχετίζεται πρωτίστως με την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργαστεί τους διαφορους ήχους. Ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης(MIT) απέδειξαν ότι τα άτομα με δυσλεξία δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν φωνές και να τις συνταιριάξουν με το σωστό πρόσωπο, γι' αυτό λοιπόν μπερδεύουν την σειρά των λέξεων.

Νο 4: Χημειοθεραπείες

«Τα φάρμακα με βάση τον λευκόχρυσο που χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες βλάπτουν τα μικροσκοπικά κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού», λέει ο καθηγητής ΜακΑλπιν. Μάλιστα, το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο εκδηλώνονται τα προβλήματα ακοής είναι κατά μέσο όρο 135 ημέρες, ενώ το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν κώφωση ξεπερνά το 60%.

Νο 5: Τροφικές αλλεργίες
Αμερικανοί μελετητές υποστηρίζουν ότι 78% των ατόμων που πάσχουν από ωτίτιδα του μέσου ωτός, είχαν επίσης αντιμετωπίσει κάποια στιγμή κάποια τροφική αλλεργία.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το κενό, που υπάρχει πίσω από το τύμπανο του αυτιού και μεταφέρει τον ήχο, τραυματίζεται μετά από μια τροφική αλλεργία και γεμίζει υγρό.

Νο 6: Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας

Εξανθήματα, συμπτώματα που ομοιάζουν με γρίπη και αρθριτικά προβλήματα είναι μόνο μερικές δυσάρεστες συνέπειες της Νόσου του Λάιμ, που προκαλεί το δάγκωμα από ψύλλο. Μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή εξέταση αίματος, αλλά αν αυτό δεν γίνει έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε κώφωση.

Νο 7: Αντιβιοτικά

Η λήψη αντιβιοτικών, που περιέχουν την ουσία αμινογλυκοσίδη και χορηγούνται για την αντιμετώπιση της φυματίωσης ή της σηψαιμίας, δημιουργούν προβλήματα ακοής.
Περίπου το 5% των παιδιών που πάσχουν από κώφωση στην Μ. Βρετανία είχαν λάβει τέτοια αγωγή κάποια στιγμή στο παρελθόν.


Νο 8: Έρπης ο ...υφέρπων

Ο έρπης είναι μια μόλυνση σε κάποιο νεύρο και του δέρματος γύρω από αυτό. Ορισμένες φορές μπορεί να προσβάλει τα νεύρα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων και του ακουστικού νεύρου.



Νο 9: Φάρμακα κατά της ελονοσίας

Το κινίνο, βασικότατη ουσία στα φάρμακα κατά της μαλάριας, μπορεί να προκαλέσει κώφωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτή η παρενέργεια συμβαίνει βέβαια σπάνια, αλλά δεν είναι και αδύνατη.


Νο 10: Και ο διαβήτης

Το να χάσει κανείς την ακοή του εξαιτίας του διαβήτη μοιάζει απίθανο, αλλά μπορεί να συμβεί, λένε οι επιστήμονες. «Εφόσον βλάπτει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, αυτό μπορεί να συμβεί και στο αυτί», δηλώνει ο Καθηγητής ΜακΑλπιν.ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...