Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


6 Σεπ 2011

Συμψηφισμός φόρου εισοδήματος με εισφορές


 

Τον συμψηφισμό της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τις έκτακτες εισφορές για περίπου 600.000 φορολογουμένους με πιστωτικό σημείωμα που δεν το έχουν παραλάβει ακόμα μελετά το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην οδό Νίκης, εξέτασαν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν τον επιστρεφόμενο φόρο εισοδήματος και να συμψηφίσουν με τις
έκτακτες εισφορές και το τέλος επιτηδεύματος υπό τον φόβο της μη ανταπόκρισης των φορολογουμένων ένεκα της οικονομικής δυσπραγίας.
Το ζήτημα αφορά περίπου 600.000 φορολογουμένους που θα αρχίσουν να λαμβάνουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους σε σύνολο περίπου 1,5 εκατ. δηλώσεων εισοδήματος των οποίων η εκκαθάριση εκκρεμεί.
Ο επιστρεφόμενος φόρος δεν θα καταβληθεί στον φορολογούμενο, ο οποίος με το ίδιο σημείωμα θα ενημερωθεί ότι παρακρατείται για να συμψηφιστεί με τον κεφαλικό φόρο, την έκτακτη εισφορά τεκμηρίων (αυτοκίνητα άνω 1.929 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής και πισίνες) και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η παρακράτηση του επιστρεφόμενου φόρου εισοδήματος αφορά και τους φορολογουμένους που έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά δεν έχουν εισπράξει το σχετικό ποσό, λόγω υποχρεωτικού ελέγχου που προκαλεί η επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ.
Στην περίπτωση συμψηφισμού, οι φορολογούμενοι θα τύχουν και της έκπτωσης 5% που παρέχεται για εφάπαξ εξόφληση των έκτακτων εισφορών.
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ταχυδρομηθούν τα πρώτα περίπου 1,5 εκατ. σημειώματα με τις εισφορές και το τέλος σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αν η βεβαίωση του ποσού έχει γίνει μέσα στον Αύγουστο, η πρώτη δόση θα εξοφληθεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Από 1% έως 4% ο κεφαλικός φόρος
Υπενθυμίζεται ότι ο κεφαλικός φόρος κυμαίνεται από 1% έως 4% σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος φθάνει στα 300 ευρώ.
Η συνολική οφειλή -στην περίπτωση που δεν θα γίνει συμψηφισμός- μπορεί να εξοφληθεί σε έξι ισόποσες δόσεις, με την πρώτη τον επόμενο μήνα της βεβαίωσης.
Η μη πληρωμή της οφειλής καθιστά αυτομάτως ληξιπρόθεσμο το χρέος, οπότε θα αρχίσουν να τρέχουν οι προσαυξήσεις και βέβαια ενεργοποιούνται όλες οι διαδικασίες, ακόμα και κατάσχεση ή πλειστηριασμός περιουσιακού στοιχείου, για φορολογουμένους που επιμένουν να μην εξοφλούν το χρέος τους.
Το Δημόσιο αναμένει να εισπράξει περί τα 5,5 δισ. ευρώ από τις έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος, την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων (σ.σ. δυνατότητα υποβολής αίτησης και από τους φορολογουμένους μέχρι 31 Οκτωβρίου) και την εξόφληση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τη διετία 2010-2011. Ενώ από τον Οκτώβριο ξεκινάει και η ταχυδρόμηση των σημειωμάτων για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. *ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...