Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


20 Σεπ 2011

Λουκέτο λόγω κρίσης στα αστυνομικά τμήματα

Λουκέτο σε αστυνομικά τμήματα βάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια προσπάθεια να μειώσει δραστικά τα έξοδα της ΕΛ.ΑΣ. Σε άμεση εφαρμογή από τις αρχές Οκτωβρίου μπαίνει το σχέδιο μείωσης κατ' αρχάς των αστυνομικών τμημάτων που υπάγονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες Αστυνομικές Διευθύνσεις του Λεκανοπεδίου.
«Το βασικό κριτήριο για τις συνενώσεις των τμημάτων είναι σε ποιες περιοχές διαθέτει η Αστυνομία ιδιόκτητα κτίρια, ώστε να γλιτώσουμε τα χρήματα των ενοικίων που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως» επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Με το κριτήριο αυτό παραμένουν ως έχουν τα Αστυνομικά Τμήματα Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και Συντάγματος, τα οποία στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια της Αστυνομίας.
Το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων συνενώνεται με των Αμπελοκήπων και φεύγει από το κτίριο της Καλλιδρομίου. Πρόκειται ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «για μια κίνηση που έχει προαναγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε», ενώ χαρακτηρίζουν το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων ίσως το μοναδικό στον κόσμο που χρειαζόταν περισσότερους αστυνομικούς για τη φύλαξή του από όσους μπορούσε να διαθέσει για την αστυνόμευση της περιοχής, εξαιτίας των συχνών επιθέσεων που δεχόταν από ομάδες αντιεξουσιαστών.
Τα Αστυνομικά Τμήματα Ζωγράφου και Καισαριανής ενοποιούνται, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για τα Αστυνομικά Τμήματα Παγκρατίου και Βύρωνα. Τριπλή συνένωση θα υπάρξει για τα Αστυνομικά Τμήματα Νέου Κόσμου, Πετραλώνων και Ακρόπολης, οι υπηρεσίες των οποίων μεταφέρονται στο ΑΤ Ακρόπολης. Οι υπηρεσίες του ΑΤ Πατησίων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν επιμεληθεί ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., θα μοιραστούν στα Αστυνομικά Τμήματα Κυψέλης, Ομονοίας και Γαλατσίου.
Τα Αστυνομικά Τμήματα Αγίου Παντελεήμονα και Κολωνού συνενώνονται, όπως του Φαλήρου που θα συνενωθεί με το ΑΤ Αλίμου. Για τις υπόλοιπες περιοχές του Λεκανοπεδίου έχει γίνει ένας πρώτος σχεδιασμός, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν οι συνενώσεις που θα επιχειρηθούν σε πολλά αστυνομικά τμήματα της Βορειοανατολικής και της Νοτιοανατολικής Αττικής, που εξυπηρετούν αραιοκατοικημένες περιοχές και οι πολίτες θα πρέπει να καλύψουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Ως έχουν θα παραμείνουν τα αστυνομικά τμήματα στα νησιά που διοικητικά ανήκουν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και πρόκειται για τα ΑΤ Αίγινας, Αγκιστρίου, Αντικυθήρων, Κυθήρων, Πόρου και Σπετσών. Τελικός στόχος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. είναι να μειωθούν κατά τα δύο τρίτα οι υφιστάμενες αστυνομικές υπηρεσίες και από 148 να γίνουν πενήντα. Αντίστοιχη μείωση προβλέπεται και στις υπηρεσίες της Τροχαίας, που από 16 θα μειωθούν σε πέντε.

Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμά πως με τη μείωση των αστυνομικών υπηρεσιών θα αποδεσμευτούν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί που σήμερα απασχολούνται σε σκοπιές, φύλαξη κτιρίων και διοικητικές υπηρεσίες και με τον νέο σχεδιασμό θα βγουν στον δρόμο για περιπολίες. Παράλληλα υπάρχει η αισιοδοξία πως θα δοθεί και σημαντική οικονομική ανάσα στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος φέτος είναι μειωμένος κατά 800 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συνενώσεις θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια, όπου ήδη έχει δοθεί εντολή να υπάρξουν οι τελικές προτάσεις για τα αστυνομικά τμήματα που θα δημιουργηθούν. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να εκμεταλλευτεί ποσά από τα ΣΔΙΤ και να προχωρήσει στην κατασκευή νέων ιδιόκτητων κτιρίων που θα πληρούν βασικά κριτήρια ασφαλούς λειτουργίας.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...