Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


28 Σεπ 2011

«Ολη η Ελλάδα σε ένα χαρτοφυλάκιο, που θα περιέλθει σε όργανα Ε.Ε.»


Απόσπασμα από την έκθεση του RBSC 

Σχέδια για την εκχώρηση... γης και ύδατος εκπονούν γερμανικοί οίκοι προκειμένου να διασφαλιστούν τα κεφάλαια που χορηγεί το Βερολίνο για τη διάσωση της Ελλάδας.
Απόσπασμα από την έκθεση του RBSC Τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών που θα περιλαμβάνει από λιμάνια, αεροδρόμια, μέχρι ορυκτό πλούτο, ύψους 125 δισ. ευρώ, προτείνει η εταιρεία Roland Berger Strategy Consultants (RBSC), από τους παλαιότερους οίκους συμβούλων (ιδρύθηκε το 1967 στο Μόναχο)
και ένας από τους σπουδαιότερους διεθνώς. Θεωρείται άτυπος σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και... δεξί χέρι του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (DBI).
Ο Martin Witting, ισχυρός άνδρας του RBSC, μπορεί να επικαλείται την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος, την προστασία της χώρας από χρεοκοπία και ιδίως τον αποκλεισμό της από την ευρωζώνη.
Εγγύηση ο εθνικός πλούτος
Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ένας έγκριτος γερμανικός οίκος διευρύνει σε μέγιστο βαθμό ένα καλούμενο χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και... εθνικό πλούτο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του RBSC υποστηρίζει πως «...εάν η Ευρώπη κατορθώσει να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το δημόσιο χρέος της, αυτό θα συμβάλει στη σημαντική βελτίωση της οικονομίας της χώρας: θα βελτιωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας και θα μειωθεί η επιβάρυνση από τόκους, ανοίγοντας την πόρτα για την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων».
Ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά η ουσία βρίσκεται στην πρόταση του οίκου για τη δημιουργία μιας κεντρικής εταιρείας συμμετοχών που θα αναλάβει την ελληνική δημόσια περιουσία, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, ακίνητα και εν γένει αξίες συνολικού ύψους 125 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών θα μεταβιβαστεί σε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, με την Ελλάδα να μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιεί τα έσοδα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς τις χώρες της ευρωζώνης.
Η πρόταση του γερμανικού οίκου για μεταβίβαση ενός τέτοιου χαρτοφυλακίου σε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο δείχνει «πόσο πολύ» εμπιστεύονται την ελληνική πλευρά. Και το κυριότερο, πως σχεδιάζουν την απόλυτη διασφάλιση των κεφαλαίων τους μέσω εμπράγματων εγγυήσεων και βεβαίως αναθέτοντας τη θεματοφυλακή σε κοινοτικά όργανα.
Με βάση το σχέδιο του RBSC, το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σύντομο χρονικό διάστημα (στο 88% από το 144% του ΑΕΠ) χωρίς να χρειαστεί αναδιάρθρωση των χρεών.
Ο Marcus Krall, συνεταίρος στο RBSC, εμφανίζεται μάλιστα αισιόδοξος καθώς εκτιμά πως «... με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί θεαματικά η ανάπτυξη, φέρνοντας αυξημένα φορολογικά έσοδα, με τη χώρα να ξεφεύγει από την παγίδα του χρέους». Ολα αυτά με την προϋπόθεση πως οι Γερμανοί θα έχουν το πάνω χέρι στην αξιοποίηση «εθνικού πλούτου 125 δισ. ευρώ», καθώς υπολογίζουν πως η Ελλάδα έχει ακόμη περισσότερες αξίες να βγάλει στο... σφυρί.
Ενήμερο το υπουργείο
Προσώρας η μελέτη του RBSC παραμένει απλώς ένα σχέδιο, που όμως έχει σίγουρα ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Martin Rothhaus. Το ότι ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι ενήμερος για τη μελέτη της έγκριτης εταιρείας Roland Berger Strategy Consultants έχει τη σημασία του. Οπως και το γεγονός πως ο βαυαρικός οίκος αποτελεί έναν από τους ισχυρούς συμβούλους του κ. Σόιμπλε.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...