Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


7 Σεπ 2011

Νιώθετε κούραση; Μήπως σας λείπουν βιταμίνες και μέταλλα;

Νιώθετε κούραση; Μήπως σας λείπουν βιταμίνες και μέταλλα;
Πίσω από μία κούραση που επιμένει, από ένα διαρκές αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, μπορεί να κρύβεται ένα διατροφικό λάθος: η έλλειψη βιταμίνων και μετάλλων, απαραίτητων για την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό δείχνουν νεότερες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Βρετανία. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση καλής υγείας. Η έλλειψή τους προκαλεί αίσθημα κόπωσης, πόνο στην πλάτη και στα πόδια, τις συχνές μολύνσεις κ.α. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από την έλλειψή τους. Αναγνωρίστε ποιό από τα παρακάτω συμπτώματα σας ταλαιπωρεί και μάθετε ποιά στοιχεία λείπουν από τον οργανισμό σας και ποιές είναι οι καλύτερες πηγές εξεύρεσης τους.

 Κόπωση ; Έλλειψη σιδήρου.

Από έλλειψη σιδήρου πάσχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Την εμφανίζει το 18% των γυναικών λόγω της απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση και άνθρωποι που υποφέρουν από αιμορραγία του εντέρου λόγω έλκους ή αυξημένης κατανάλωσης ασπιρινών.

Κύριες πηγές σιδήρου: Κόκκινο κρέας, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Επειδή η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, συνοδέψτε τις τροφές πλούσιες σε σίδηρο με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.

 Φαγούρα ; Έλλειψη ψευδαργύρου.

Το 1/3 των ανθρώπων παγκοσμίως πάσχει από έλλειψη ψευδαργύρου. Συνήθεις παθόντες είναι οι έφηβοι με κακές διατροφικές συνήθειες, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι.

Κύριες πηγές ψευδαργύρου: Καρύδια, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως, καβούρι, σαρδέλες και κόκκινο κρέας. Τη απαραίτητη ημερήσια δόση ψευδαργύρου προσφέρει ένα μόνο στρείδι ή μια μοσχαρίσια μπριζόλα 200 γρ.

 Ερεθισμένη γλώσσα ; Έλλειψη της βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης).

Ένας στους 10 ενήλικες έχει χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β2. Κύριες πηγές βιταμίνης 2 (ριβοφλαβίνης): Γάλα, αυγά, ρύζι, δημητριακά εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά. Ένα μεγάλο ποτήρι ημιαποβουτηρωμένο γάλα (περίπου 300 γρ.) προσφέρει λιγότερη από τη μισή ποσότητα συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης, όπως και 150 γρ. ψητό άπαχο μπούτι.

Πόνος στη μέση και τα πόδια ; Έλλειψη βιταμίνης D.

Ένας στους δύο ενήλικες έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.
Κύριες πηγές βιταμίνης D: Το φως του ήλιου. 12 με 30 λεπτά έκθεσης του προσώπου και των βραχιόνων στον ήλιο, τρεις φορές την εβδομάδα αρκούν για την αποθήκευση αποθέματος βιταμίνης D και για το χειμώνα.

Συχνές μολύνσεις ; Έλλειψη σεληνίου.

Όλοι το χρειαζόμαστε, αλλά ιδιαίτερα οι άνδρες, αφού βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος. Καλή πηγή σεληνίου: 7 καρύδια ημερησίως.

Άγχος ; Έλλειψη μαγνησίου.

Ιδιαίτερη ανάγκη μαγνησίου έχουν οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και οι ηλικιωμένοι, για την καλή κατάσταση των οστών τους.

Κύριες πηγές μαγνησίου: Σπανάκι (90 γρ. δίνουν το 1/3 την ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας), αμύγδαλα και ψωμί ολικής άλεσης (μία φέτα δίνει το 1/10 της συνιστώμενης ποσότητας πρόσληψης).

Άφθρες στο στόμα ; Έλλειψη βιταμίνης Α.


Σπάνια είναι τα ανησυχητικά ποσοστά έλλειψης. Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνη Α και να μην τρώνε συκώτι, γιατί τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Α συνδέονται με προβλήματα στη γέννα. Επίσης η υπερβολική πρόσληψη σε καθημερινή βάση, μακροπρόθεσμα μπορεί να κάνει εύθραυστα τα κόκαλα.
Κύριες πηγές βιταμίνης Α: Συκώτι, αυγά, τυρί και γιαούρτι.BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...