Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


15 Σεπ 2011

Μετατάξεις-εφεδρεία-απολύσεις, το τρίπτυχο του τρόμου στο Δημόσιο
Αρον αρον θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στο Δημόσιο, με το τρίπτυχο «μετατάξεις-εφεδρεία-απολύσεις» να περιλαμβάνει και τους υπαλλήλους των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ μια νέα ξαφνική κόντρα προέκυψε στους κόλπους της κυβέρνησης μεταξύ ενός αρμονικά μέχρι τώρα συνεργαζόμενου «δίδυμου» στο υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή του υπουργού Χάρη Καστανίδη και του υφυπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου.
Οι δηλώσεις προχθές του υφυπουργού περί απολύσεων και
εφεδρείας στους ΟΤΑ, που προκάλεσαν σάλο και ανησυχία, έκαναν τον Χάρη Καστανίδη μια μέρα μετά να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι η εφεδρεία θα εφαρμοστεί σε δεύτερο επίπεδο και μόνο αν δεν αποδώσουν οι μετατάξεις.
Στο μεταξύ, ανάστατοι είναι τουλάχιστον 17.000 συμβασιούχοι που υπηρετούν στους δήμους, γνωρίζοντας πως ένας στους δύο θα αποχωρήσει, καθώς και 12.000 υπάλληλοι στις δημοτικές επιχειρήσεις, που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και υψηλές αμοιβές, ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και περίπου 15.000 υπάλληλοι των δήμων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Στο μεταξύ, διαφορετική μορφή θα έχει η εργασιακή εφεδρεία στους δήμους. Τα βήματα θα είναι τα εξής:
1Μέχρι το τέλος του χρόνου, οι δήμοι πρέπει να έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους, κάνοντας χρήση και των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Το ύψος των δανείων δεν θα είναι ανεξέλεγκτο, αντίθετα θα έχει άμεση σχέση με τις δυνατότητες και τα έσοδα των δήμων, αφού σημαντική φροντίδα θα είναι να μην υπερχρεωθούν εκ νέου οι δήμοι με τα καινούργια δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
2Οσοι δήμοι δεν κατορθώσουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους θα υπαχθούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, που θα αντιμετωπίσει άμεσα το πλεονάζον προσωπικό. Οσοι οριστούν ως πλεονάζον προσωπικό, δεν έχουν άλλη δυνατότητα από το να ενταχθούν σε πρόγραμμα μετατάξεων. Μέχρι στιγμής οι διαβεβαιώσεις που δίδονται είναι ότι οι μετατάξεις θα αφορούν όμορους δήμους. Οπως επίσης ότι οι θέσεις προς μετάταξη σε πρώτη φάση θα προκηρυχθούν προκειμένου να πραγματοποιηθούν -αν υπάρξει αυτή η δυνατότητα- σε εθελοντική βάση.
3Αν οι θέσεις δεν καλυφθούν με αυτήν τη διαδικασία, το υπουργείο θα προχωρήσει σε εργασιακή εφεδρεία, ενώ καραδοκεί και η δυνατότητα που έχουν ήδη οι υπηρεσίες στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» να απολύσουν άμεσα τους δημοτικούς υπαλλήλους που δεν θα αποδεχτούν την καινούργια τους θέση και να μεταταχθούν.
Αίνιγμα επίσης παραμένει μέχρι στιγμής ποιοι και πόσοι θα είναι τελικά οι δήμοι όπου θα εφαρμοστούν οι μετατάξεις και η εφεδρεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υφυπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου, δεν θα ξεπεράσουν τους 15, όμως με σημερινές δηλώσεις του ο κ. Κουκουλόπουλος παραδέχτηκε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών τους προσώπων. Ετσι το υπουργείο δεν θα έχει ξεκάθαρη και συνολική εικόνα πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου. Κανένας δήμος, είπε τέλος ο υφυπουργός, δεν μπορεί να διατηρεί εκρηκτικό το μίγμα «έλλειμμα-χρέος», δηλαδή δεν έχει μόνο σημασία τι χρωστάει ένας δήμος, αλλά και αν είναι ελλειμματικός ή πλεονασματικός πρωτογενώς.
Αντιδρώντας στο μέτρο της εφεδρείας, οι εργαζόμενοι στους δήμους μέσω της ομοσπονδίας τους απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις του κλάδου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε αντί να εξωθεί σε απόλυση χιλιάδες εργαζομένους χωρίς δημοσιονομικό όφελος, να προωθήσει αναπτυξιακά μέτρα και να αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό.
400 οργανισμοί
Στο μεταξύ, μπιλιετάκι από τον αντιπρόεδρο Θόδωρο Πάγκαλο έχουν δεχτεί από τις 7 Σεπτεμβρίου περίπου 400 οργανισμοί που έχουν συνολικά 50.000 προσωπικό, να παραδώσουν τα στοιχεία των υπαλλήλων τους μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (21 Σεπτεμβρίου) σχετικά με τον αριθμό, τις ειδικότητες, τις αποδοχές και την οικογενειακή κατάσταση.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...