Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


23 Σεπ 2011

Αυθαίρετα: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΛΙΑ

Νόμος του κράτους έγινε η ρύθμιση για τη διατήρηση των αυθαιρέτων που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Ν. 4014, ΦΕΚ 209 Α) και εισάγει μεταξύ άλλων ένα επιπλέον χαράτσι για τους ιδιοκτήτες, αφού σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και του μηχανικού ότι δεν υπάρχουν
αυθαιρεσίες.
Η προθεσμία για την ένταξη στο νόμο ισχύει από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου και οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Η αίτηση κατατίθεται από μηχανικό και ιδιοκτήτη και το πρόστιμο που υπολογίζεται από την Πολεοδομία θα καταβάλλεται πιθανότατα μέσω τραπέζης. Οι πολίτες θα μπορούν να ξοφλήσουν το πρόστιμο σε 30 δόσεις με την υποχρέωση να καταβάλλουν την πρώτη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Μειωμένος είναι ο συντελεστής του προστίμου για τα κτίσματα που ανοικοδομήθηκαν πριν από το 1983. Το ακίνητο διατηρείται για 30 έτη ανεξάρτητα εάν βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως.
* Μεταβιβάσεις: Σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία εν ζωή (γονική παροχή, δωρεά, αγοραπωλησία) θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωση από μηχανικό, ανεξάρτητα εάν το σπίτι είναι καθ’ όλα νόμιμο ή έχει ενταχθεί στο νόμο για τη διατήρηση των αυθαιρέτων. Η αμοιβή του μηχανικού δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους αγνοήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία και δεν εκδώσουν το πιστοποιητικό «πολεοδομικής νομιμότητας». Επιπλέον, τα ακίνητα με αυθαιρεσίες δεν μπορούν να μεταβιβαστούν αν δεν ενταχθούν στο νόμο για τη διατήρηση.
* Εξαιρέσεις: Εξαίρεση αποτελούν οι κληρονομιές, ενώ καθ’ όλα νόμιμα κι έγκυρα είναι όσα συμβόλαια είχαν συνταχθεί μέχρι και προχθές, 20 Σεπτεμβρίου, καθώς ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Εξαιρούνται επίσης τα αυθαίρετα…
* που υφίστανται προ του 1955
* που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με το Ν. 1337/1983 ή που νομιμοποιήθηκαν με τις διατάξεις των νόμων 1337/1983, 1577/1985 και 1512/1985
* των οποίων έχει ανασταλεί η κατεδάφιση, σύμφωνα με το νόμο 1337/1983, όπως ισχύουν, χωρίς όμως να έχει απορριφθεί με απόφαση του αρμοδίου κατά περίπτωση οργάνου η αίτηση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση και
* για τα οποία έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του νόμου 3775/2009 ή του ν. 3843/2010 και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές.
Στις εξαιρέσεις δεν υπάγονται η μεταβίβαση αυτοτελούς ιδιοκτησίας ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση, αν το ακίνητο βρίσκεται σε δάσος, δασική ή αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό ή τη ζώνη παραλίας, σε αρχαιολογικό χώρο, ρέμα, διατηρητέα κτίρια, κοινόχρηστους χώρους της πόλης.
* Κόστος – Διαδικασία: Η αμοιβή του μηχανικού θα καθοριστεί ενδεχομένως με κοινή Υπουργική Απόφαση και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμοιβές θα είναι ενδεικτικές κι όχι δεσμευτικές, μετά το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού και θα κυμαίνονται από 280 έως 300 ευρώ.
Εκκρεμούν επίσης δύο ακόμη Υπουργικές Αποφάσεις: η πρώτη αφορά στη διαδικασία είσπραξης του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαίρετης κατασκευής και η δεύτερη τις διευκρινίσεις για τη διαδικασία μεταβίβασης, όπως το περιεχόμενο της βεβαίωσης του μηχανικού.
Οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι επισημαίνουν μάλιστα πως η διάταξη που προβλέπει ότι ο φάκελος με τα πολεοδομικά στοιχεία για το αυθαίρετο δε μπορεί να κατατεθεί στις Πολεοδομίες πριν από την 30ή Νοεμβρίου 2011, θα «παγώσει» κάθε αγοραπωλησία ακινήτου.ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...