Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


12 Σεπ 2011

Νέο χαράτσι στα σπίτια


Τετραγωνικό και ευρώ θα πληρώσουν όλοι οι Ελληνες με το νέο χαράτσι που επιβάλλει η κυβέρνηση στα σπίτια. Υπολογίζεται ότι αυτή η νέα εισφορά θα επιβαρύνει περίπου 7,5 εκατομμύρια ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ. Το ύψος του ειδικού τέλους, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, αφού προηγήθηκε μια μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό,
μέχρι 10 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού:

* Θα επιβληθεί διετές τέλος στην ακίνητη περιουσία (δομημένη επιφάνεια) το οποίο θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ το τετραγωνικό έως και 10 ευρώ το τετραγωνικό για τις ακριβές περιοχές. "Οπου έχουμε πολυτελή κατοικία, όπως τα βόρεια προάστια για παράδειγμα, θα επιβληθεί τέλος 10 ευρώ" είπε ο κ. Βενιζέλος. Στην ίδια κατηγορία είναι τα σπίτια σε ακριβές περιοχές όπως η Γλυφάδα, το Κολωνάκι, το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, καθώς και τα εξοχικά. Κατά μέσο όρο το ειδικό τέλος θα είναι 4 ευρώ ανά τετραγωνικό και θα ενσωματωθεί - πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η μη πληρωμή του, θα σημάνει και διακοπή της ηλεκτροδότησης!
* Θα περικοπεί για συμβολικούς λόγους ένας μισθός από όλους τους αιρετούς πολιτικούς, δηλαδή υπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς, δημάρχους, αντιδημάρχους, περιφερειάρχες, καθώς και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
* Επισπεύδεται η σύνταξη και η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή έως τα τέλη του Οκτωβρίου του προϋπολογισμού του 2012, κατ’ απαίτηση των δανειστών και με στόχο η κυβέρνηση να πείσει τους Ευρωπαίους ότι εφαρμόζει τα μέτρα, ώστε να ψηφίσουν εντός του Οκτωβρίου, το νέο πακέτο για τη στήριξη της Ελλάδας σύμφωνα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου του 2011.
* Θα κληθεί ο εφοπλιστικός κόσμος για να εξεταστεί πώς θα συμβάλλει στη δημοσιονομική προσπάθεια που γίνεται.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, φέτος το τέλος για τα ακίνητα θα επιβληθεί εφάπαξ άμεσα, ώστε ταμειακά να εμφανιστεί στα έσοδα έως τον Φεβρουάριο. Για το 2012 θα καταβληθεί σε δόσεις. Ο υπολογισμός του ειδικού αυτού τέλους θα γίνει με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων, την περιοχή και την τιμή ζώνης, όπως και τη χρήση τους. Θα ισχύσουν όμως και άλλα κριτήρια (κοινωνικά για ανέργους και πολύτεκνους), ενώ θα ληφθούν υπόψη και όσα από τα νοικοκυριά έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Εφόσον δηλαδή έχουν εισόδημα ώς 12.000 ευρώ, το ειδικό τέλος θα είναι κατά πάσα πιθανότατα σε μια μικρή κλίμακα (από 0,5 έως 1,5 ευρώ το τετραγωνικό).

Τι είπε και ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος εν συντομία:

* Απαιτούνται 2 δισ. ευρώ για να πετύχουμε το στόχο μας.
* Αμεση προτεραιότητα η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων για να αναπνεύσουμε.
* Μπαίνει ειδικό τέλος από 0,5 ευρώ, έως 10 ευρώ το τετραγωνικό στα σπίτια.
* Κόβεται ένας μισθός από υπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς, δημάρχους, αντιδημάρχους, περιφερειάρχες και Πρόεδρο Δημοκρατίας.
* Θα ζητηθεί βοήθεια και από τους εφοπλιστές.
* Τα νέα μέτρα "επαρκούν για να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους".
* "Η αναχώρηση της τρόικας ήταν απολύτως προγραμματισμένη και συμφωνημένη. Δεν υπάρχει πρόβλημα συμφωνίας με την τρόικα".
* Κακόγουστα παιχνίδια τα περί χρεοκοπίας.
* Στο ξέφωτο των πρωτογενών πλεονασμάτων θα βγούμε τον Μάρτιο του 2012.
* Χρειαζόμαστε κάτι που να είναι δίκαιο, να διαφοροποιεί τον πλούσιο από τον φτωχό, να αποδώσει άμεσα και να μην εξαρτάται από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
* Ο προϋπολογισμός κατατίθεται έως τις 3 Οκτωβρίου με στόχο να ψηφιστεί ώς το τέλος του Οκτωβρίου.
* Το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα (της 21ης Ιουλίου) θα μας επιτρέψει να τακτοποιήσουμε οφειλές 6,5 δισ. ευρώ του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.
* Θα ερευνηθεί πώς θα φορολογηθούν οι ελληνικές καταθέσεις του εξωτερικού.

ΠΩΣ ΘΑ... ΑΔΕΙΑΣΕΙ Η ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ...

Παράδειγμα:
• Ιδιοκτήτης σπιτιού 100 τ.μ. σε ακριβή περιοχή (Εκάλη, Κηφισιά) με την υψηλότερη τιμή ζώνης (3.000 ευρώ) θα πληρώσει την υψηλότερη κλίμακα (10 ευρώ/τετραγωνικό), δηλαδή 1.000 ευρώ για τα 100 τετραγωνικά. Αν έχει και εξοχικό (80 τ.μ.) σε νησί, ή σε παραθαλάσσια περιοχή θα επιβαρυνθεί ανάλογα με την τιμή ζώνης, με 40 ευρώ έως και 800 ευρώ επιπλέον!

ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΩ ΔΕΗ

Το νέο χαράτσι θα έχει διετή εφαρμογή, δηλαδή για το 2011 και το 2012. Θα επιβληθεί άμεσα και θα έρθει μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ, ώστε το ποσό του 2011 να έχει εισπραχθεί ώς τον Φεβρουάριο του 2012.
Για το 2012 θα πληρωθεί με δόσεις.
Ως τετραγωνικά θα υπολογιστούν αυτά που έχουν δηλωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ Ή ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ;

Τι θα γίνει όμως με όσους νοικιάζουν; Θα πληρώσουν το χαράτσι οι ενοικιαστές ή οι ιδιοκτήτες; Εδώ τη λύση θα τη δώσει ο λογαριασμός της ΔΕΗ, κατά ένα μέρος. Αν για παράδειγμα ο λογαριασμός βγαίνει στο όνομα του ιδιοκτήτη, είναι πιθανό ο ενοικιαστής να μην επιβαρυνθεί. Αντίθετα, αν ο λογαριασμός είναι στο όνομα του ενοικιαστή, τότε το ποιος θα πληρώσει το χαράτσι είναι θέμα συνεννόησης. Και εκεί θα υπάρξουν προβλήματα.

ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ;

Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον Ελληνικό Λαό, για ποιο λόγο, ενώ αρνείται να πουλήσει δημόσια περιουσία, για την οποία είναι δεδομένη η αδυναμία διαχείρισής της, ούτε ανακοινώνει μέτρα περιστολής του παμφάγου δημόσιου τομέα, εν τούτοις, εξαγγέλλει ένα μέτρο πραγματικού "ξεπουλήματος" της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, όπως το νέο διετές τέλος στα κτίρια που ανακοίνωσε σήμερα!
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με αφορμή το νέο ειδικό τέλος στα ακίνητα, υπενθυμίζοντας ότι την τελευταία διετία τα ακίνητα έχουν επιβαρυνθεί με νέους φόρους-εισφορές και τεκμήρια όπως:
1. Έκτακτη εισφορά ακίνητης ιδιοκτησίας επί ΕΤΑΚ 2009 έως και 9‰
2. 10-20πλασιασμός του ετήσιου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1‰ σε 1% - 2%
3. 10πλασιασμός του Φόρου κληρονομιάς - γονικής παροχής από 1% σε έως 10%
4. Αύξηση φορολογίας εισοδήματος έως 45%, με διατήρηση και του συμπληρ/κού φόρου 1,5-3%.%, ώστε το εισόδημα από μισθώματα να είναι το μόνο που φορολογείται πάνω από την κλίμακα!
5. Βαρύ ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή και μισθωμένη κατοικία.
6. Κατάργηση απαλλαγής των δαπανών επισκευών κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα.
Η κυβέρνηση που δεν θέλει ή αδυνατεί, να περιορίσει τη σπατάλη στο Δημόσιο και τη φοροδιαφυγή, επιλέγει και πάλι την "εύκολη λύση" της υπερφορολόγησης των "συνήθων κορόιδων" που δεν μπορούν να κρύψουν, ούτε να μεταφέρουν την περιουσία τους στο εξωτερικό.

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νέο χαράτσι που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα στα κρατικά έσοδα που καταγράφεται εξαιτίας της ύφεσης αλλά και της ανικανότητας της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Μέτρα που επιτείνουν την ύφεση χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου από τη Θεσσαλονίκη.

Στη δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης επισημαίνει ότι:
«Δεν ανακόπτεται η ύφεση με νέα μέτρα ύφεσης όπως αυτά που εξήγγειλε ο κ. Βενιζέλος. Σήμερα, η αξιοπιστία της κυβέρνησης εξανεμίστηκε απολύτως. Οι συγκρούσεις των μελών της, η αδράνεια και η αναποτελεσματικότητά της, κατέληξαν σε νέα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, που ο κ. Παπανδρέου δεν τόλμησε να πει χθες, αφήνοντας σήμερα το έργο αυτό στον «αντ’ αυτού». Νέα δυσβάστακτα μέτρα που ακυρώνουν τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησής του και ρίχνουν νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν πλέον άλλα φορολογικά βάρη».

Σε άρνηση πληρωμών καλεί το ΚΚΕ:
«Στο νέο φορολογικό αντιλαϊκό ντου κυβέρνησης - τρόικας η απάντηση του λαού πρέπει να είναι: Τέλος οι θυσίες μας για την κρίση, την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Πλατιά συμμετοχή στην οργανωμένη άρνηση πληρωμής για τα φοροχαράτσια».

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ αναφέρει:
«Το ΠΑΣΟΚ όσο και να συναναστρέφεται τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της τρόικας, παραμένει βαθιά στο DNA του η κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που στην ουσία ακόμη κομμουνιστικοκρατείται μέσω των συντεχνιών. Καιρός να απελευθερώσουμε τη χώρα από τις δουλείες που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση».

Η Δημοκρατική Συμμαχία επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση μετά από ανικανότητα και φαυλότητα μηνών, πανικόβλητη πλέον, βρίσκεται ξανά στο ίδιο σημείο κάνοντας τα ίδια λάθη. Αντί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, για πολλοστή φορά επιλέγει την υπερφορολόγηση των συνηθισμένων και εξαντλημένων ιδιωτών».ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...