Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


6 Σεπ 2011

Ποιες αλλαγές επιταχύνονται μετά την κόντρα με την τρόικα



Μόλις 10 ημέρες έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το δυσμενές κλίμα που υπάρχει απέναντί της στην Ευρώπη. Το πρώτο σήμα θα προσπαθήσει να το στείλει σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου και θα περάσει το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς των ταξί. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει άμεσα το θέμα της εργασιακής εφεδρείας ακόμη και στις παρυφές του δημοσίου τομέα. Οπως
δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος «στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία για την εργασιακή εφεδρεία 'στα όρια του στενού δημόσιου τομέα', στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριλαμβάνονται και οι μισθολογικές αναδιαρθρώσεις.
Επίσης μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το ολοκληρωμένο σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο, με στόχο να υπάρξει άμεσα σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει και πρόβλεψη για τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», ώστε η εφαρμογή του να έχει πραγματικά και προσχηματικά αποτελέσματα.
Eurogroup
Μια πρώτη γεύση των αρνητικών διαθέσεων πολλών κοινοτικών πρωτευουσών σχετικά με τις αποκλίσεις στα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, εισέπραξε το οικονομικό επιτελείο στη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στις συζητήσεις, που θα συνεχιστούν και σήμερα, ορισμένες εθνικές αντιπροσωπίες εμφανίστηκαν από επιφυλακτικές έως δύσπιστες για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προωθήσει τις απαιτούμενες και συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα, διεμηνύθη στην ελληνική πλευρά ότι, στο κρίσιμο δεκαήμερο που μεσολαβεί έως το Eurogroup της 16ης Σεπτεμβρίου στην Πολωνία, θα πρέπει τάχιστα να εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ανατρέψουν τη συνολική κακή εικόνα που έχει διαμορφωθεί και η οποία κάθε άλλο παρά διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις τόσο για την 6η δόση των δανείων όσο και για τα δύο «αγκάθια» του νέου πακέτου στήριξης, δηλαδή τις εγγυήσεις που ζητά η Φινλανδία και τη συμμετοχή των ιδιωτών.
Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σταδιακά σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καλλιεργείται η ιδέα να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα μας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στην Ελλάδα, όπως συνέβη και με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί και από άλλα κράτη-μέλη, θ’ ανοίξει το δρόμο για αναθεώρηση του στόχου για περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να διαπιστώσουν και να αναγνωρίσουν οι κοινοτικοί ιθύνοντες ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν» και ότι θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, χωρίς βέβαια να υπάρξει μείωση των προσπαθειών.
Εργασιακό
Έως το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να απαντήσει στην τρόικα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να περιοριστεί η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και να διευρυνθεί το κύμα των μειώσεων των μισθών σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ο υπουργός Γ. Κουτρουμάνης διέψευσε χθες ότι η τρόικα έθεσε θέμα επιβολής χαμηλότερων μισθών σε τοπικό επίπεδο (αν και το σχετικό ερώτημα υπήρχε στο ερωτηματολόγιο της τρόικας).
ΣΕΒ: «Εξωθούμαστε εκτός ευρώ»
Tην προειδοποίηση ότι η Eλλάδα εξωθείται εκτός ευρώ και στο οικονομικό περιθώριο της Eυρώπης από τις παγκόσμιες αγορές, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣEB Δημήτρης Δασκαλόπουλος κατά την παρουσίαση της μελέτης της McKinsey «H Eλλάδα 10 χρόνια μπροστά». H επιβίωσή μας μπορεί να διασφαλιστεί μόνον αν η οικονομία μας περάσει σε νέα μακρά φάση ταχύρυθμης ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος, υπογραμμίζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης για δυνατότητα διπλασιασμού του ρυθμού ανάπτυξης του AEΠ σε πάνω από 3% έναντι 1,5%, που προδικάζουν οι αγορές για την ερχόμενη δεκαετία, αν εφαρμοστεί ένα πλάνο στοχευμένης ανάπτυξης και άρσης των εμποδίων και των δυσκολιών...
«Aς καταλάβουμε επιτέλους ότι εκείνο που παίζεται είναι το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Tα υπόλοιπα είναι μικροπολιτική και μικρολογία. H διαπραγμάτευση και η συνεννόηση με τους εταίρους μας είναι εύκολη, αρκεί να πείσουμε ότι θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε» δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Παράταση
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ αποκάλυψε ότι η τρόικα έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων προκειμένου να τηρηθούν οι στόχοι του προγράμματος δανειοδότησης. «Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μήνυμα που εκπέμπεται και θα λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων», δήλωσε.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...