Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


19 Σεπ 2011

Χαράτσι ακινήτων: Αλλαγές στη Βουλή


Χαράτσι ακινήτων: Αλλαγές στη Βουλή


Με ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών-βελτιώσεων συζητείται την Τετάρτη στη Βουλή η τροπολογία για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων από το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει 2,6 δισ. ευρώ φέτος και άλλα τόσα το 2012. Υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διορθώσεις που αφορούν στην εξαίρεση ή την επιβολή μειωμένου τέλους για τις
ξενοδοχειακές μονάδες και στους ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, οι οποίοι σύμφωνα με την τροπολογία καλούνται να καταβάλουν το ειδικό τέλος, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, με βάση τους κανονικούς συντελεστές.
Το μειωμένο τέλος που έχει οριστεί σε 0,5 ευρώ ανά τ.μ. για ένα ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έως 200 τ.μ. με τιμή ζώνης έως 3.000 ευρώ πληρώνουν:
Οι πολύτεκνοι.
Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ χωρίς να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του ειδικού τέλους μέχρι 8.000 ευρώ.
Ανάπηρο ή πρόσωπο που βαρύνεται φορολογικά από ανάπηρο.
Σύμφωνα με τον τροπολογία:
1. Το νέο τέλος επιβάλλεται σε δομημένες ηλεκτροδοτούμενες, για οικιστική ή εμπορική χρήση, επιφάνειες.
2. Το τέλος υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί το συντελεστή του ειδικού τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου.
3. Το ειδικό τέλος βαρύνει τον κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της μερίδας κάθε συνιδιοκτήτη.
4. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
5. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
6. Για το έτος 2011 το ειδικό τέλος θα συνεισπραχθεί από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2012.
7. Τα ποσά που θα εισπραχθούν από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα αποδοθούν στο ελληνικό δημόσιο εντός είκοσι ημερών από τη λήξη του μήνα που εισπράχθηκαν οι λογαριασμοί.
8. Αν που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές προβαίνουν στη διακοπή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του.
9. Αν δεν ζητηθεί η διακοπή της σύνδεσης τότε με απόφαση Βενιζέλου επιβάλλεται πρόστιμο στη ΔΕΗ ή στον εναλλακτικό προμηθευτή ρεύματος. Το πρόστιμο ορίζεται στο προσαυξημένο κατά 25% ειδικό τέλος το οποίο δεν εισπράχθηκε.
Παράδειγμα
Συνδρομητής δεν κατέβαλε το τέλος ύψους 350 ευρώ και η ΔΕΗ δεν διέκοψε τη σύνδεση. Στην περίπτωση αυτή, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα επιβληθεί στη ΔΕΗ πρόστιμο ύψους 437,50 ευρώ (350,00 x 1,25).
10. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το ελληνικό δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους με την επιβολή των αναγκαστικών μέτρων (κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων).
11. Η αλλαγή προμηθευτή ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.
Παράδειγμα
Φορολογούμενος έχει πρώτη κατοικία 120 τ.μ. από το 2008 στο Χαλάνδρι(περιοχή με τιμή ζώνης 2.300 ευρώ/τ.μ.). Επίσης έχει σπίτι 60 τ.μ. σαράντα ετών στο χωριό που κληρονόμησε από τον πατέρα του (τιμή ζώνης 700 ευρώ/τ.μ.)
Η κατοικία στο Χαλάνδρι έχει ειδικό τέλος 8 ευρώ/τ.μ. και συντελεστή προσαύξησης 1,25 λόγω τριετίας.
Το σπίτι στο χωριό έχει ειδικό τέλος 4 ευρώ/τ.μ. και συντελεστή προσαύξησης 1.
Με τους επόμενους δύο λογαριασμούς της ΔΕΗ ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει έκτακτο τέλος ακινήτων.
Για την κατοικία στο Χαλάνδρι: 120 (επιφάνεια κατοικίας) x 8 (συντελεστής ειδικού τέλους) x 1,25 (συντελεστής προσαύξησης) = 1.200 ευρώ.
Για το σπίτι στο χωριό: 60 (επιφάνεια κατοικίας) x 4 (συντελεστής ειδικού τέλους) x 1 (συντελεστής προσαύξησης) = 240 ευρώ.
Σύνολο: 1.440 ευρώ.
Το ...τέλος της κτηματαγοράς
Χαριστική βολή στην οικοδομή και γενικότερα στην κτηματαγορά, θα δώσει η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, εκτιμούν οι ειδικοί του real estate οι οποίοι εκφράζουν την πλήρη απαισιοδοξία τους για το ότι δεν θα πάρει ποτέ μπροστά η «ατμομηχανή» της οικονομίας.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και η επιβολή νέων φόρων θα απομακρύνει και τους τελευταίους, Ελληνες και ξένους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της η Alpha Bank, και χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις της έκτακτης εισφοράς, προβλέπει ότι το 2011 οι επενδύσεις σε σπίτια θα κυμανθούν κοντά στα 5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 24% σε σύγκριση με τα 6,6 δισ. ευρώ το 2010, χρονιά που επίσης η κρίση είχε χτυπήσει την κτηματαγορά.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το 2006, την περίοδο έκρηξης της οικοδομής και των αγοραπωλησιών ακινήτων, οι επενδύσεις σε κατοικίες είχαν φτάσει τα 16,1 δισ. ευρώ, επομένως μέσα σε πέντε χρόνια χάθηκαν από την αγορά πάνω από 11 δισ., με μια πτώση κατά 69%! Οπως επισημαίνεται στην ανάλυση, η πτώση των επενδύσεων θα προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο μια περαιτέρω πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά -5,0% και το 2012 θα συνεπάγεται πτώση του ΑΕΠ μόνο κατά -0,13 μονάδες. Η μείωση των επενδύσεων σε ακίνητα συνεπάγεται ταυτόχρονα μεγάλη ανεργία στον κλάδο της οικοδομής που συντηρεί πάνω από 130 επαγγέλματα και περίπου 1 εκατ. εργαζομένους.
Σε ό,τι αφορά τις άμεσες επιπτώσεις της έκτακτης εισφοράς, μεσίτες και κατασκευαστές περιμένουν μεγάλη αύξηση της προσφοράς ακινήτων, κυρίως κατοικιών με μεγάλες επιφάνειες και σε περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης, υπό το φόβο ενός μόνιμου φόρου.
Για «ξεπούλημα» χωρίς όμως υποψήφιους αγοραστές, κάνουν λόγο οι ειδικοί και στους αποθηκευτικούς χώρους, οι οποίοι βαρύνονται με μεγάλη έκτακτη εισφορά.
Ενα μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει σύντομα η αγορά είναι αυτή των κατοικιών κι άλλων κτιρίων χωρίς... ρεύμα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...