Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


30 Σεπ 2011

Οδηγός συντάξεων για γυναίκες

Αναλυτικές οδηγίες για τη συνταξιοδότηση των γυναικών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ περιλαμβάνει εγκύκλιος που εξέδωσε χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.
Πρόκειται για οδηγό με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών ασφαλισμένων του ΙΚΑ για πρόωρη ή πλήρη σύνταξη τα οποία αυξάνονται κλιμακωτά από το 2011 με βάση τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νόμου. Ειδικότερα, ανάλογα με την κατηγορία των ασφαλισμένων γυναικών, ισχύουν τα ακόλουθα:

Γυναίκες με 4.500
ημέρες ασφάλισης
Οι γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ (δηλαδή, υπαγόμενες στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, για πρώτη φορά, μέχρι και τις 31/12/1992), οι οποίες συνταξιοδοτούνται με 4.500 ημέρες ασφάλισης, ακολουθούν σε κάθε περίπτωση τα όρια ηλικίας που διαμορφώνονται από 1/1/2011 και εφεξής, με αποκλειστικό κριτήριο το ημερολογιακό έτος συμπλήρωσης του 55ου ή 60ού έτους προκειμένου για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος, ανεξαρτήτως του έτους συμπλήρωσης των απαιτούμενων κατ' ελάχιστον 4.500 ημερών ασφάλισης (δηλαδή, ανεξαρτήτως του εάν ο χρόνος αυτός συμπληρώνεται πριν ή μετά την 1/1/2011). Στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο της σταδιακής προσαύξησης των ορίων ηλικίας, διευκρινίζεται ότι το ποσοστό μείωσης θα υπολογίζεται από το διαμορφωμένο, αντίστοιχα, όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο για τις παλαιές ασφαλισμένες (δηλαδή, υπαγόμενες στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης για πρώτη φορά μέχρι και τις 31/12/1992), οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει κατ' ελάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, προβλέπεται σταδιακή προσαύξηση του ισχύοντος μέχρι 31/12/2010 ορίου ηλικίας των 60 και 55 ετών, προκειμένου για πλήρη και μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, αρχής γενομένης από την 1.1.2011 και μέχρι τη συμπλήρωση (κατά το έτος 2015), των 65 και 60 ετών, αντίστοιχα.
Με τον τρόπο αυτόν καθιερώνεται από το έτος 2015 και εφεξής το 65ο έτος ως γενικό όριο για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος και το 60ό ως γενικό όριο για τη μειωμένη.
Τα ανωτέρω όρια ηλικίας αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων ανεξάρτητα από φύλο και ημερομηνία υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Στο πλαίσιο, δε, της σταδιακής αυτής εναρμόνισης του ορίου ηλικίας για τις μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένες ορίζεται ότι θεμελιώνουν δικαίωμα μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση, αντίστοιχα, των ορίων που θα έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος της συμπλήρωσης του 55ου ή του 60ού έτους.
Με βάση, λοιπόν, την ισχύουσα ως άνω νομοθεσία, οι παλαιές ασφαλισμένες οι οποίες συνταξιοδοτούνται με 4.500 ημέρες ασφάλισης ακολουθούν σε κάθε περίπτωση τα όρια ηλικίας που διαμορφώνονται από 1/1/2011 και εφεξής με αποκλειστικό κριτήριο το ημερολογιακό έτος συμπλήρωσης του 55ου ή 60ού (σύμφωνα με τους παραπάνω πίνακες), προκειμένου για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος, ανεξαρτήτως του έτους συμπλήρωσης των απαιτούμενων κατ' ελάχιστον 4.500 ημερών ασφάλισης (δηλαδή, ανεξαρτήτως του αν ο χρόνος αυτός συμπληρώνεται πριν ή μετά την 1/1/2011).
Στην περίπτωση, δε, λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο της σταδιακής προσαύξησης των ορίων ηλικίας, διευκρινίζουμε ότι το ποσοστό μείωσης θα υπολογίζεται από το διαμορφωμένο, αντίστοιχα, όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης

Συνταξιοδότηση
μητέρων ανηλίκων
Για τις νέες (μετά το 1993) ασφαλισμένες, προκειμένου για τη θεμελίωση δικαιώματος είτε μειωμένης είτε πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, απαιτείται σε κάθε περίπτωση η σωρευτική συνδρομή των τιθέμενων κάθε χρόνο προϋποθέσεων. Δηλαδή, οι ασφαλισμένες μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για τα έτη 2011 και 2012, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης, έχουν ανήλικο παιδί και έχουν συμπληρώσει το 50ό ή 55ο έτος (για τη λήψη αντίστοιχα μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος) και για τα έτη 2013 και εφεξής εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης, έχουν ανήλικο παιδί και έχουν συμπληρώσει το 60ό ή 65ο έτος (για τη λήψη αντίστοιχα μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος).
Συνεπώς, για τις νέες ασφαλισμένες και προκειμένου για τα έτη 2011 και 2012, η αναγνώριση πλασματικών χρόνων για τη συμπλήρωση των 6.000 ημερών ασφάλισης έχει πρακτικό αποτέλεσμα μόνο για μητέρες με ανήλικο παιδί και που έχουν ήδη συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο των 50 ή 55 ετών προκειμένου για τη θεμελίωση δικαιώματος μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...