Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


27 Οκτ 2011

Γερμανική βόμβα στην ελληνική επαρχία...

thumb

Η βόμβα στα θεμέλια του ελληνι­κού πολιτικού συστήματος που από καιρό προεξοφλούσαμε, τοποθετήθηκε επισήμως χθες από την καγκελάριο της Γερμανίας (σε λίγο και της ελληνικής επαρχίας της) Άνγκελα Μέρκελ, ανεξαρτήτως των αριθμητικών δεδομένων της «λύσης» για το ελληνικό χρέος, η οποία, έως την ώρα που το «Π» πήγαινε για τύπωμα, έμοιαζε εκκρεμής ως προς τις (κρίσιμες πάντως) λεπτομέ­ρειές της.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, στη συζήτη­ση στη γερμανική Βουλή πριν από τη θε­τική γι’ αυτήν ψηφοφορία για το προσω­ρινό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθε­ρότητας (EFSF), η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί «οδυνηρές μεταρρυθμίσεις» και μόνιμη επιτροπεία, διότι, όπως ξεκάθα­ρα συμπέρανε, «δεν αρκεί η τρόικα»!

Με απλά λόγια, εκτός του ότι ζήτησε ακόμη μια φορά συνταγματοποίηση της λιτότητας για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, ανήγγειλε ακόμη μια φορά την αλλαγή των ευρωσυνθηκών, αλλά και τη μελλοντική παραπο­μπή στο Ευρωπαϊκό Δι­καστήριο όσων χωρών κρίνονται (από ποιον και με ποιο κριτήριο;) «απείθαρχες» ως προς την τήρηση των δημοσιονο­μικών κανόνων.
Βεβαίως, το μέτρο που θεωρείται άμεση προτεραιότητα - και εφαρμόσιμο, αφού έχει ήδη ενεργοποιηθεί - είναι η «μόνι­μη επιτροπεία».
Ο Ράιχενμπαχ είναι εδώ

Άλλωστε ο Ράιχενμπαχ είναι ήδη εδώ και ελέγχει τα υπουρ­γεία - παρά τα ταραγμένα κυβερνητικά ψελλίσματα από τις Βρυξέλλες ότι η άμεση εποπτεία στα υπουργεία δεν είναι μια αποδεκτή προοπτική -, ενώ η Task Force έχει ενεργοποιηθεί και το επόμε­νο δίμηνο θα στελεχωθεί από πολλές ακόμη δεκάδες πρόσωπα σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Η καγκελάριος λοιπόν είναι σαφής και οι θέσεις της δεν σηκώνουν παρερ­μηνεία, όση επικοινωνιακή διαχείριση κι αν επιχειρηθεί να γίνει: Η παραμονή στην ευρωζώνη για την Ελλάδα απαιτεί πλήρη παράδοση δημοσιονομικής και πολιτικής κυριαρχίας. Το ελληνικό πο­λιτικό σύστημα, επομένως, καλείται να αποδεχθεί ή να απορρίψει το γερμανι­κό τελεσίγραφο. Κι αυτήν τη φορά όλα δείχνουν ότι τα περιθώρια για μισόλογα τελειώνουν.
Η γερμανική διοίκηση της ευρωζώνης - παντοδύναμη όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα - δεν σκοπεύει να «ανεχθεί» παραφωνίες.
Δημιουργική ασάφεια

Η ώρα που έκλεινε την ύλη του χθες το «Π», πολύ πριν από την ανακοίνωση του κει­μένου των συμπερα­σμάτων, δεν επέτρε­πε να έχουμε την τελι­κή αποτύπωση. Ωστόσο από νωρίς χθες είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα το οποίο προϊδέα­ζε για κάποιες από τις «σταθερές» της υποτιθέμενης επίλυσης του ελληνικού ζη­τήματος και της «ρύθμισης» του ελληνικού χρέους.
Κατ’ αρχάς η δια­πραγμάτευση εξελισ­σόταν εν μέ­σω σοβαρών αμφιβολιών για το αν η σύνοδος θα κα­τάφερνε να αποτυπώσει μια σαφή «λύ­ση». Αιτία γι’ αυτό ήταν οι σοβαρές δια­φωνίες για το... μπαγιόκο.

Δηλαδή τη ρύθμιση για το προσωρινό ταμείο στήριξης της ευρωζώνης (EFSF), για το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων, για τον τρόπο με τον οποίο θα εξευρε­θούν, για το ύψος του ελληνικού «κου­ρέματος» και τον τρόπο κάλυψης των απωλειών που θα υποστούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και, τέλος, για το δεύτερο δάνειο της τρόικας προς την Ελλάδα, το οποίο θα συνοδεύσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία που συνιστά το «κούρεμα».
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν χθες το μεσημέρι, οι ηγέτες της ευρω­ζώνης αναμενόταν να λάβουν μια πολιτική απόφαση η οποία δεν θα περιλάμ­βανε τις «τεχνικές λεπτομέρειες», δη­λαδή το ουσιαστικό τμήμα της, το οποίο χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία και διαπραγμάτευση.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε με δήλωσή του στο Reuters: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι πολιτικοί. Χρειάζεται να πάρουν πολιτικές αποφάσεις. Αυτό που αναμέ­νεται από εκείνους σήμερα το βράδυ είναι αυτό ακριβώς. Υπήρξαν τεχνικές διεργασίες πριν από τη σύνοδο και πι­θανότατα θα υπάρξουν και μετά τη σύ­νοδο».
Στο ίδιο κλίμα η Άνγκελα Μέρκελ, στην ομιλία της στη γερμανική Βουλή, όπου κρινόταν η τύχη του προσωρινού μηχανισμού, προϊδέασε για την παρά­ταση της εκκρεμότητας: «Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα δώσει λεπτομέρειες για όλες τις πτυχές των συμφωνιών με νούμερα. (...) Κανείς δεν πρέπει να πε­ριμένει ότι οι λύσεις θα παραχθούν εν μια νυκτί».

Το δράμα λοιπόν θα έχει κι άλλα επει­σόδια, ανεξάρτητα από το τι παρήχθη ως αποτέλεσμα της ευρωσυνόδου σήμε­ρα τα ξημερώματα...ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...