Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


22 Οκτ 2011

ΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Η ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ


 

Μείωση αμοιβών συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών, δικαίωμα ίδρυσης δικηγορικών εταιρειών, αλλά και δημοσιοποίηση πλήρους λίστας των εκατοντάδων προς απελευθέρωση «κλειστών» επαγγελμάτων ζητεί η Κομισιόν από την Ελλάδα, στην έκθεση αξιολόγησης που είδε προχθές το φως της δημοσιότητας για την 6η δόση.
Καθιστά σαφές ότι ήδη η κυβέρνηση στις συζητήσεις με την τρόικα έχει δεσμευθεί για αλλαγές, κάνει λόγο για παραβίαση του
κοινοτικού δικαίου και για μεγάλες καθυστερήσεις.
Κάνει... φύλλο και φτερό το νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα, ασκώντας οξεία κριτική σχεδόν για το σύνολο των παρεμβάσεων και κάνει λόγο για ομάδες συμφερόντων. Ζητεί αλλαγές στο νόμο, επικαιροποίηση όσων κανονισμών και εγκυκλίων έχουν ήδη εκδοθεί και άμεση έκδοση των ρυθμίσεων που εκκρεμούν, ώστε να παραμείνουν περιορισμοί μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, ο νέος νόμος για τα κλειστά επαγγέλματα δεν είναι πλήρως αποτελεσματικός. Δεν έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην άσκηση, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από τον προηγούμενο Ιούλιο.
Αναφέρει ότι η μεταβατική περίοδος (από τον Απρίλιο) δεν χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά για την καθιέρωση των απαιτούμενων τροποποιήσεων και «υπήρξαν πιέσεις από ομάδες συμφερόντων να επαναφέρει περιορισμούς και τις ιδιαιτερότητες του συστήματος αδειοδότησης των διαφόρων επαγγελμάτων».
«Δεν προχωρήσατε αρκετά»
Η τρόικα ζητεί:
1 Για τα 5 ονοματιζόμενα επαγγέλματα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ορκωτοί λογιστές) να γίνουν «περαιτέρω αλλαγές στο νόμο», καθώς ο αντίκτυπος αυτής της πρόσφατης μεταρρύθμισης σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων επαγγελμάτων «δεν έχει ακόμα προχωρήσει αρκετά».
Ως παράδειγμα η Επιτροπή αναφέρει ότι η τρόικα στον έλεγχό της διαπίστωσε ότι ο νόμος δεν έφερε αποτελεσματική μείωση των αμοιβών των συμβολαιογράφων στην Ελλάδα, «οι οποίες παραμένουν αρκετά πάνω από αυτές που χρεώνονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχουν το ίδιο σύστημα αμοιβών».
Μάλιστα η Κομισιόν εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δέσμευση που, όπως αναφέρει, έδωσε στην τρόικα η ελληνική κυβέρνηση «να μειώσει σημαντικά τις αμοιβές των συμβολαιογράφων και να αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους».
Οσον αφορά τους δικηγόρους, η Επιτροπή δέχεται ότι ο νόμος έχει εξαλείψει τους γεωγραφικούς περιορισμούς για μεμονωμένους δικηγόρους. Ωστόσο προσθέτει ότι δεν έχει καταφέρει να καταργήσει τις ελάχιστες αμοιβές, με το πρόσχημα των νομικών εξόδων και των ποσών αναφοράς. Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση «φαίνεται να παραβιάζει το δίκαιο της Ε.Ε. αναφορικά με την ελευθερία του ατόμου να λειτουργεί δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι ο νόμος «κάνει ελάχιστα για την αλλαγή του μηχανισμού διαμόρφωσης τιμών των μηχανικών και αρχιτεκτόνων».
Προσθέτει ότι «όπως και στο νομικό επάγγελμα, τα έξοδα εκ των πραγμάτων θα έχουν το ρόλο των ελάχιστων αμοιβών, καθώς το σύστημα της καταβολής των κοινωνικών εισφορών και τελών στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος θέτει σε μειονεκτική θέση τους μηχανικούς που θα συμφωνήσουν σε χαμηλότερες τιμές με τους πελάτες τους».
Επιπλέον, συνεχίζει, «οι ισχύοντες κανονισμοί μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα για τους μηχανικούς και πελάτες να συμφωνήσουν σχετικά με τιμές κάτω από το νόμιμο τέλος, αφού περιπτώσεις με ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές, που θα συμφωνηθούν μεταξύ του μηχανικού και του πελάτη του, μπορεί να ερευνηθούν και να τιμωρούνται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας».
Αναζητούν τους υπόλοιπους
2 Για τα μη κατονομαζόμενα επαγγέλματα, να αποσαφηνιστεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου με την άμεση δημοσιοποίηση ενός «πλήρους καταλόγου των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων ή οικονομικών δραστηριότητων που επηρεάζονται από αυτό το νόμο», ώστε να υπάρξει βεβαιότητα στους παρόχους υπηρεσιών και των αρμόδιων αρχών.
Οι κανονισμοί που διέπουν αυτά τα επαγγέλματα και δραστηριότητες πρέπει να εξεταστούν και να τροποποιηθούν προς το συμφέρον της ασφάλειας δικαίου.
Επιπλέον, η εφαρμογή των κανονισμών και των υπουργικών εγκυκλίων πρέπει να επικαιροποιηθεί με ταχύτητα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να πάρει πλήρη ισχύ, αναφέρει η Επιτροπή.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...