Tων ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΟΥ - ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Φόρους μέχρι τελευταίας δεκάρας καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι. Το πολυνομοσχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ανοίγει νέους ασφυκτικούς λογαριασμούς για περισσότερους κατά 2,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, με επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τη μείωση του αφορολόγητου
ορίου στις 5.000 ευρώ, αλλά και την περικοπή των φοροαπαλλαγών 50% ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματος.
Οι 5,4 εκατομμύρια Ελληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν νέους φόρους από την αλλαγή των φορολογικών κλιμακίων και συντελεστών, που φτάνουν τα 820 ευρώ, αλλά και από την περικοπή των φοροαπαλλαγών τους, καθώς η έκπτωση φόρου από τις φοροαπαλλαγές μειώνεται από το 20% στο 10% για όλα τα εισοδήματα και όχι για αυτά που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ όπως είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι.
Διαφορετικές συνθήκες διαμορφώνονται για τους πολύτεκνους, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, τους νέους έως 30 ετών και τα άτομα με αναπηρία που συνοικούν ή βαρύνουν φορολογούμενους. Για τους μεν πρώτους το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ ορίζεται σε επιπλέον 2.000 για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο, ενώ για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, συνταξιούχους με παιδιά με ειδικές ανάγκες και τους νέους έως 30 ετών το αφορολόγητο ορίζεται σε 9.000 ευρώ.
Για τα άτομα με αναπηρία που συνοικούν ή βαρύνουν φορολογούμενο, το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σε 7.000 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται νεφροπαθείς, ανάπηροι αξιωματικοί κ.λπ.
Οσον αφορά στις αποδείξεις, για τα εισοδήματα του 2011 απαιτείται να προσκομισθούν σε ποσοστό 25% επί του ατομικού εισοδήματος και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των αποδείξεων που θα δηλωθούν υπολείπεται του ποσού που απαιτείται, τότε επί της διαφοράς απαιτείται φόρος 10%.
Επιπλέον, στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας σημειώνεται ότι αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο ποσό υποβάλλεται σε συμπληρωματικό φόρο 1,5%. Ο συντελεστής του πρώτου εδαφίου αυξάνεται σε 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση.
Οσον αφορά, τέλος, στην πληρωμή των φόρων το ποσό θα καταβάλλεται σε 3 ίσες δόσεις. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο - Σεπτέμβριο το ποσό θα καταβάλλεται σε 2 δόσεις. Αν βεβαιώνεται τον Οκτώβριο θα καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Αν το συνολικό ποσό είναι μέχρι 300 ευρώ θα καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του ποσού με την πρώτη δόση ανέρχεται σε 1,5%.
Αδειες (σχεδόν) μένουν οι τσέπες των πολιτών μετά τις μεγάλες περικοπές που έρχονται από την 1η Νοεμβρίου στις συντάξεις και στα μισθολόγια του Δημοσίου.
Το μαρτύριο των μέτρων όμως δεν τελειώνει, καθώς όπως πληροφορείται ο "ΑΤ" από εγκυρότατες πηγές, οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας έχουν σκαλώσει στα εργασιακά θέματα και είναι πιθανό να έρθει η "ανατροπή" που φοβάται η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας όσον αφορά τη μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα κάτω από τα 751 ευρώ.
Από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για τις μειώσεις κατά 20% στις κύριες συντάξεις από τα 1.200 ευρώ και πάνω, κατά 30% στις επικουρικές άνω των 150 ευρώ (ΙΚΑ) και έως 50% σε εφάπαξ και μερίσματα, οι συνταξιούχοι θα έχουν επιπρόσθετες μηνιαίες απώλειες έως και 450 ευρώ. Που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση η κυβέρνηση θα πάρει από το πορτοφόλι τους έως και 4.500 ευρώ επιπλέον!
Σημαντικές είναι και οι μειώσεις στο νέο μισθολόγιο. Πολλοί υπάλληλοι (τα λεγόμενα «ρετιρέ») φτάνουν σε απώλειες ακόμη και το 55%, λόγω της κατάργησης 101 επιδομάτων και της αντικατάστασής τους από 4 νέα με προϋποθέσεις.
Τα νέα επιδόματα που θα καταβάλλονται με ανάλογες προϋποθέσεις είναι:
- Επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας, μέχρι τα 150 ευρώ.
- Παραμεθόριων περιοχών, 100 ευρώ.
- Οικογενειακό, που ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών κυμαίνεται από 50 ευρώ (ένα παιδί), 70 ευρώ (δύο), 120 (τρίτο και τέταρτο) και 190 (από 5 και άνω παιδιά).
- Θέσης Ευθύνης, από 70 ευρώ (προϊστάμενοι σχολικών μονάδων) μέχρι τα 700 ευρώ (γενικοί διευθυντές).
Θεσπίζεται επίσης κίνητρο επίτευξης στόχων (10%, 15%, 25% του μισθού).
Οι νέοι βασικοί μισθοί από 1ης Νοεμβρίου διαμορφώνονται ως εξής:
* 780 ευρώ από 711 σήμερα, για υπάλληλο κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
* 858 ευρώ από 830 σήμερα για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
* 1.037 ευρώ από 938 σήμερα για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
* 1.092 ευρώ (από 984 σήμερα) για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Σήμερα οι αποδοχές ενός δημοσίου υπαλλήλου (Π.Ε. κατηγορία με 35 έτη στο υπ. Οικονομίας) και βασικό μισθό 1.666 ευρώ φτάνουν στα 3.300 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο ο νέος βασικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 2.092 ευρώ και ανάλογα με τη θέση θα έχει επίδομα ευθύνης των 700 ευρώ. Συνολικά δεν θα υπερβαίνει τα 2.792 ευρώ. Αν τώρα ένας άλλος υπάλληλος υπηρετεί σε οργανισμό (ν.π.δ.δ.) του ίδιου ή άλλου υπουργείου με ίδια χρόνια υπηρεσίας, ίδιο βαθμό και μισθό, δεν θα πάρει 2.792, αλλά 2.617, καθώς το επίδομα θέσης καταβάλλεται μειωμένο κατά 75% για τους υπαλλήλους των ν.π.δ.δ. και των ΟΤΑ! Και με το νέο μισθολόγιο δηλαδή υπάρχουν ανισότητες.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου